7 lokalnih in Dejan Vilar

Dejan Vilar je Šmarčan, lokal patriot in sin Dedka Mraza. Največji otrok, ko pade sneg, izumirajoča vrsta arhitekta – taka z redno zaposlitvijo. Cinik. Navijač zeleno-belih in na sploh športni navdušenec. Rad ima neokrnjeno naravo in izlete na lepe, osamljene “place”. Pa Nebuloze. Obožuje Iški Vintgar. Aktiven je v skoraj vseh šmarskih društvih. Sodeloval je pri snovanju Mladinskega sveta Grosuplje, je ustanovitelj Šmarca in eden od ustanoviteljev MNK Šmarje-Sap.

1. Moj najljubši lokalni kotiček je … 

V zimskem obdobju defenitivno Mežnarjev hrib ob cerkvi pri Treh križih, kjer smo v snegu uživali od malih nog naprej in še danes je zabavno. Čez leto Poličkov kozolec na Vrhovki, kjer najdeš mir ob razgledu od Grosuplja prek Šmarja do Barja. Poleti pa Šmarsko morje (tako smo ga poimenovali, kje se nahaja, pa ne izdam).

2. Ko smo bili mi mladi …

Zdaj se bo slišalo, kot da sem že star kot zemlja, ampak res je bilo več mularije na ulici, po gozdovih, vsenaokrog. Pa je naša generacije že rastla gor z računalniki, ampak ko je bila možna igra na prostem, v živo, sploh ni bilo debate. Pa tudi starši, se mi zdi, so dandanes preveč zaščitniški. Mulc si mora razbiti kolena kdaj pa kdaj, da spozna, kaj lahko in česa ne more. Čez leta je to podlaga za lepe spomine, čeprav so bili mogoče v tistem momentu boleči.

3. Če bi bil župan, bi … 

Na novem krožišču bi na tisto svastiko na sredini postavil kip Janši. Itak ta »skulptura« izgleda kot nek podstavek, zato rabi kip, sam motiv pa bo v Grosuplju uresničen slej kot prej. Zdaj pa malo bolj resno … V samem Grosuplju bi za promet zaprl Kolodvorsko in prazne prostore nekdanje občine namenil mladim podjetjem za simbolne najemnine – taka poteza bi prinesla v t.i. center precej življenja, ki ga hudo primanjkuje. Tudi drugače bi poskušal zapuščenim stavbam vdihniti življenje z novimi programi.

V Šmarju pa bi se lotil krajevnega središča, potreben bi bil nov vrtec, uredil bi  Zacurek in površine okoli njega. Pa končno bi lahko dobili neko obrtno cono, če bomo že imeli dva avtocestna priključka. Jih je treba izkoristiti, ne?

Pa precej manj bi se pojavljal na fotografijah občinskega glasila, ker ne premorem fotogeničnosti na ravni doktorja in direktorja.

7 lokalnih je kratka anketa s sedmimi odgovori, vezanimi na naš lokalni prostor, ki jih zastavljamo zanimivim občanom. Želiš sodelovati? Imaš idejo, koga povabiti? Tudi tvoje mnenje šteje. Piši nam na info@drevored.si. 

4. Preselil bi se … 

Preselil bi se marsikam, v bistvu upam, da za kratek čas v čimveč krajev. Nato pa bi se z veseljem vrnil na rodno grudo, ker je življenje pri nas »bogovsko«, česar se premalo zavedamo.

5. Nujno morate videti … 

Šmarski turnir v malem nogometu. Ker je žurka! In upam, da ga letos po letu premora spet izpeljemo v polnem sijaju …

6. Lokalna modrost … 

Šmarje je nad Ljubljano in pred Grosupljem (načeloma to velja geografsko gledano, lahko pa tudi kako drugače).

7. V naših krajih bi postavil spomenik … 

Šmarsko šolo, ki gre letos baje na svoje, bi poimenoval po pokojnem profesorju Dušanu Mazaju in mu postavil »spomenik« okoli šole in sicer v obliki njegove železnice, ki je tam že stala, pa se je, menda zaradi pomanjkanja denarja, morala umakniti (Čeprav je bila v projektu prenove vključena!).

 


 

 

Foto: osebni arhiv

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.