Permakulturna delavnica – visoka greda

Povezani v želji po novih spoznanjih, znanjih in znanstvih, se nas je na začetku okoli trideset postavilo v krog, ki smo ga sklenili okoli mesta, izbranega za center dogajanja na Permakulturni delavnici.

Delavnica Kaj je permakultura? in izdelava visoke grede je bila v soboto, 20. 4. 2013, na kmetiji pri Prosenu v okolici Grosuplja pod vodstvom Jožice Fabjan, v organizaciji Zavoda Drevored. Več v članku o najavi dogodka.

Po uvodu smo zavihali rokave in pod strogim vodstvom učiteljice permakulture Jožice Fabjan, nizali plasti visoke grede in vedenja o tem drugačnem pridelovanju zelenjave. Zbrali smo se od vsepovsod, prišli so celo s Štajerske, Notranjske in Gorenjske. Ob skupinskem delu in druženju se je med nami ustvarila pozitivna energija in kot uigrana ekipa z razponom vsaj 70 let med najmlajšim in najstarejšim smo ustvarili prav posebno, našo, visoko gredo.

Praktičnemu delu je sledilo izvrstno kosilo, ekološkega in srčno pripravljenega porekla. Za kar sta malo v ozadju neopazni poskrbeli  Anka in Anuša. Odpočiti, nahranjeni in zadovoljni z rezultatom našega dela smo bili pripravljeni na teoretični del delavnice, predavanje Jožice Fabjan o osnovah permakulture in o vrstah visoke grede. Čas našega srečanja je hitro minil, verjetno je ostalo še kar nekaj vprašanj brez odgovorov … do naslednjič, kajti glede na veliko zanimanje, smo trdno odločeni nadaljevati s podobnimi srečanji in delavnicami. Mnogi se zavedamo, da bo potrebno spremeniti način razmišljanja in delovanja, če želimo kvalitetnejše življenje. Permakultura je ena izmed poti, ki vodijo nazaj k naravi in človeku. Njeno bistvo je njena preprostost, prilagodljivost in možnost  uporabe njenih principov v vseh okoljih.

Lastnika kmetije Pri Prosenu, Tatjana in Peter sta zelo zadovoljna z dogodkom. Polna idej in volje že snujeta naslednje korake preobrazbe in vitalizacije stare domačije.

Ja, kar težko se je bilo spet spustiti v dolino, v hitrejši, prepogosto nevrotični tempo življenja … Mnogo udeležencev je obljubilo, da se še vrnejo čez čas, pogledati kako uspeva naša visoka greda.

Dobrodošli, kadarkoli!

Kako je nastajala visoka greda na kmetiji Pri Prosenu?


In kako izgleda visoka greda po dveh mesecih? Enkratno!


Skica visoke grede na kmetiji Pri Prosenu

Kaj so zapisali udeleženci?

 • “Super način učenja v naravi. Odlična organizacija in odlična hrana. Upam, da bo sledilo tudi kakšno nadaljevanje – urbani vrt na balkonu.” Saša
 • “Dobro organizirano, zanimivo in v bodoče uporabno, pa še kakšno idejo za razvit sem dobila! Veselim se še kakšnega projekta.” Loredana
 • “Projekt se mi zdi odličen. Gre za področje na katerega je skomercializirano življenje nekako pozabilo – naravo. Zavedanje o naravi in človekovi odvisnosti od nje in o njegovem vplivu nanjo je na psu! So področja v življenju, ki jim bo za znosno prihodnost človeškega življa, treba posvetiti mnogo več skrbi – narava, ponos na pripadnost narodu , domovini … Ali ni žalostno, da se na takšnih delavnicah srečujejo ljudje, ki v stvar že itak verjamejo!?” Peter Krapež iz Celja
 • “Delavnica je bila zelo zanimiva in mi je nudila veliko novega uporabnega, teoretičnega in praktičnega znanja. Gospa Jožica je vodila delavnico zelo slikovito in strokovno, všeč mi je bilo slikovno gradivo z njenega vrta.” Bernarda Švara
 • “Odlično! Samo tako lahko pridelamo zdravo hrano. Nazaj k naravi!” Peter Gril

 

Andrej Brezec, foto in ilustracije: Drevored

Preberite tudi

One Response to "Permakulturna delavnica – visoka greda"

 1. Lara says:

  Permakultura je super! Pa ne zato, ker je to nekaj novega in modernega, ampak zato, ker izhaja iz opazovanja narave. Gre za preplet stare kmecke logike in sodobnih inovacij. Predvsem pa vedno izhaja iz tega, kar je na voljo, kar je danost v okolici. To pa pomeni tudi uporaba ljudi, ki so ze tukaj. Mogoce bi bil naslednji korak dogodek, kjer se lahko izrazi skupinska inteligenca. Prostor, kjer pridejo skupaj razlicni delcki mozaika in ustvarijo novo celoto s tem, da preprosto izrazijo, tisto, kar je ze v njih. Po moje bi bilo super izmenjati znanja o tem, kar ze vemo, kaj smo se naucili sami in od nasih babic in kako lahko to preoblikujemo in uporabimo v prihodnosti.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.