Prva elektro črpalka v Grosupljem

V petek, 9. decembra ob 11.00, bo v centru Grosuplja, na Adamičevi ob upravnem trikotniku, otvoritev nove grosupeljske pridobitve  – elektro črpalke za polnjenje vozil na električni pogon. Nova polnilnica  sodi v okvir demonstracijskega projekta postavitve elektro črpalk v sedmih občinah.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je zalog nafte še za okoli 40 let.

Zaloge fosilnih goriv na svetu so omejene. Strokovnjaki ocenjujejo, da je zalog nafte še za okoli 40 let, kar pomeni, da se bomo po vsej verjetnosti vsaj še toliko časa vozili na plinsko olje in bencin. Tu sledi ključno vprašanje – na kaj se bomo vozili po tem? Vmesna rešitev je za nekatere zemeljski plin, ki tudi zaradi ugodnejše cene dobiva vse večjo veljavo. Porast porabe zemeljskega plina je v Sloveniji zelo opazen, prenekatero motorno vozilo se danes vozi na plin. A tudi zaloge zemeljskega plina na svetu so omejene, po ocenah ga je dovolj za približno 60 let.

Alternativo obstoječim energentom fosilnega izvora lahko iščemo v okolju prijaznih energentih, ki jih pridobivamo z obnovljivimi viri energije. Pa naj bo to biogorivo, vodik ali električna energija. Vsaka od teh možnosti ima svoje prednosti in slabosti, a usmerimo se danes k električni energiji.

Glavna pomanjkljivost vozil na električni pogon je njihova omejena zaloga energije, ki ne zadostuje za daljše vožnje. V minus lahko štejemo še težo, kratko življensko dobo in razmeroma dolg polnilni čas akumulatorjev, ki z energijo oskrbujejo vozila. Po drugi strani se boste z vozili na električni pogon vozili tiho, poceni ter z vožnjo manj obremenjevali okolje. Čeprav boste za nakup takega vozila odšteli več kot za vozilo na fosilno gorivo, lahko kmalu pričakujemo, da bo zaradi nižjih stroškov obratovanja uporaba vozila na električni pogon cenejša. Mestna vožnja z akumulatorskimi vozili je že sedaj neprimerno cenejša od vožnje z avtomobilom na fosilna goriva.

Grosupeljska elektro črpalka bo del sistema omrežja Elektra Ljubljana, ki na enajstih elektro črpalkah do konca leta 2012 nudi brezplačno polnjenje. Šest od teh je lociranih v slovenski prestolnici ter po ena na Vrhniki, v Litiji, v Zagorju ob Savi, v Kočevju ter nova v Grosuplju. Vse se napajajo z zeleno energijo, ki je proizvedena izključno z obnovljivimi viri energije. Mreža električnih črpalk v Sloveniji šteje po dosedaj znanih podatkih z grosupeljsko vred 50 napajališč.

Vsekakor podpiramo prizadevanje Občine Grosuplje v smeri trajnostnega razvoja in uporabe obnovljivih virov energije, ki so ga v primeru postavitve elektro črpalke izpeljali s sodelovanjem Elektra Ljubljana in Službe Vlade RS za podnebne spremembe v okviru demonstracijskega projekta postavitve elektro črpalk v sedmih slovenskih občinah. Po izgradnji sončne elektrarne je to že drug podoben projekt v kratkem času.

 

Zoran Kovačević, foto: Zoran Kovačević

Preberite tudi

2 Responses to "Prva elektro črpalka v Grosupljem"

  1. BLACK SOUL says:

    Sprašujem se komu konkretno bo služila ta črpalka in zelo me zanima koliko avtomobilov na elektriko je v občini Grosuplje?

    Resno sprašujem! Ga ima kdo?

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.