Zbliževanje dveh svetov

 

Vse je bilo kot mora biti: hladen sončen dan, blatno dvorišče, minister, občinski predstavniki, brezskrbni otroci, v ozadju radovedni odrasli, tri zastave, zmedeni psi, glasna romska glasba, vzpodbudni  govori, kamere, sproščena policija, oglašanje gosi, …
V takem vzdušju je potekala odvoritev izobraževalnega inkubatorja, ki je šesti tovrstni v Sloveniji. Organizirali so ga v naselju Smrekec, namenjen pa je vsem grosupeljskim Romom. Predstavlja še en majhen korak k zbliževanju dveh različnih svetov. Kot so poudarili vsi govorniki, je ključ sprememb in napredka v delu z mladimi, v izobraževanju. Počasi, kajti tu ne gre nič na horuk, korak za korakom. Minister Lukšič je tudi pohvalil izboljšan odnos Občine Grosuplje do romske problematike.

Pri tem ima največ zaslug gospa  Zdenka Cerar, ki kot občinska svetnica vodi komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti.       S svojo srčnostjo, strpnostjo in vero v spremembe, je sinonim vzpostavljanja medsebojnega zaupanja. V videu si lahko pogledate zanimiv pogovor.

 

Poskrbljeno je bilo tudi za glasbo in otroci so se veselo zavrteli.  Video glasbenega nastopa v romskem naselju Smrekec.

 

 

Na tej povezavi si lahko pogledate podrobnosti o projektu.

 

Andrej Brezec, foto: Zoran Kovačević, video: Drevored in Zoran Kovačević

Preberite tudi

3 Responses to "Zbliževanje dveh svetov"

 1. BLACK SOUL says:

  Klobuk, srepi pogled, cvilež sestradanih psov, divje tolpe v okolici, …

  Vas zanima kdo je Lukšičev vzornik, he, he? Naslovna fotka govori jasno – Clint Eastwood. Iz časov špageti vesternov, seveda.

   
  Odgovori
 2. lela says:

  Idealisti…..ja moraš biti vizionar in v okolju kjer te ne razumejo uspet. To se dogaja vsem, ki se ukvarjajo z romsko problematiko v Grosuplju. Nikoli še nisem doživela tako odkrite nestrpnosti do drugačnih, ker Romi so le to drugačni!
  Dugačnost je lepa. Seveda, da v današnjem civiliziranem svetu obstajajo norme, pravila in kodeksi obnašanja. Strinjam se, da posamezniki tega ne upoštevajo. Vendar ali samo Romi? NE! Poglejte današnjo mladino, ki v svojem odraščanju počne “traparije”. Do njih smo strpni do Romov ne. Zakaj?
  Zakoreninjeno je v nama “civilima”. Še sami ne vemo in pač obstaja. Upajmo, da počasi tudi izgine in se bomo srečevali le kot ljudje kar oboji smo malce različni večinoma enaki.
  Le tako naprej idealisti!!!

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.