8. Memorial Sama Zrimca l Prehodni pokal drugič v Koper

V soboto, 22. 9. 2012,  je v grosupeljski športni dvorani Brinje svoje moči merilo šest ženskih odbojkarskih ekip in sicer štirje domači prvoligaši in po ena ekipa iz Avstrije in Hrvaške. Prvo mesto so osvojile odbojkarice Luke Kopra, potem ko so v zelo napetem in izenačenem finalnem obračunu odpravile zelo solidno ekipo ATSC Sparkasse Klagenfurt.

Turnir je bil zelo izenačen, o čemer govori podatek, da so v predtekmovanju vse ekipe zabeležile po eno zmago in poraz. Tako je o napredovanju v polfinale odločala razlika med osvojenimi in izgubljenimi nizi. Domača vrsta ATK Grosuplje je v rumeni skupini pri tem potegnila krajši konec, saj je v prvem srečanju premagala Jesenice – Bled z 2:1 (20:25, 25:17, 15:10), nato pa izgubila s hrvaškim Grobničanom z 0:2 (15:25, 15:25). Z razliko nizov -1 so naše igralke tako osvojile 3. mesto v rumeni skupini. Prve so bile Jeseničanke, druge pa Hrvatice. Podobno izenačeno je bilo tudi v modri skupini, kjer so prvo mesto osvojile Celovčanke, pred Koprčankami in Kemo Puconci.

Turnir poteka v spomin na Sama Zrimca, športnega zanesenjaka in soustanovitelja ter trenerja Odbojkarskega društva Flip-Flop, ki je praktično vse svoje življenje posvetil športu in delu z mladimi. Samo se je športu zapisal že v mladih letih. V osnovni šoli je igral nogomet, košarko, rokomet in nazadnje pristal v rokometu, ki ima v Grosupljem dolgoletno tradicijo. Vrsto let je bil aktivni igralec Rokometnega kluba Grosuplje. Končal je fakulteto za šport in se zaposlil kot učitelj športne vzgoje. Kje drugje kot v športu si ga niti nisi mogel predstavljati. Leta 1996 je skupaj s svojimi prijatelji, športnimi pedagogi, ustanovil Športno društvo Flip-Flop Grosuplje in postal njegov prvi tajnik. V društvu je že naslednje leto padla odločitev, da se bodo ukvarjali predvsem z odbojko za dekleta, saj ta v Grosupljem niso imela prav veliko možnosti za športno udejstvovanje. Kot trener je vodil ekipe mlajših deklic, člansko ekipo in ekipo starejših deklic. Po končani karieri aktivnega športnika, se je posvetil predvsem rekreativnemu teku. Vrsto let smo ga lahko srečevali po okoliških cestah in poteh. Kot trener, mentor in organizator je bil Samo aktiven praktično do konca svojega življenja, ki se je zaradi bolezni mnogo prezgodaj končalo leta 2004, ko ni bil star še niti 42 let.

Po kosilu se je turnir nadaljeval s polfinalnima obračunoma in obračunom za 5. mesto. Ponovno smo bili priča zelo izenačenim bojem, saj so se vsa tri srečanja končala z izidom 2:1. V prvem polfinalu so si nasproti stale Hrvatice in Avstrijke. V finale so se, kljub izgubljenemu prvemu nizu, prebile slednje (24:26, 25:23, 15:11). V drugem polfinalu so bile Koprčanke srečnejše od Gorenjk, čeprav so še sredi odločilnega niza krepko zaostajale (26:24, 14:25, 15:11).

Naše igralke so se v obračunu za 5. mesto pomerile s Kemo Puconci. Prekmurke so na koncu slavile, čeprav so naše igralke dobile zelo razburljiv prvi niz (29:31, 25:14, 15:11).

V obračunu za 3. mesto so se pomerile Jeseničanke in Hrvatice. Slednje so po izdatnem vodstvu v prvem nizu, ko so vodile tudi že za šest točk, povsem popustile in na koncu doživele prepričljiv poraz. Mnogo bolj izenačen je bil finalni obračun med Luko Koprom in ATSC Sparkasse Klagenfurthom. V prvem nizu so povsem prevladovale Avstrijke (25:18). Nezaustavljiva je bila zlasti izjemna Američanka z argentinskim potnim listom Kelly Williamson. V drugem nizu je bilo izenačeno vse do desete točke, nakar so Koprčanke ušle na razliko sedmih točk. Vendar se Avstrijke niso predale in se v zaključku niza približale na eno samo točko razlike, kar pa ni bilo dovolj. V odločilnem nizu so Celovčanke še vodile z 10:9, nakar so Koprčanke osvojile 4 točke zapored in zmagovalec je bil praktično odločen. Končni izid Luka Koper – ATSC Sparkasse Klagenfurt 2:1 (18:25, 25:23, 15:11).

Končni vrstni red: Luka Koper, ATSC Sparkasse Klagenfurt, Jesenice-Bled, Grobničan, Kema Puconci, ATK Grosuplje.

V najboljšo postavo turnirja so bile izbrane: Maja Bratož, Nuša Ferlinc in Sara Kušar (vse Luka Koper), Kelly Williamson in Sabrina Müller (ATSC Sparkasse Klagenfurt) ter Urša Jerala in Monika Čančar (Jesenice-Bled).

Domače odbojkarice kljub zadnjemu mestu niso razočarale. Pokazale so, da se lahko enakovredno merijo z ostalimi slovenskimi prvoligaši, tako da lahko z optimizmom pričakujemo prve tekme v domačem prvenstvu, ki se prične v soboto, 6. oktobra. Odbojkarice ATK Grosuplje odhajajo v prvem krogu v Miklavž na Dravskem polju k Formisu, prvo domačo tekmo pa bodo igrale 13. oktobra proti zmagovalkam sobotnega turnirja, igralkam Luke Kopra.

 

Franc Vidmar, OD Flip-Flop, foto: Franc Vidmar

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.