Ta veseli dan kulture l grozljiva komedija s pesmijo in plesom in razstava

V okviru projekta Ta veseli dan kulture vas Zveza kulturnih društev Grosuplje vabi na dva brezplačna kulturna dogodka. Otvoritvi razstave lokalne skupine Paleta bo sledila grozljiva komedija s pesmijo in plesom Andreja Rozmana Roze LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA.

Otvoritev razstave likovne skupine Paleta

Petek, 1. December, ob 19:00, Kulturni dom Grosuplje

2Likovna skupina Paleta že tradicionalno pripravlja razstavo v okviru projekta Ta veseli dan kulture, letošnja tema razstave so portreti. Z novim mentorjem, slikarjem Boštjanom Plesničarjem so začeli z delom v oktobru. Pridužilo se jim je kar nekaj mladih novih članov, ki so v skupino prinesli svežo energijo.  Člani so ustvarjali portrete po lastni izbiri, vse od Georgea Clooneya do sorodnikov in najmlajših vnučkov. Vabimo vas na otvoritev, ki bo v petek, 1. Decembra, ob 19:00 uri v avli Kulturnega doma Grosuplje. Po otvoritvi razstave pa vas vabimo na ogled predstave Ljubljanski vodnik našel Vodnika, našega priznanega komediografa, scenarista in igralca Andreja Rozmana Roze.

Komedija Andreja Rozman – Roze  LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA

Petek, 1. December, ob 19:30, Kulturni dom Grosuplje

1Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja, ko je po koncu Ilirskih provinc padel pri avstrijski oblasti v nemilost in bil prisilno upokojen. A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Zato je že kmalu po začetku svoje posmrtne slave obveljal za nekoga, ki čustveno ni povsem odrasel, tako da so se  nekateri romantično čuteči literarni zgodovinarji resno spraševali, ali je bil sploh pesnik ali zgolj rimač. A vsaka romantika se enkrat konča. Ko posledice njene individualistične zaslepljenosti začnejo povzročat socialne in ekološke katastrofe, je zadnji čas za streznitev. Zato se je skoraj dvesto let po svoji smrti na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavil tudi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.

Vstop je prost. Vabljeni!

Zveza kulturnih društev Grosuplje

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.