Blagodejna morska klima v solni sobi v Grosupljem

Pozimi bi nam večkrat prišel prav počitek ob morju, saj nam prehlad, viroza, gripa in ostale »zimske« zdravstvene nevšečnosti povzročajo veliko slabe volje. In saj ste gotovo že slišali za staro modrost, ki pravi: »morje pozdravi vse«?

In res je tako. Le dovolj dolgo časa moramo preživeti ob morju, da nam zdravilni učinek blagodejne morske klime res lahko obnovi naš imunski sistem, pozdravi kožo in nam odpre dihalne poti. A pogosto nimamo možnosti, da bi si lahko privoščili daljše počitnice ob morju. Uspešna in v zadnjih letih tudi v Sloveniji vedno bolj uveljavljena je solna terapija, ki ima primerljive zdravilne učinke kot morska klima. Izvaja se v solni sobi, kjer vdihujemo mikronske delčke naravne kamene soli. Imamo jo tudi v Grosupljem.

Kaj je torej solna terapija?

Solna terapija je vdihavanje suhega solnega aerosola v sobi, ki je obdana s soljo. Je povsem naravna in izjemno učinkovita pomoč pri zdravljenju bolezni dihal, alergij in kožnih obolenj. Ker nima stranskih učinkov je idealna podporna terapija tudi za otroke. Zdravilni učinek 12 solnih terapij je enako, kot če bi poleti mesec in pol bivali ob morju. Solna terapija se imenuje tudi haloterapija (beseda haloterapija prihaja iz grščine, halo pomeni sol).

haloterapija

Zdravilni učinek 12 solnih terapij je enako, kot če bi poleti mesec in pol bivali ob morju.

Koncentracija aerosola soli v zraku, ki se ustvari s halogeneratorjem (medicinsko napravo), je torej podobna klimi ob morju in ima zdravilne učinke na telo. Terapija deluje protivnetno, redči sluz, lajša izkašljevanje, sprošča mišice dihalnih poti in pomaga pri boljši prehodnosti dihalnih poti in njihovem samoočiščenju. Izboljša se torej pljučna funkcija, okrepi se imunski sistem, obnovi se sluznica dihalnih poti, izboljša se koža.

Priporočajo jo tudi zdravniki

Zdravniki svoje paciente, ki imajo težje poškodbe dihal, redno pošiljajo na čim daljše bivanje ob morju, in to predvsem poleti, ko se solni aerosol ustvarja po naravni poti. Pozimi pa je alternativa solna terapija, ki jo pozna in priznava vedno več strokovnjakov.

Eden izmed njih je tudi dr. Boršoš, dr.med., specialist otorinolaringologije, rinokirurg v UKC Ljubljana, ki o solni terapiji med drugim pravi:

»Zaradi fizikalnih in kemičnih lastnosti ima suh aerosol soli dobro prodornost in se z vdihavanjem učinkovito razporedi po vseh dihalnih poteh in pronica skozi kožno površino telesa. S tem dosežemo protivnetni učinek in »čiščenje« sluznice dihal in kože. Glede na vse to solno terapijo priporočamo pri ljudeh – tudi pri otrocih z astmo, z raznimi dolgotrajnimi vnetji gornjih in spodnjih dihal (kronično vnetje žrela, grla, sinusov, kronični traheitis, bronhitis, bronhiolitis, cistična fibroza …), s pogostimi virusnimi infekcijami ter z raznimi atopičnimi in kroničnimi vnetji kože, z luskavico…«

solna-terapija-grosuplje2

Solna soba v Grosupljem je popolnoma obdana z morsko soljo. Na udobnih ležalnikih se ob prijetni glasbi hkrati zdravimo in uživamo.

Komu je namenjena?

Imate astmo, ponavljajoče pljučnice, bronhitis…?

Solna terapija se še posebej priporoča posameznikom z astmo, z dolgotrajnimi boleznimi dihal, s kroničnim sinusitisom, bronhitisom, pljučnico, s pogostimi viroznimi infekcijami, s senenim nahodom,  z vnetjem kože (atopični dermatitis), z luskavico – psoriazo.

Terapija za odrasle traja 40 minut, število terapij pa je odvisno od starosti posameznika in trajanja zdravstvenih težav.

Ste utrujeni, pod stresom?

Solna terapija namreč pomaga tudi pri odpravi posledic kroničnega stresa in zmanjšuje utrujenost.  Odpravlja smrčanje, pomaga pri mišičnih obolenjih in bolečinah v sklepih. Priporočajo jo pevcem pred nastopom in po njem ter vsem ostalim za sprostitev po napornem dnevu.

Za aktivne športnike

Terapije so dobrodošle tudi pri športnikih, saj povečujejo fizično sposobnost in vzdržljivost ter pomagajo pri učinkovitejšem sproščanju mišic. Tukaj se priporoča detox terapija (razstrupljanje telesa), ki traja 60 minut, poskrbi pa za relaksacijo ter regeneracijo telesa po težjih športnih aktivnostih.

Idealna za otroke

solna-terapija-za-otroke

Solna soba v Grosupljem ima urejen tudi otroški kotiček.

Solna terapija krepi otrokov imunski sistem, saj obnovi sluznico in le dovolj zdrava in debela sluznica je lahko dobra zaščita pred vdorom virusov in bakterij v telo. Solna terapija deluje protivnetno in odpravlja učinke, ki so jih na mladem organizmu pustili antibiotiki. Največkrat pridejo na terapijo otroci, ki imajo ponavljajoča bolezenska stanja, ponavadi bronhiolitis, bronhitis, vnetje ušes, angino in prehlad. Pogosta težava je atopični dermatitis, ki je velikokrat povezan tudi z alergijami in pa seveda astma. Zdravljenje teh je nekoliko bolj dolgotrajno, a so učinki presenetljivi in starši so zelo zadovoljni.

V solni sobi se otroci počutijo kot v velikem peskovniku, saj dobijo igrače in poslušajo otroško glasbo. Vsak otrok do 10. leta starosti v solno sobo vstopa v spremstvu odrasle osebe. Otroška terapija traja 20 minut, igralne urice za zdrave otroke – kot podpora imunskemu sistemu – pa trajajo 55 minut.

Veliko staršev pripelje otroke v solno sobo ob prvih znakih prehlada, saj solni aerosol v večini primerov prepreči širjenje infekcij, ker je sol zelo močno razkužilo.

Čeprav se v solni sobi zdravijo tudi bolni, ni bojazni, da bi se okužili. V solni sobi se zaradi suhega solnega aerosola in ogromne količine soli namreč ustvari hipobakterijsko okolje, v katerem noben virus ali bakterija ne preživita.

Za koga ni primerna?

Solna terapija ni primerna za ljudi z infekcijami, pri katerih je nastopila vročina, za bolnike z rakom in bolnike s srčnim popuščanjem ter previsokim krvnim tlakom, ki ni reguliran z zdravili. Prav tako ni primerna za osebe, ki so imeli oziroma imajo tuberkulozo.

Koža se pozdravi od znotraj

Solni aerosol ima močan vpliv na delovanje limfnega sistema, ga pospeši in povzroči izločanje toksinov iz telesa ter odvečne vode iz podkožja. Limfni sistem ima nalogo, da kožo hrani, zato je koža po solnih terapijah bolj zdrava, lepša in čvrstejša. Alergeni povzročajo različne poškodbe, ki se lahko kažejo kot suha, razdražena ali vneta koža. Če naša limfa ne deluje pravilno, sčasoma nastanejo na koži različni dermatitisi, alergijska stanja ali težje poškodbe kože, na primer luskavica.

Solna terapija v večini primerov težave na koži pozdravi, je pa zdravljenje dolgotrajen proces. Za kožne bolezni je priporočeno število terapij nekoliko večje kot za težave z dihali.

haloterapija-grosuplje.

Zgodovina solnih terapij

Pred približno dvema milijonoma let je bila Vzhodna Evropa delno prekrita s plitvim morjem. Morje je izginilo, ostale pa so velike količine soli, naložene v plasteh pod zemeljsko površino. V 14. stoletju so ljudje začeli izkopavati sol za lastne potrebe in potrebe trgovine. In menihi so prvi pričeli voziti pljučne bolnike v podzemne solne jame, kjer so lahko vdihovali zrak, nasičen s solnimi delci. Leta 1843 je tudi poljski znanstvenik Felix Boczkowsky prišel do ugotovitve, da zrak v rudnikih soli, ki je nasičen s suhimi delci soli (aerosoli), zdravilno deluje na ljudi, ki imajo pljučne in dihalne težave.

Tako se je začelo zdravljenje bolezni dihal in kožnih obolenj v naravnih solnih jamah in rudnikih soli. Zdravljenje v jamah se imenuje speleoterapija (gr. speleo pomeni jama). Povsod po svetu je postala speleoterapija poceni in učinkovita metoda zdravljenja. Do leta 1987 je bila speleoterapija mogoča le v solnih jamah in rudnikih soli. Največ solnih jam je bilo na področju Avstrije, Poljske, Slovaške, Romunije, Azerbajdžana, Rusije in Ukrajine. V Rusiji so prvi ustvarili zdravilno mikroklimo solnih jam na površju zemlje in terapijo v tem okolju poimenovali haloterapija. Ta terapija se sedaj izvaja v tako imenovanih solnih sobah.

V Sloveniji je pravih solnih sob že več kot 20. Imamo jo tudi v Grosupljem.

Pred prvo terapijo pogovor s terapevtom

Pred prvo terapijo se stranka o težavah najprej pogovori s haloterapevtom, ki razloži, kakšne rezultate lahko pričakuje in kakšen potek zdravljenja bi bil najbolj primeren.

Certifikati

Sol, ki se uporablja za terapijo, ima medicinski certifikat o čistosti, prav tako je tudi halogenerator (naprava, ki zmelje sol in jo vpihuje v solno sobo) registriran medicinski pripomoček v registru Javne agencije RS za medicinske pripomočke in v registru EU.

Več…

OCEAN, Solna terapija Grosuplje

Jakhlova cesta 23, Grosuplje

T: 051 609 827

www: solnaterapija-grosuplje.si

e-pošta: Beti.radelj@gmail.com

Facebook: Solna terapija Grosuplje

6426113

 

Oglasno sporočilo, foto: Vasja Ambrožič

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.