Migali smo in pomagali

Od februarja do vključno 13. aprila letos, skupaj 9 nedelj smo v fitnes centru Optimum na brezplačnih Apolon vadbah živahno migali, zraven pa smo pomagali tako, da smo zbirali sredstva ter šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke iz občine Grosuplje. Med dobro obiskanimi vadbami se je nabralo 168,00 EUR, podjetje Mehanotrade je k zbranim sredstvom dodalo še za 100 EUR potrebščin, pa tudi zbirna košara je polna barvic, svinčnikov, zvezkov, vreč za copate, šolskih torb in drugi potrebščin.

Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Moste Polje, ki so jo bralci dnevnika Delo letos razglasili za Delovo osebnost leta, že dlje časa glasno opozarja, da je v Sloveniji socialna država padla na izpitu, obenem pa tudi zaskrbljeno ugotavlja, da je vedno več takšnih, ki pomoč potrebujejo in vedno manj takšnih, ki jo lahko ponudijo.Čeprav včasih ni treba prav veliko. Zvezek, barvice, delovni zvezek… Tudi socialni delavki obeh grosupeljskih osnovnih šol sta opozorili Fundacijo Drevored in Zavod Drevored,  da se v šolah soočajo s pomanjkanjem šolskih potrebščin. Dejstvu so prikimali tudi na Župnijskem Karitasu in Rdečem križu Grosuplje. Vse lokalne dobrodelne organizacije so izpostavile isti problem, šolskih potrebščin za socialno ogrožene jim primanjkuje skozi celo leto.

 banner

“Šolske potrebščine, ki bi jih lahko nekateri učenci dobili v šoli, takrat ko jih potrebujejo (npr. nov komplet barvic, nov zvezek ipd), prispevajo k boljšemu učenju posameznika in zniževanju stresa učencev. Mnogi otroci se namreč zavedajo finančnih stisk staršev, zato izbirajo cenejše, a manj kvalitetne pripomočke, se ne želijo udejstvovati dražjih dejavnosti ipd.”

Besede Pavline Antolič, šolske svetovalne delavke na OŠ LA Grosuplje, sporočajo, da je revščina tu, med nami in ne le nekje tam zunaj, daleč stran od nas. Mnoge med nami revščina vsak dan bolj stiska, čeprav bi marsikdo raje verjel, da vsaj v osnovnih šolah učenci ne čutijo pomanjkanja, še najmanj šolskih potrebščin, da je torej naša skupnost v dovolj dobri kondiciji, da zmore to breme. Ampak očitno ga ne.

Del sredstev za akcijo Migamo in pomagamo so prispevali tudi udeleženci  Optimum Spinning maratona.

Fundacija Drevored, Zavod Drevod in fitnes center Optimum, kjer potekajo tudi Apolon vadbe, so v začetku leta skupaj zasnovali akcijo Migamo in pomagamo. Zdaj se morda sprašujete, kaj imata skupnega zdrav način življenja, skrb za dobro počutje in izgled na eni strani in na drugi strani pomanjkanje šolskih potrebščin, revščina, skrb za osnovno preživetje? Najmanj kar je skupnega, je razumevanje stiske sočloveka in volja po svojih močeh  prispevati, da se stiska čimprej odpravi.

 Migali in pomagali so tudi posebni gostje …

Vrhunski športniki so brez oklevanja sprejeli vabilo, da podpejo akcijo in pridejo migat. Tri nedelje zapored so švicali  med vajami, ki so jih sestavljali Apolon vaditelji.  30. marca sta migala Maruša Mišmaš, vrhunska atletinja, reprezentantka, Grosupeljčanka in  David Miklavčič, profesionalni rokometaš, reprezentant, Grosupeljčan.

6. aprila so prišli trije Krimovci: Branka Mijatovič, nekdanja slovenska rokometna reprezentantka, pomočnica treneja RK Krim, Tone Tiselj, rokometni trener RK Krim in Tamara Mavsar, uspešna rokometašica RK Krim.

Na koncu vadbe so presenetili z ocenami, da so doživeli nekaj drugačnega in čeprav so naporni treningi del njihovega vsakdana, je David Miklavčič po koncu vadbe v smehu dejal, da ni vedel, da je lahko dobrodelnost tudi naporna. Maruša Mišmaš pa je rekla, da je bila zanjo: »vadba nekaj drugačnega kot so vsakodnevni treningi, ko v glavnem samo tečem.«

Akcija se je zaključila 13. Aprila, ko je skupini pred začetkom vadbe dodatno voljo vlila dobro razpoložena in optimistična Angelca Likovič. S spodbudnimi besedami je vsem dodobra razmigala misli, tako da sta dobri dve desetini udeleženk in udeležencev vadbe v družbi pevca Omarja Naberja gladko opravili z vsemi poskoki, sklecami, vojaškimi poskoki, prikloni… Tudi Omar se tokrat ni  postavil »Na glavo«, kot je naslovil svoj zadnji album, ampak je energično poskakoval, podajal žogo, se raztegoval, ker mu kondicija zelo prav pride tudi za odrske nastope.

“Akcija Migamo in pomagamo je poleg kondicije posameznikov poskušala okrepiti tudi kondicijo skupnosti, ki je zadnje čase očitno nekoliko opešala,”je ob koncu akcije dejala Urška Gliha, članica uprave Fundacije Drevored in dodala:«Hvala vsem, ki ste kakorkoli prispevali k uspehu akcije!«

Mirjana Jarc, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.