7 lokalnih in Janja Štibernik

Janja Štibernik že od rojstva živi v Lučah pri Grosupljem. Trenutno dela magistrsko nalogo na Fakulteti za arhitekturo, kjer je tudi tehnična sodelavka.

Ustvarjanje je bilo vedno pomemben del njenega življenja, danes pa lahko končno svoje ideje aplicira tudi na realne projekte. Svoje znanje je pred dvemi leti preizkusila tudi v Švici, kjer je pol leta delala v arhitekturnem biroju. Poleg arhitekture in urbanizma jo zanima tudi grafično oblikovanje, v katerem mnogokrat odkrije kakšen nov delček sebe, saj dovoli inspiraciji svojo pot. Rada tudi fotografira, vendar zgolj ljubiteljsko. Lansko leto je začela s šivanjem unikatnih izdelkov iz pretežno recikliranih materialov za otroke in odrasle, za kar je pridobila tudi certifikat Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, danes pa ima svojo spletno stran www.uniquehandmade.si. Z veseljem sodeluje na vsakoletnem dobrodelnem bazarju Gremo na morje, udeleži se kakšnega natečaja, letos bo sodelovala tudi na poletnih delavnicah društva Preplet pod Boštanjem, zadnje mesece pa kot prostovoljka in organizatorka likovnih delavnic sodeluje tudi v Zavodu Pelikan v Višnji Gori. Čas, ki ga nameni ljudem in delo, ki ga vloži za ljudi, ki jim bo to pomagalo, ji omogočata osebno rast in zadovoljstvo. Sicer pa čas rada preživlja z njej ljubimi ljudmi, rada ima živali, obožuje pa tudi potepe po Sloveniji ter izven nje. Ogromno časa bi, če bi ga imela, namenila otrokom. Otroci so tisti, ki jo največ naučijo.

1. Moj najljubši lokalni kotiček je … 

… moj dom in okolica le-tega. Vasica Luče je ravno prav odmaknjena od vsega ter ravno prav blizu vsemu. Vsak dan znova se rada vračam domov, saj je toplina, ki jo tu občutim, zame neprecenljiva, hkrati pa mi okolje ponuja vrsto priložnosti za nove inspiracije. Priznati pa moram, da je srce že več let odločeno za bližnji hrib Polževo. Ta ponuja čudežne poglede na občino Grosuplje ob vsakem vremenu, v vsakem delu dneva in v vsakem letnem času. To čarobnost mora človek doživeti, da bi jo razumel.

2. Ko smo bili mi mladi …  

… smo otroci preživljali čas zunaj. Nismo vedeli, kaj je računalnik, vedeli pa smo za mnogo različic preprostih otroških iger. Na vasi je kar žvrgolelo od našega vpitja, smeha in pogovorov. Vsi smo bili zunaj in zganjali norčije.

3. Če bi bila županja, bi … 

… z veseljem spodbudila in vplivala na razvoj in dopolnitve urbanistične zasnove – predvsem v smislu sprehajalnih poti. Kar nekaj prelepih posameznih predelov imamo, ki na žalost med seboj niso povezani, posledično prostori niso izkoriščeni kot bi sicer bili.

… pospešila uresničitev ideje, da se omogoči prevoz občanom do zdravstvenega doma. Starejši in oboleli se mnogokrat v mukah peš vzpenjajo na hrib.

… na razvoj občine pogledala še z vidika izkoriščanja trenutno neuporabljenih objektov, jih prestrukturirala, po potrebni obnovila in vanje vmestila nove programe. Nikakor ne bi dovolila, da se še kakšno trgovino postavi na vstopno točko mesta Grosuplja, na lepe lokacije, ki so včasih ponujale čudovite razglede, danes pa so tam le velike (barvite) gmote.

… in seveda, spodbujala bi Drevored, Fundacijo Drevored, saj počnete krasne stvari in omogočate ogromno lepega vsem nam. Tako tistim, ki jim pomagate, kot tistim, ki smo povabljeni pomagati.

4. Preselila bi se … 

… v tople kraje, vendar le zato, ker zime res ne maram. Z vidika ustvarjalnosti, dobrih možnosti in napredovanja, pa vsekakor nikamor drugam kot na sever. Ideji se precej izključujeta, zato ostajam kar doma.

5. Nujno morate videti … 

… da imamo v Lučah kraške jame, za katere mnogi ne vedo. Najbolj znana je Stupnikova Lisičina. Vaščani pravijo tudi, da celotna vasica stoji na le treh kamnih.

6. V naših krajih bi postavila spomenik … 

… dobrodelnosti in prostovoljstvu! Mislim, da znamo, ko je to potrebno, stopiti skupaj in pomagati. Za vse ostale pa bi bil le-ta opomnik, da lahko kdaj pa kdaj naredijo kaj lepega in dobrega za tiste, ki to potrebujejo.

7. Če bi znala čarati … 

… bi prinesla otroški smeh spet na ulice.

7 lokalnih je kratka anketa s sedmimi odgovori vezanimi na naš lokalni prostor, ki jih zastavljamo zanimivim občanom. Želiš sodelovati? Tudi tvoje mnenje šteje. Piši nam na info@drevored.si. 

 

foto: osebni arhiv Janje Štibernik

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.