7 lokalnih in Jan Einspieler

Jan je mlad inženir logistike, Grosupeljčan tako rekoč od rojstva. Poleg sanjskega dela, ki ga opravlja v družinskem podjetju, je tajnik KS Polica in mladenič, ki rad pomaga drugim.

Kot prostovoljec sodeluje v večih humanitarnih organizacijah; je aktiven pri RKS, na CSD Grosuplje in pri Škofijski Karitas Ljubljana, kjer dela kot prostovoljec in animator pri delu z otroki in mladostniki. Največ mu pomeni, da lahko svoj prosti čas nameni nekomu, ki ga resnično potrebuje. Kot vaditelj plavanja nudi pomoč otrokom pri učenju in osvajanju osnovnih plavalnih veščin. Kar nekaj časa je posvetil tudi prostovoljstvu pri obvladovanju emigrantske krize na obmejnih območjih kot bolničar ekipe prve pomoči OZRK Grosuplje. Pravi, da je lepo nekomu pomagati.

1. Moj najljubši lokalni kotiček je …

… zagotovo lokal z imenom Goršič Cafe. Pri njem mi je najbolj všeč to, da je prostor, v katerem si človek lahko sprosti misli od vsakdana, saj ti daje občutek topline in da si dobrodošel. Je unikaten prostor, ki je po mojem mnenju daleč najbolj estetsko dovršen in oblikovan lokal v Grosuplju.

2. Ko smo bili mi mladi … 

V Grosuplju in njegovi okolici ter kraju, kjer bivam že skoraj 22 let, se je veliko stvari spremenilo na bolje. Od tega, da imamo po novem mestni potniški promet (t.i. linija 3G), popolnoma nov zdravstveni dom, do tega, da se je kakovost samega bivanja močno spremenila v smislu, da se izboljšuje in nadgrajuje iz leta v leto. Posodablja se celotna prometna in druga infrastruktura v primerjavi z drugimi večjimi mesti po Sloveniji.

3. Največji car v Grosupljem je …

Največji car, če lahko temu tako rečemo, je po mojem mnenju podjetnik Miha Košenina. Miha je mlad inovativen podjetnik, ki je že dlje časa prisoten v naši občini kot lastnik lepotnega salona, oziroma, kot sam pravi, kozmetične ordinacije MJAHA, ki ima svoje prostore v občini Grosuplje. Ima veliko pozitivnih lastnosti, ki nam jih danes močno primanjkuje in te so vztrajnost in inovativnost. V svojem življenju je pokazal, da se veliko stvari lahko naredi, če se jih hoče in če imaš za to voljo in pogum! Zato je Miha po mojem mnenju Car z veliko začetnico!

4. Če bi bil župan, bi …

… naredil mesto še bolj povezano in odgovorno na način, da bi ustanovil nekakšno humanitarno organizacijo, ki bi še bolj skrbela za sočloveka in njegove potrebe po dostojnem življenju. Kot prostovoljec OZRK Grosuplje lahko povem, da je veliko občanov občine Grosuplje, ki potrebujejo našo pomoč in nimajo nikogar, ki bi jim lahko pomagal, zato smo tukaj mi, da to spremenimo na bolje! Kot družba bi morali biti bolj občutljivi za stiske drugih. Usode, ki zaznamujejo življenja posameznikov in družin zaradi bolezni, izgube zaposlitve, elementarnih in drugih nesreč, bi jim morali bolj omiliti. Humanitarizem brez širšega konteksta je pogosto brez uspeha. Če želimo resnične spremembe, moramo razmišljati tudi o neupravičenem zgodovinskem kopičenju kapitala, ki je bil pogosto posledica kolonializma in potem neokolonializma in kršenju ali izogibanju številnih mednarodnih dogovorov.

5. Preselil bi se …

Če bi se lahko preselil, bi se preselil na …. Nikamor! Kraj, v katerem živim in bivam, mi nudi vse, kar potrebujem za normalno življenje. Občina Grosuplje ter njena okolica je prečudovita. Nudi nam veliko možnosti za odkrivanje novih stvari in dogodivščin, le premalo se zavedamo tega.

6. Nujno morate videti …

Nujno morate videti našo lokalno krajevno znamenitost in to je Blečji vrh v krajevni skupnosti Polica. Gručasta vas v jugozahodnem delu posavskega hribovja stoji severno nad dolenjskim podoljem, na slemenu med hriboma Kucljem (748 m) na severovzhodu in Strmcem (544 m) na jugozahodu. Na Kuclju imamo tudi veliko izvirov, največji med njimi je t.i. Mlakarska voda. Severno od vasi se dviga Gradec (619 m) z zaselkom Peskarjem. Pod njim je studenec, voda iz njega pa odteka v Veliki potok. Južno od vasi so nasadi sadnega drevja, poznoromanska cerkev sv. Benedikta iz 13. stoletja je bila v 18. stoletju barokizirana in je v teh zimskih dnevnih še kako privlačna. Blizu vasi so tudi ostanki prazgodovinskega gradišča in rimski grobovi.

7. V naših krajih bi postavil spomenik …

V našem kraju, če ne celo v samem mestnem jedru Grosuplja, bi postavil spomenik sami občini kot takšni. Predvsem pa prebivalcem, ki živijo v njen in njeni okolici, saj smo kot občani lahko ponosni na to, kar smo v zadnjih letih ustvarili in predvsem na vse, kar še bomo in imamo namen. Naselje Grosuplje je danes upravno, gospodarsko in prometno središče. Samo pred dobrimi sto leti pa je bilo v Grosupeljski kotlini glavno središče Šmarje, le škocjanski hribi so imeli cerkveno in deloma gospodarsko središče v Škocjanu – slednje je bilo povezano tudi s Turjakom in Velikimi Laščami. Pa poglejte, kakšno je Grosuplje danes. Kapo dol!

7 lokalnih je kratka anketa s sedmimi odgovori vezanimi na naš lokalni prostor, ki jih zastavljamo zanimivim občanom. Želiš sodelovati? Tudi tvoje mnenje šteje. Piši nam na info@drevored.si. 

 

foto: osebni arhiv Jan Einspieler

 

Preberite tudi

One Response to "7 lokalnih in Jan Einspieler"

  1. Anonimno says:

    Super fant !

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.