Kuh’ja l Taboljši praznični tički

Preden so iz tujih dežel k nam okrog velike noči priskakljali zajčki v vseh možnih oblikah, so babice in mame ponekod za vse otroke napekle finih velikonočnih tičkov in pletenic. Pripravile so jih iz mehkega mlečno maslenega testa in bele moke. Položile so jih na poškrobljen vezen prtič na praznični mizi. Zakaj ne bi letos pustili zajčke v trgovini in doma skupaj z otroci napekli za cel jerbas dobrot?

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 92-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Zelo fino kvašeno testo

60 dag moke

30g kvasa

12 dag razmehčanega masla

80 g sladkorja

3dl toplega mleka

zavitek vanilijevega sladkorja

3 rumenjaki

naribana pomarančna lupinica

sok polovice pomaranče

šilce ruma

ščepec soli

Zamesimo zelo fino kvašeno testo. Kvas zadrobimo v 0,5dcl toplega mleka z malo sladkorja, pomešamo in počakamo, da naraste. Vmes v posodi penasto zmešamo sladkor, maslo, vanilin sladkor, rumenjake, pomarančno lupinico, pomarančni sok in rum. Dodamo preostanek toplega mleka in dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo vzhajan kvasec in presejano moko. Zamesimo fino mehko in prožno testo. Mesimo vsaj 10 minut. Oblikujemo hlebček in pustimo pokrito z vlažno krpo vzhajati vsaj 1 uro oziroma, da se volumen podvoji. Ko mesite testo, lahko dodate tudi sveže narezan pehtran, mlet kardamom, pravi žafran, mlet mak ali vanilijeva semena. Prav posebno dober je kakšen fin pomarančni liker namesto ruma.

foodstylist-kvaseni-ticki-0 foodstylist-kvaseni-ticki-1 foodstylist-kvaseni-ticki-2 foodstylist-kvaseni-ticki-4

Kadar svaljkate kvašeno testo, lesena delovna površina ne sme biti pomokana.

Ko testo vzhaja, ga zvrnemo na pomokano površino in razvaljamo v svaljek. Nato ga narežemo na poljubno število kosov, ki jih zvaljamo v tanke svaljke, ki jim ponavadi otroci rečejo »kačice«. Kadar svaljkate kvašeno testo, lesena delovna površina ne sme biti pomokana. Tako gre delo veliko lažje od rok. Vsak svaljek nato zvežete v vozelj in ga obrnete tako, da je na eni strani malo krajši konec, ki mu s prsti oblikujete majhen kljunček. Daljši konec na drugi strani pa narahlo odtisnete z vilicami, da dobite lušten tičkov repek. Tičku lahko naredite tudi oči iz suhih brinovih jagod, klinčkov ali narezanega suhega sadja. Položite jih v namaščen ali s peki-papirjem obložen pekač in pustite hajati vsaj 30 minut. Preden jih daste v pečico, jih premažite s stepenim jajcem, ki ste mu dodali žličko vode. Pečemo v pečici na 220 stopinj približno 15 minut. Toliko, da so tički lepo zlato rjavo zapečeni…Ker je testo zelo fino, bodo tički dobro vzhajali in bodo zato podobni golobčkom ali taščicam z velikimi trebuščki. Iz testa lahko naredite tudi pletenice.

Veselo veliko noč!

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.