Delavnica – Peka naravno kvašenega kruha in peciva

V okviru šole biodinamične kuhinje vas vabimo na delavnico za pripravo naravno kvašenega kruha in peciva, ki sta pomembna za zdravo, uravnoteženo prehrano in primerna za alergike, sladkorne bolnike ipd.

Izvedeli boste:

Zakaj je naravno kvašen kruh boljši?
Kakšni so učinki tako pripravljenega kruha na prebavo?
Kako pripravimo in pečemo naravno kvašen kruh in ostale vrste kruha (kakavov, sadni …) ter sladice (božični kolač, pomarančni kolač, biskvit brez jajc,  belega sladkorja, bele moke …)

Sestavine, ki jih bomo uporabljali, so izključno biodinamičnega – blagovna znamka Demeter – ali ekološkega izvora. Na delavnici  boste pridobili vse ustrezne informacije, izkušnje in uporabne nasvete za peko zdravega kruha in peciva. Spečene dobrote boste ob koncu degustirali in ocenili. Prejeli boste tudi brošurico z osnovnimi nasveti in recepti. Domov boste odnesli »droži« – osnovni nastavek za pripravo testa.

Klikni za obširnejši članek o kruhu.

Delavnico smo uspešno izvedli, udeležencev je bilo štirinajst, spekli smo pšenični in sadni kruh z drožmi,  pomarančni kolač, božični kolač ter biskvit brez jajc. Izraženih je bilo kar nekaj idej za nadaljne delavnice v duhu biodinamične kuhinje. Če želite biti obveščeni o prihodnjih tovrstnih vsebinah, nam sporočite svoj elektronski naslov na info@drevored.si


I  N  F  O :

TERMIN: četrtek, 12. decembra 2013, od 17.00 do 20.00

LOKACIJA: Osnovna šola Louisa Adamiča, Tovarniška 14, Grosuplje, dobimo se v avli šole

ORGANIZATOR: DREVORED, Zavod za aktivno mesto, Brezje pri Grosupljem 90, 1290 Grosuplje

PRIJAVA IN CENA: Prijave sprejemamo na info@drevored.si, cena delavnice je 25 €, ob prijavi plačate akontacijo v višini 10 € ali pa celoten znesek na trr: 6000 0000 0252659 (Hranilnica LON) za Zavod Drevored, Brezje pri Grosupljem 90, pripis: kruh in pecivo  Če z delavnico ne boste zadovoljni, vam bomo v celoti povrnili plačilo.

POMEMBNO: Število udeležencev delavnice je omejeno.

KONTAKT: info@drevored.si, GSM: 041 323 356 (Andrej)

DELAVNICO bo vodila  Elvira Devetak, certificirana izvajalka biodinamične kuhinje.

Na voljo bo tudi knjiga Kuhinja na osnovi žitaric v ritmu s tednom, Emma Graf, prevod Elvira Devetak , z 20% popustom za udeležence. Običajna cena knjige je 19,90 €.

Za pokušino smo pripravili nasitno Torto iz sliv:

Torta iz sliv

testo: Potrebuješ model s premerom 26 cm, iz sestavin zamesi testo. En del testa prihrani za okras, drugim del razvaljaj, daj v model, namazan z maslom in oprašen z moko. Pusti počivati eno uro.

300 g drobno mlete pire
100 g drobno mlete ajde
200 g masla
4 jušne žlice melase iz sladkorne pese
2 ščepca soli
po 1/4 čajne žlice cimeta, ingverja, vanilije v prahu, nageljnovih žbic v prahu, smetano ali mleko po potrebi.

nadev: Zmešaj orehe, smetano, sirup, in namaži po testu. Nato razmaži slivovo marmelado. Oblikuj ostanek testa in okrasi. Peci v pečici 30 minut pri 200° C. Namesto marmelade lahko uporabiš katerokoli sveže sadje.

200 g drobno mletih orehov
4 jušne žlice smetane
4 jušne žlice hruškovega sirupa ali medu
slivova marmelada


Dober tek! Se vidimo na delavnici.

Andrej Brezec, foto: Drevored

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.