Vinko, še ena zgodba revščine

Vinko živi tukaj, med nami, v bloku, v centru mesta, vendar sam v svoji revščini. Letos bo dopolnil 50 let, o praznovanju ne razmišlja, pač pa o tem, kako se prebiti iz dneva v dan. S kupom neplačanih položnic in grožnjo o rubežu počasi obupava, kot nam je napisal v pismu.

Težko je, ko vidiš, v kakšnih razmerah živi; stanovanje je več kot skromno, prazno, tako kot hladilnik, ki je tako ali tako pokvarjen, vendar pravi, da lačen ni, da se že nekako izide. Nekaj mu prinese sestra ali gospa, ki ga je spodbudila, da se nam je oglasil. Težko prosi za pomoč, bil je na Rdečem križu v Grosupljem, vendar mu zaradi pomanjkanja financ lahko občasno pomagajo le s hrano. Grozi mu odklop elektrike, saj je že nekaj mesecev ni plačal. Ogrevanja pa že nekaj let ne.

Vinko je po izobrazbi »šlosar«, ima 24 let delovne dobe, že nekaj časa je brezposeln. Opazna poškodba na glavi je posledica hude nesreče s traktorjem, ki se mu je zgodila pri delu v gozdu. Takrat je imel dvaindvajset let. Pogosto se mu pojavljajo glavoboli, v zadnjih letih  so se jim pridružili še epileptični napadi.

Prosimo, da s prostovoljnimi prispevki pomagate na transakcijski račun Fundacije Drevored: 6000 0000 0254 017 pri Hranilnici LON s pripisom za Vinka

Vinko pa je včasih imel družino, kmetijo in službo … Vendar sta zakon in družina razpadla, kmetijo so prodali … Sedem let živi v stanovanju, v centru Grosuplja. Odkar je brezposeln, se ne more preživljati,  izgubil je tudi socialno podporo, pred dnevi je prejel odločbo o rubežu na tisto nekaj malega zemlje, ki jo še ima v lasti.

“Bo že nekako, samo da skopni ta sneg.” pravi.  Potem bo lažje, ker bo lahko kaj pomagal pri delu v gozdu. Včasih dobi kakšen »fuš«, poleti pomaga na kmetih. Vinko je zelo skromen, mogoče preskromen. Pripravljen je poprijeti za marsikatero delo, če ga le dobi.

Iz sredstev Fundacije Drevored smo mu plačali položnico za elektriko v višini 114,49 evrov, dvakrat smo mu dostavili nekaj živil. V kontaktu smo s Centrom za socialno delo Grosuplje in upamo, da mu bo uspelo ponovno pridobiti socialno pomoč, da bo vsaj za pokritje nekaterih stroškov.

 

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.