7 lokalnih in Vasja Ambrožič

 Vasja je kreativec, ki senzibilno zaznava svet okoli sebe in kot tak  je seveda poln zanimivih idej in predlogov. V Grosupljem živi že skoraj štirideset let.  

Dokončal je študij na Likovni akademiji v Ljubljani – smer industrijsko oblikovanje. Diplomsko delo Sestavljivo priložnostno ležišče  je od leta 2004 na YouTubu doseglo že več kot 40.000 ogledov. Po poklicu je oblikovalec, ki dela v družinskem podjetju Ambrosia, oblikovalski studio. Poleg službe zadnjih šest let večino pozornosti posveča mladi družini. Preostanek časa namenja svojim hobijem, to so predvsem kolesarjenje, fotografiranje, prebiranje knjig in uživanje na koncertih …

1.) Moj najljubši lokalni kotiček je … 

S kolesom po okoliških gričih. Peš na Radensko polje ali od Brezja proti Selom. Na kavo v Torpedo. Na kulturo na Festival Stična. Na Otroški abonma ZKD Grosuplje in koncert ŽPZ Biser. Po knjigo v Mestno knjižnico Grosuplje. Prek spleta na Drevored.si. Pogrešam pa bazen.

 

2.) Največji car v Grosupljem je … 

Težka izbira, veliko jih poznam. Carjev in caric. Recimo, da omenim dva. Pediatrinja Mojca Kos, ki v Zdravstvenem domu Grosuplje skrbi (oz. je še pred kratkim skrbela) za cca. 2000 grosupeljskih malčkov, med njim tudi naših. Hvala ji. Športnik, smučarski skakalec Jan Kus (14 let), ki je že pri dvanajstih letih skočil 124 metrov. On bo še daleč poletel.

 

3.) Če bi bil župan, bi … 

… nadaljevali  z izvajanjem prometnih posodobitev. Še več krožišč, še več pločnikov in kolesarskih poti, še več osvetljenih prehodov za pešce. Čim prej bi realizirali projekt obvoznica. Postavili bi most za pešce vzporedno ob mostu čez železnico pri Motvozu. Postavili bi most za pešce med Kulturnim domom Grosuplje in staro osnovno šolo Louisa Adamiča čez Adamičevo cesto. Uredili bi varne kolesarske poti od Grosuplja proti Žalni, Šentjurju in Polici.

… čim prej bi začeli posodabljati zdravstveni dom.

… postavili bi nov, sodoben kulturni center z veliko “akustično” dvorano.

… zavzemal bi se za postavitev billboard “jumbo” velikih plakatov ob grosupeljske vpadnice zato, da bi imeli lokalni organizatorji športnih, kulturnih in zabavnih prireditev možnost oglaševanja svojih prireditev. Sam sem dolgo časa verjel, da je zelena ideja dobra ideja in je tako Grosuplje oaza brez velikih plakatov. Ampak sem mnenje spremenil. Z uporabnega vidika so veliki plakati zelo pomembni za oglaševanje lokalnih dejavnosti in prireditev. To dobro vedo lokalni politiki, ki na vsaki 2 oz. 4 leta velike plakate postavljajo pred volitvami na vse vpadnice v Grosuplje. Lokalni dogodki, ki se odvijajo skozi vse leto, take možnosti nimajo. Omejitev zgolj na lokalni radio, nadcestni transparent, občinsko glasilo in nekaj malih plakatov ni v redu. Billlboardi prodajajo.

… depolitizirali bi lokalno občinsko glasilo.

… postavili bi tehnološki park. Tu bi bil prostor za mikro in mini podjetja, kjer bi mladi s svojim načrtovalskim, oblikovalskim, spletnim in IT znanjem lahko iskali svojo priložnost za zaposlitev.

… uredili bi nogometni stadion, odstranili železno konstrukcijo (tribune). Super primer imamo v sosednji Ivančni Gorici.

… pa nisem župan in ne bi bil župan.

4.) Preselil bi se … 

Ne bi se preselil. Sem bil že marsikje, marsikam bom še šel, ampak tu imam vse v bližini. Družino, prijatelje, naravo, Ljubljano, gore, morje …

5.) Nujno morate videti … 

Poleg klasike Županova jama, Krajinski park Radensko polje, Tabor in Magdalenska gora sta tu dve stvari, ki izstopata iz povprečja. Oltarna mozaična slika patra Ivana Rupnika v grosupeljski cerkvi svetega Mihaela in Mestna knjižnica Grosuplje z veliko prostorno čitalnico in ogromnimi belimi lestenci.

6.) Lokalna modrost … 

Misli globalno, deluj lokalno. Predvsem pri skrbi za okolje in čisto pitno vodo,  izrabi čiste zelene energije in pridelavi zdrave hrane.

7.) V naših krajih bi postavil spomenik … 

Postavil bi manjši arheološko zgodovinski muzej na temo Magdalenske gore, ki je eno najpomembnejših najdišč starejše železne dobe v jugovzhodnih Alpah. V njem bi si popotnik lahko ogledal multimedijsko predstavitev, info grafike, ilustracije in zemljevide poseljenosti takratnega območja ter replike izkopanih najdb, katerih originali so razkropljeni po svetu. Muzej bi bil lahko v sklopu velikega kulturnega centra, ki sem ga omenjal že zgoraj.

8.) Če bi znal čarati … 

Pravljično vprašanje. Mogoče bi  za nekaj časa odčaral tri stvari: elektriko, denar, orožje. Možno je, da bi nastal  kaos in prvinski boj za preživetje, lahko pa bi se skupnost še bolj povezala. Vrnili bi se v čas pred Feničani, mogoče še bolj nazaj, v čas železne dobe na Magdalensko goro … ja in potem bi prišel svizec, ki bi zavil čokolado, hahaha :)

 

P.S.: Ste opazili, da smo tokrat kršili koncept in objavljamo 8 odgovorov? Ponavadi sogovornikom pošljemo kakšno vprašanje za rezervo in za možnost selekcije … Ampak pravila so zato, da se kršijo, pravijo nekateri. Pa naj bo.

 

Andrej Brezec, foto: Vasja Ambrožič

 

Preberite tudi

7 Responses to "7 lokalnih in Vasja Ambrožič"

 1. gasilec J€žek says:

  “… depolitizirali bi lokalno občinsko glasilo.” Ne se hecat’!
  Sicer pa je treba za take naloge najprej kandidirati, potem biti izvoljen ali imenovan.
  Nato se šele začne … drugače ostanemo na ravni gostilniških komentartorjev – kot “nekoč” na http://www.grosuplje.info...
  A ne Vasco?

   
  Odgovori
 2. Lisička says:

  A je spet nekdo ježeku na rep stopu? Čeprav ga nima, tale z evri zasvojena stalno pikajoča žival.
  Da pa nekdo svobodno izreče svoje mnenje, to ni niti gostilniška debata niti mu za to ni treba v politiko. To glasilo še nikoli ni preseglo nivo šolskega glasila. Še slabše, je trobilo politike, v zadnjem času celo pod njeno cenzuro.

   
  Odgovori
 3. gasilec J€žek says:

  O, moja stara znanka, lisička! Kako lepo se sliši: “… z evri zasvojena, stalno pikajoča žival.” – Da bi te sam Bog glede evrov uslišal! A vseeno pridi kaj k meni na obisk! Že dolgo te ni bilo. Ti bom dal nekaj le-teh iz vnukovega šparovčka. Hkrati pa mu bova v živo zaigrala tisto zgodbo o lisici in j€žku. Saj jo najbrž poznaš? A ne?
  Sicer bi pa zelo rad še v tem življenju videl, da bi na primer VASCO, pa še kakšen njegov bivši sodelavec/ka (razne Pike, Biksoni, Lile… večina iz ferajna I LOVE VELEUPLJE in kakšna prejemnica vrtčevske veleupeljske koncesije) ter “VELIKI KAPUČINO” v proslulem in razsutem internetnem VELEUPELJSKEM POLITIČNEM časopisu zares napravili ZA ENAK DENAR VSAJ TAK (šolski!!!) časopis, kot sta ga J€žek in POREDNIK EHO CAJTNGOV ustvarjala en mesec manj kot 13 let.
  Mimogrede: Čeprav si po naravi ZVITOREPKA, imamo tudi J€ŽKI kar nekaj možnosti za preživetje. Taka je pač ‘evolucija’. Je pa res, da smo J€žki bolj hruške in listje prenašali, velike vsote evrov in fabrike pa druge – MALO VEČJE ŽIVALI. Saj poznaš tisti stavek na koncu Živalske farme? Tako je bilo. Nič drugače. Zadnjih 20 let na 45 podlage.
  Zato mimogrede v tem sklopu pošiljam še eno razmišljanje, ki je bilo zapisano v osnutku kot odgovor, ko mi je Drevored poslal ’7 vprašanj’: “Nikoli ne bi bil župan, sploh pa ne v sedanjem času, saj imamo ljudje tako malo posluha za javne funkcije, na katerih je treba ljudi z veliko znanja in odgovornosti. S floskulo, da je treba novih obrazov v politiko, pa po mojem mnenju javnemu delu delamo medvedjo uslugo. Kar pa se tiče sprememb, če bi imel to možnost, bi spreminjal predvsem odnos države do lokalne ravni, ki je vedno bolj mačehovski. Kriza, tako kaže, prepad le še poglablja.”
  Odgovor je bil napisan pred imenovanjem Janševe vlade, a sem ga zaradi slutnje, da se tudi na Drevoredu grupirajo vedno bolj samo “ene vrste ptiči”, preklical. In prav sem imel! – Tudi zaradi takih tem, kot jih obravnavam na primer na spletni povezavi http://pgd-zagradec.si/index.php/aktualno/183-problemi-radenskega-polja.

   
  Odgovori
 4. DREVORED says:

  Na in v drevju našega Drevoreda je dovolj prostora in gostoljubja za vse vrste ptic, pod drevjem pa tudi za vse sorte živali, le upoštevajo naj: Živi in pusti živeti!.
  Skratka, svoje mnenje lahko pove vsak, vendar naj bo na primeren način, predvsem pa konstruktiven. Z obmetavanjem, žalitvami, etiketiranjem in pogrevanjem … ne bomo nikamor prišli. No, bomo, ampak tja mi ne želimo! Zato prosimo za zmernost!

  Andrej Brezec

   
  Odgovori
  • gasilec J€žek says:

   Andrej!
   Oprosti! Sem mislil, da bodo s tega drevesa padale vsaj kakšne okusne hruške. Ampak bi tudi J€žek moral vedeti, da januarja poleg “revolucionarnega ruskega vetra” z dreves ne more padati drugega kot gnile in zmrznene tepke … Pa še kakšne srake, golobi in lisice prav na debelo ser…, čeprav se pod krinko “liberalizma” slednje kaže njena ZVITA APOLITIČNOST.
   Kar pa se vaših komentiranj komentarjev tiče, ste se vodilni na DREVOREDU oglasili samo v določenih momentih, kar mi je dovolj za prepoznavanje “vaše nevtralnosti” in “smeri”, v katero ste naravnani.
   Si kdaj bral komentarje od Vasje na moje delo? Potem ti je jasno o čem govorim.
   Zdaj pa grem! Tokrat zares – v bolj prijazno zavetje pisanja zgodovine in kulturne dediščine, gasilstva, glasbe in družinskega okolja. Na to DREVO pa se ne vračam več.

    
   Odgovori
 5. gasilec J€žek says:

  tu nekje ga iščite http://www.grosuplje.info/

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.