Blišč in beda Strelskega društva Grosuplje

Blišč Strelskega društva Grosuplje odseva iz ogromnega števila priznanj in uspehov z državnih in mednarodnih nivojev. Kar pet let so že najboljše strelsko društvo v Sloveniji! Bedo pa odražajo njihovi pogoji za treninge. Delujejo namreč v starih, dotrajanih in tudi nevarnih prostorih. Najbolj pogrešajo posluh lokalne skupnosti za njihove probleme.

Pred mesecem dni so na lokalna podjetja naslovili prošnjo:

Pozdravljeni!

Strelsko društvo Grosuplje deluje že od leta 1972 v javnem interesu na področju športa. Potrebujemo nove prostore, ki pa so nam v teh časih žal nedosegljivi.  Vsi trenerji, inštruktorji in ostali člani delujemo že vrsto let prostovoljno, zato da lahko mladim strelcem omogočimo čim bolj kvalitetno vadbo.

To leto bi jih radi razveselili in osrečili z garderobnim prostorom (bivalni kontejner), kjer bi se lahko neovirano pripravljali na treninge, saj se trenutno preoblačijo kar na hodniku in s tem motijo tudi tiste, ki že trenirajo.

Zaradi tega se obračamo na vse prejemnike navedene prošnje za kakršnokoli donacijo na TRR društva: 90672-0000079213 (davčna številka: 90707346).

Zahvaljujemo se vam za vsak darovan prispevek in vas lepo pozdravljamo.

strelci_grosuplje_dosezki_2014_15

In odziv? Klavrn, nikakršen. Nerazumljivo je, da društvo s tako tradicijo in takimi uspehi v tako srečni in uspešni občini “prosjači” za tistih, recimo, 2000 evrov, ki jih potrebujejo za urgentno reševanje problema. Na naše vprašanje, kaj pravijo na Občini Grosuplje, nam odgovorijo, da žal že štiri mesece čakajo na sestanek pri županu, da mu predstavijo problem.

Strelsko društvo smo obiskali v njihovih skoraj 40 let starih prostorih, ki v vsem tem času niso doživeli resnejše prenove. Na vsakem koraku je opaziti prostorsko stisko in dotrajanost objekta, povešeni strop montažne stavbe imajo podprt s kovinskimi gradbenimi cevmi. Da bi kdaj organizirali kakšno strelsko tekmovanje v Grosupljem, je čista utopija. Ne samo, da jih je sram razmer, strelišče in ostali prostori enostavno ne ustrezajo standardom za tekmovanja.

Iz društva so nam poslali kratko predstavitev:

Predstavitev Strelskega društva Grosuplje

Strelsko društvo Grosuplje deluje že od leta 1972. V našem društvu je 80 aktivnih članov vseh starosti od najmlajših cicibanov do upokojencev. Od skupno 138 kategoriziranih športnih strelcev v RS jih prihaja kar 12 iz naših vrst.

Delujemo v javnem interesu na področju športa. Namen našega društva je predvsem nuditi našim najmlajšim članom pomoč pri razvijanju koordinacije, koncentracije in psihomotoričnih spretnosti s pomočjo športnega strelstva ter jih naučiti pravilnega in varnega rokovanja z orožjem. Prizadevamo si  pritegnili čim več mladih ter jim nuditi možnost, da dosežejo odlične športne, šolske in tudi osebne uspehe. Pri tem smo zelo uspešni, saj se lahko pohvalimo z vrsto uspehov tako na regionalni, državni, mednarodni in svetovni ravni. Na podlagi doseženih rezultatov smo od leta 2008 prejeli pet priznanj za najboljše Strelsko društvo v Sloveniji.

Pri svojem delu pa se srečujemo  z vrsto problemov. Največja težava je neprimerno, zastarelo strelišče brez ogrevanja in potrebnih pripomočkov.  Tudi oprema strelcev ni več zadovoljiva. Predvsem je neprimerna za mlade člane.

Za zagotavljanje bolj kakovostnih treningov ter organizacijo tekem na regijskem in državnem nivoju potrebujemo predvsem nove prostore. Začasno ureditev prostorov lahko kvečjemu razširimo z bivalnim kontejnerjem za garderobni prostor, vendar pa s sredstvi, ki nam jih nameni Občina Grosuplje, pokrijemo le nujne stroške. Zaradi zmanjševanja sredstev s strani Občine smo bili primorani poseči tudi po nič kaj obetavnih ukrepih, ki se bodo odražali predvsem na perspektivnih mladih športnih strelcih.

Več let si že prizadevamo, da bi nam Občina in občani prisluhnili ter bi s skupnimi močmi dosegli najustreznejšo rešitev. Novi prostori Strelskega društva niso le potreba, ampak nuja za nadaljnje uspešno delovanje društva.

Problem neprimernih prostorov se vleče že kar nekaj let, če ne celo desetletij. Večina drugih športnih društev je uspela vzpostaviti neko spodobno infrastrukturo, strelcem se je obljubljalo nove prostore v prizidku OŠ na Tovarniški (in verjetno še kje), pa je bil ta projekt leta 2010 s prihodom nove lokalne oblasti odstavljen na stranski tir.

Kdaj bo torej prišlo eno najboljših strelskih društev v državi do spodobnih prostorov? Z nekaj dobre volje in malce posluha bi lokalna skupnost z lahkoto poskrbela za najnujnejše – osnovne pogoje. Ne pa da so strelci prepuščeni sami sebi in financiranju iz svojih žepov!

 

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

9 Responses to "Blišč in beda Strelskega društva Grosuplje"

 1. peter klepec says:

  No, tole pa kar kliče po komentarju.
  Kot lahko opazite, je okolica objekta, ki ga souporabljata nogometni klub in strelsko društvo, vse bolj podobna kontejnerskemu skladišču v luki Koper. Sedaj se bodo pri postavljanju kontejnerjev nogometašem pridružili še strelci. No, samo še čakam, kdaj se bodo kaj podobnega spomnili še v ostalih športnih društvih, ki nimajo primernih prostorov za delovanje in bodo potem kontejnerji po celi občini.

  Nogometni klub in strelsko društvo sta že pred časom (kot je bilo dogovorjeno z županom) občini dostavila usklajen idejni projekt objekta, ki bi zamenjal sedanjo “podrtijo”. Namesto, da bi občina opravila svoj del dogovorjenega, se uspešno delajo “francoze” in kot je prebrati, nimajo niti časa, da bi sprejeli predstavnike strelcev.

  Po drugi strani pa se župan javno in vehementno hvali s postavitvijo nove hokejske dvorane kot vele dosežkom na področju zagotavljanja športne infrastrukure. Mar ne bi tistim, ki že desetletja zelo uspešno delujejo in imajo v svojih vrstah množico mladih, najprej zagotovili dostojnih pogojev, potem pa bi se šli postavljanja “spomenikov”?

  Čeprav so kontejnerji lično urejeni (pa vendarle – stojijo ob eni od vpadnic v mesto), so zgolj izhod v sili, zato bi morala občina v sodelovanu z Zvezo športnih organizacij in obema društvoma, čimprej zagotoviti normalne pogoje za delovanje tako nogometnega kluba kot tudi strelskega društva.

   
  Odgovori
 2. KLEMEN says:

  Res kliče po komentarjih in prav čudno, da jih ni prav veliko. A je glava v pesku? Mene bolj moti to, da ob cca 300.000 eurih, ki jih je občina namenila za nov fuzbal igrišče, po drugi strani tako ignorira strelce. To je preprosto nezaslišano!!! Res je, da gre za brezkompromisno računico, saj je številčno članstvo zadovoljnih fuzbalerjev pač dobra volilna baza. Strelci so pa itak maloštevilčni, ki najbrž že tako ali tako niso “njihovi”. Tako je to v Grosupljem. Žal!

   
  Odgovori
 3. občan says:

  Zgornja komentarja sta na mestu. Bi bilo zanimivo, če bi imel župan na Zelenem valu uro za odprta vprašanja in bi ga vprašali kako in kdaj je v načrtu rešiti to težavo.

  lp

   
  Odgovori
 4. Demokrat says:

  Japajade, “naš” župan se spretno (vsaj misli tako) izogiba vsakim za njega neprijetnim situacijam in vprašanjem. Če ga pa že doleti, je pa hudo nejevoljen in začuden, kako to, da ne vidimo samo njihovih rožic, ki jih sadijo. On in njegova ekipa je nezmotljiva, nezamenljiva, skratka enkratna in je vsaka kritika nepotrebna, zlonamerna in škodoželjna … Kritike ne prenesejo, pod nobenim pogojem in pika. Me hudo spominja na neke druge garniture v nekem drugem sistemu.
  Tista kramljanja ob kavi na Zelencu so namenjena vglavnem samopromociji in hvali in trošenju davkoplačevalskega denarja. Tako kot občinski cajtng, ki menda še za solato zavijat ni v redu.
  Ta kompleks, ki ga omenja Peter Klepec je res “krasna” izložba zelenega mesta Grosuplje: cel kup raznobarvnih kontejnerjev, zraven navlaka kao stojnice za prodajanje sadja (kdo je to dovolil tam, me prav zanima) in vseh živih elementov: nadstreškov, kolib, ograj, zarjavelih “tribun” itd.
  Skratka, pravo sračje gnezdo.

   
  Odgovori
 5. Ime Priimek says:

  Izgleda, da žepi še niso dovolj polni, zato pač ni posluha za najuspešnejše.

   
  Odgovori
 6. TRN V PETI says:

  Ko sem enkrat slučajno vstopil v prostore strelišča, me je najprej pozdravil zadah po plesnobi, potem sem zagledal podprt strop in vse polno otrok, ki so mirno čakali, da so prišli na vrsto za trening. Fantje in dekleta so se preoblačili (do spodnjega perila) kar na hodniku. Baje jim občinske garniture že desetletje obljubljajo človeku primerne pogoje, medtem pa kot je že napisal Peter Klepec, občinarji bluzijo s hokejsko dvorano in vztrajno zmanjšujejo (prikrito in javno) sredstva za šport.
  Ko so mi pokazali kaj vse so dosegli ob tem, da nikogar v klubu ne plačujejo za delo, mi je hitro postalo, da so tile strelci res “nori”.
  Strelcem kapo dol, občini pa zelo veliko črno piko!

   
  Odgovori
 7. tone says:

  Strelišče je ena navadna sramota za občino.Kot kaže predsednik strelcev ni v ta pravi stranki tako,kot je predsednik nogometašev.Upam na boljše čase.

   
  Odgovori
 8. tim says:

  Če bo delal znani grosuplj smislu podjetnik pol bo sigurno tako da se morate obrne na sveto trojico HVH.

   
  Odgovori
 9. Rajko Lobe says:

  Uspehi športnikov strelcev ki imajo tako visoke uspehe ,da sežejo v sam svetovni vrh bi moral biti cenjeni in spoštovani ne samo z zahvalami ampak tudi z dostojnimi pogoji za treninge .

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.