FC BORKE

BORKE so ženska nogometna ekipa, ki vsako sredo teka po travi igrišča športnega parka Brinje Grosuplje. Ne, dragi skeptični fantje, ki ta trenutek zavijate z očmi in si mrmrate v brk:” Babe pa fuzbal”, to ni brezglavo tekanje za žogo. To so treningi s trenerjem, ki se začnejo z ogrevanjem, nadaljujejo z vajami za tehniko, igro in zaključijo ob hladnem pivu. Punce vedo tudi, kaj je ofsajd, čeprav ga ne “šlivijo”, saj ga pri malem nogometu ni.

Jaz nič ne vem o fuzbalu, jaz ga samo igram. Saša

Mogoče ste kdaj na igrišču v Brinju že opazili dekleta, ki so tipično ženske oblike rekreacije zamenjala za tekanje za nogometno žogo. Punce so začudenih pogledov in opazk mimoidočih navajene, tako kot so navajene trenirati na prostem pozimi in poleti, v soncu in dežju: “Ni lepšega kot trening v sneženju, ko je temperatura samo nič stopinj in reflektorji osvetljujejo snežni metež.” Zbrale so se z vseh vetrov, vsem pa je skupno navdušenje do tega pretežno moškega športa. Zaradi zagnanosti in dveh trenerjev punce vidno napredujejo. Marsikatera med njimi bi preigrala tudi veščega nogometaša. Odigrale so tudi že nekaj tekem s članicami NK Radomlje, s puncami prijateljske rekreativne ekipe iz Ljubljane in z Grosupeljskimi gasilci. Punce trenirajo pod okriljem Nogometnega kluba Brinje Grosuplje.

Punce, ki bi se jim rade pridružile, ste vabljene ob sredah ob 19.00 v športni park Brinje na igrišče z umetno travo. Včasih trenirajo na igrišču z naravno travo, ki je na drugem bregu Grosupeljščice, zato za vsak slučaj pokukajte tudi tja.

FC Mame postane FC Borke

Zgodba o ženskem fuzbalu v Grosuplju sega 5 let nazaj, ko so se mame malih fuzbalerjev, ki so trenirali v NK Brinje, naveličano naslanjale na bando igrišča in čakale na konec njihovega treninga. Takrat je padla ideja: “Zakaj ne bi igrale tudi mame?” In nastal je FC Mame. Seveda, so si nogometašice omislile tudi trenerja. Prvi je obupal že po prvem treningu, naslednji, Borut Kolarič vztraja z njimi še danes. “Snele so me kar na treningu, ko sem šel mimo igrišča,” pravi, ko pojasni, kako se je uspel kvalificirati za njihovega trenerja. Borut je sicer uspešen trener NK Brinje Grosuplje, ki je “vzgojil” že kar nekaj uspešnih nogometašev. Zadnja leta se jim na igrišču pridruži tudi pomočnik trenerja Matej Habjan, ki je bil izbran iz dolge vrste kandidatov za asistenta. Od prvotnih “mam”, danes  treninge obiskuje le še ena, se pa ekipi stalno pridružujejo nove okrepitve. Ker v ekipi niso bile več samo mame, so nek večer po treningu ob pivu FC Mame postale FC Borke, navdih za ime pa je bil kdo drug kot njihov trener Borut – Borc.

Irena Gantar, foto: Zoran Kovačević

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.