Turneja ženskega pevskega zbora Biser v Bruslju

Sedemnajst žensk, veliko pozitivne energije in še več petja ter govorjenja – tako bi lahko na najkrajši način opisala našo junijsko bruseljsko turnejo, katere namen je bil s petjem slovenskih pesmi polepšati praznovanje dneva državnosti Republike Slovenije.

V treh dneh smo šestkrat nastopile. Najveličastnejši  nastop smo izvedle na sprejemu ob nacionalnem dnevu za  vso diplomacijo EU v Mestni hiši na Grand Place v centru Bruslja. Več kot 700 gostov iz sveta politike, diplomacije in poslovnega sveta sta gostila dr. Rado Genorio, veleposlanik na Stalnem predstavništvu RS pri EU v Bruslju, in Matjaž Šinkovec, veleposlanik na Veleposlaništvu RS v Kraljevini Belgiji. Slavnostni govornik je bil zunanji minister, g. Karl Erjavec.

Dan državnosti  se je za nas pričel s srečanjem s slovenskimi evroposlanci, veleposlanikom dr. Radom Genoriem in župnikom dr. Zvonetom Štrubljem pred palačo Sveta EU v Bruslju, kjer stoji marmorni spomenik, ki spominja na čas slovenskega predsedovanje EU v prvi polovici leta 2008. Na več kot štiri metre visokem monolitu, izdelanem po načrtu arhitekta Borisa Podrecce, je izpisan prvi verz Zdravljice v 23 uradnih jezikih EU. Evropska poslanka, Romana Tomc, je pozdravila vse navzoče poslance in spregovorila nekaj besed v čast dneva državnosti, me pa smo zapele obe himni ter slovensko ljudsko pesem. Zvečer je v prostorih predstavništva RS potekalo srečanje v počastitev dneva državnosti za Slovence, živeče v Bruslju. Naša naloga je bila tokrat bolj razvedrilne narave. Poleg nastopa s programom atraktivnejših priredb slovenskih ljudskih pesmi smo skupaj z gosti ob spremljavi harmonike prepevale še pozno v noč.

Tretji dan v Bruslju smo bile povabljene na ogled Evropskega parlamenta in predavanje o delovanju institucij EU.  Fotografirale smo se ob zastavah vseh držav članic in zapele himni.  Dr. Zvone Štrubelj, župnik, ki deluje v Slovenskem pastoralnem središču za Slovence v državah Beneluxa, nas je popeljal na ogled znamenitosti centra Bruslja. Pred najslavnejšim bruseljskim spomenikom Manneken Pis smo goste in naključne obiskovalce presenetile s slovensko in evropsko himno ter  slovenskimi pesmimi. Zvečer smo pele sv. mašo v čast naše domovine – mašo Boba Chilchotta – v kapeli Slovenskega pastoralnega centra. Temu je sledil koncert, na katerem smo zapele naš repertoar priredb slovenskih ljudskih pesmi.

Biser_Brugge-2015-(20)

Zadnji dan turneje smo obiskale Brugge, slikovito mesto na severu Belgije, ki mu pravijo tudi severne Benetke. Seveda smo morale poskusiti belgijsko pivo in vaflje, obiskati čokoladnice in nakupiti spominke za svoje domače.

Pot domov je bila dolga, me pa polne lepih doživetij in vtisov. Bruseljska izkušnja nas je povezala, naučila peti v zelo različnih okoliščinah ter nam omogočila spoznavanje novih krajev in ljudi. Še se bomo vrnile …

 

Zapisala: Petra Ravnik, Foto: Petra Ravnik

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.