Renata Bedene in njen svet

 

Pokukali smo v ustvarjalni kotiček  Renate Bedene, ustvarjalke, ki že več kot 15 let dela s tekstilom. Tke, veze, plete, šiva, tiska, barva…  Različne tehnike  in materiale oblikuje v unikatne kreacije. Renata je gorenjka, živi v Grosuplju in je trikrat mama.

Preko namizne svetilke je odložen šiviljski meter, zraven počiva star šivalni stroj, police so polne sukancev, vzorčkov in skic, na polstenem podstavku diši jutranja kava. In ves prostor je obdan z blagom vseh vrst, vzorcev in barv. Takole nekako sem si kot otrok predstavljala obisk pri Muci Copatarici. In tudi Renata je nekako pravljična. Kar počne je barvito in igrivo, predvsem pa razveseljuje njo in tiste, ki njene izdelke nosijo. Način kako se Renata dotika blaga in kako si prek rame ogrne svoj šal  izžareva, da to kar ustvarja, dela z izjemno ljubeznijo.

Koliko je v tvojem delu obrtniškega in koliko umetniškega ustvarjanja?

Eno z drugim z roko v roki. Ker delam vedno od ideje do končnega izdelka vse sama, se srečujem z različnimi postopki in tehnikami. Prisotne so faze, kjer uporabljam tako stara znanja kot so enostavno šivanje, ročno pletenje, tkanje ali ročno polstenje volne, vendar če je le mogoče skrenem iz običajnih, suhoparnih poti. Da zaživijo, večina izdelkov potrebuje tehnične prijeme in tam se poslužuje obrtniškim znanjem. Vendar se ne zgodi da bi naredila dva enaka izdelka, v hecu rečem da je vse 1/1….

Si samostojna kulturna ustvarjalka. Vemo, da je tovrstni kruh zelo trd, ali drugače, se da preživeti s tem?

Z veliko dobre volje, podporo okolice in s sodelovanjem s stanovskimi kolegi gre lažje. Je pa res ,da nas je recesija (umetno ustvarjena ali ne) postavila pred dejstvo, ko se vprašamo ali res potrebujem to ali ono novo stvar.

Kje tržiš svoje kreacije in kakšni ljudje so tvoji najpogostejši kupci?

Najpogosteje zaokroži vest med ljudmi, kjer vidijo izdelek in se sami pozanimajo. Nekaj povpraševanj se zgodi tudi prek družabnih omrežij, nekaj izdelkov imam v prodajni galeriji Atelje Galerija v Ljubljani, nekateri pa opazijo izdelke na razstavah in me nato kontaktirajo. Ljudi, katerim je všeč moje oblikovanje, bi lahko opisala kot estete, kateri spoštujejo unikatnost in si želijo biti drugačni.

Imaš stranke  tudi iz Grosuplja ?

Da.

Je Grosuplje lahko spodbudno okolje za umetnika ali deluje omejujoče?

Zame to ni pomembno. Barve, oblike, vzorce, rastre…. imam v sebi in še več se jih rodi, ko delam.

Menda rada zahajaš v naravo po inspiracijo. Je kak konkreten primer iz lokalnega okolja, ki je navdahnil kolekcijo ali posamezen izdelek.

Inspiracije ne iščem v naravi ne v revijah. Ideja pride sama, včasih hitro kot iskre, včasih so zavite v meglico in jo je potrebno izluščiti, doreči; vendar vselej z  delom. Pridejo pa tudi trenutki, ko je treba  na delovni proces pogledati od daleč ali prespati….Res pa je, da v naravi vidim toliko lepih stvari: barvnih kombinacij, vzorcev, rastrov, nenavadnih črt, zgostitev…in, da sem v takih trenutkih globoko ganjena in te slike ostanejo v meni in, ko sem v delovnem procesu privrejo delčki na plan ter se zlijejo z nastajajočim. Narave se ne da kopirati, je preveličastna. Prav konkreten primer je Radensko polje. V času pisanja diplomske naloge z naslovom Usedlina, me je mož (takrat še nisva bila poročena) peljal na radensko polje, spomladi ko je voda že poniknila. Na visokih,nekje polomljenih bilkah je ostal  mulj,alge… Narava je ustvarila najlepšo čipko. Dolgo sva ostala tam, jaz sem se čudila lepoti narave, Renato (Renatin mož op.a.) pa meni.

Pri ustvarjanju uporabljaš zelo različne materiale in tehnike, kateri je tvoj prepoznavni slog?

Uporabljam pestro barvno paleto, igrive vzorce, nepredvidljive kombinacije…

 Na katere dosežke si najbolj ponosna? .

Vsakič na uspešno javno predstavitev. Mogoče pa  lahko izpostavim drugo nagrado krpanke z naslovom LIBERATION OF HEART,   na 15.mednarodnem natečaju, »International Patchwork Competition v Franciji septembra 2009. A štejejo vsi zadovoljni obrazi, kateri imajo moj izdelek.

Kje se vidiš čez deset let?

Pravijo, da bo leta 2012 konec sveta…tako, da počakajva in se dobiva čez eno leto…. 10 let je predaleč… Vseeno bom nekje blizu tega, kar delam sedaj.

Irena Gantar, foto: Drevored, osebni arhiv Renate Bedene, Jernej Lipar

 

 

Preberite tudi

2 Responses to "Renata Bedene in njen svet"

  1. Martina says:

    Super članek!

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.