KUH’JA l Jagodna pita

Jagode. S trgovinskih polic nas pozdravljajo že nekaj časa, počasi pa na vrtovih že rdečijo tiste prve prave, domače, ki so prav gotovo znanilke vročih dni in toplih poletnih večerov.

Najbolj prijajo lepo ohlajene s smetano  ali s sladoledom, otroci jih najraje pojedo že kar na vrtu. Jagode vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih antioksidantov zato, če je le možno, posezite po njih. Naj bodo domače, saj konvencionalno pridelane jagode vsebujejo ogromno pesticidov (skoraj največ med vsemi sadeži), kar pomeni, da se zdravilni učinki v tem primeru izničijo.

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 92-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Preizkusite enostaven, toda slasten recept za jagodno pito iz domačih jagod

Testo

300 g bele moke
170 g mehkega masla
120g sladkorja v prahu
1x rumenjak

Moko presejemo, dodamo mleti sladkor, maslo in rumenjak. Sestavine zgnetemo v testo in oblikujemo ”štruco”. Testo pustimo počivati v hladilniku 15 minut.  ”Štruco” narežemo na 1 cm debele kose in z njimi obložimo pekač za pite. Z rokami si pomagamo, da vse kose med seboj spojimo in oblikujemo pito. Testo spečemo v ogreti pečici na 180°C približno 20-25 minut.

Krema

250 g maskarpone

200 g stepene sladke smetane
1 x vanilijev sladkor ali 2 žlici medu
0,5 kg svežih jagod
sok 1 limone
0,2 cl jagodnega sirupa
1x preliv za torte-žele

Smetano stepemo in jo umešamo v maskarpone, dodamo 2 žlici medu ali pa vanilijev sladkor. S kremo napolnimo ohlajeno testo- pito in jo nato obložimo na polovičke narezanimi jagodami, ki smo jih prej narahlo pokapali z limoninim sokom in jagodnim sirupom.  Pito še prelijemo z želejem, ohladimo in pohrustamo.

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, obenem je tudi barmanka in someljejka. Skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

 

Saša Drobnič Škrjanec, foto: Peter Irman

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.