Pozor hud dogodek l 30 let Pihalnega orkestra GŠG l gost Oto Pestner

Simfonični orkester, mali in veliki pihalni orkester so tri odlične zasedbe Glasbene šole Grosuplje. Ko zraven nastopita še dva odlična zbora in Oto Pestner, potem vemo, da gre za dogodek, ki ga ljubitelji glasbe enostavno ne smejo zamuditi.

Slavnostni koncert ob praznovanju 30. obletnice Pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje bo v petek, 8. 12. 2017 ob 19.00 v avli OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, Tovarniška 14, Grosuplje. Vstop prost!

Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje praznuje 30. obletnico delovanja. V tem času je iz zasedbe 30. učencev, ki jih je ustanovitelj Marjan Sajovic leta 1987 uspel navdušiti za igranje v orkestru, prerasel v orkester, ki na državnih tekmovanjih posega po najvišjih mestih.

Na slavnostnem koncertu bodo poleg malega in velikega pihalnega orkestera nastopili še simfonični orkester in zbora ArtVoicess in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Grosuplje. Kot solist se bo Velikemu pihalnemu orkestru v osrednjem delu koncerta pridružil Oto Pestner in med drugim odpel tudi nekaj svojih zimzelenih hitov, tudi 30 let. Program bo povezoval Boštjan Romih.

30 let na kratko …

Marjanu Sajovicu, takratnemu ravnatelju Glasbene šole Grosuplje, uspe v mesecu maju leta 1987 zbrati 30 učencev in jih navdušiti za igranje v orkestru. Najprej sodelujejo na lokalnih prireditvah, leta 1992 pa se prvič udeležijo regijskega tekmovanja v koncertnem programu, kjer kot najmlajši orkester osvojijo srebrno plaketo.

Ob praznovanju 10. obletnice orkestra Marjan Sajovic preda taktirko Vladimirju Škrlecu. Godbeniki še naprej bogatijo družabno in kulturno dogajanje na lokalni in državni ravni. Orkester se leta 2005 loti zahtevnejše orkestralne literature z novim dirigentom Boštjanom Dimnikom. S slednjim izvede dva odmevna koncerta v Slovenski Filharmoniji, na mednarodnem tekmovanju v Schladmingu pa prejme 2. nagrado.

Ne gre za en velikanski korak. Gre za veliko drobnih korakov. (Peter A. Cohen)

V začetku šolskega leta 2006/07 postane vodja orkestra Mitja Dragolič. Pod njegovim vodstvom orkester maja 2012 na državnem tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertnem igranju v 4. kategoriji osvoji 1. nagrado in zlato plaketo s posebno pohvalo. Istega leta v Rivi del Gardi v Italiji v 2. težavnostni stopnji doseže drugo mesto in zlato plaketo, dirigent Mitja Dragolič pa je imenovan za najboljšega dirigenta celotnega tekmovanja. Leto orkester zaključi z izdajo zgoščenke »Zgodba iz Grosuplja« in jubilejnim božično-novoletnim koncertom ob 25. obletnici obstoja. Na državnem tekmovanju mladinskih godb v Mariboru 2015 v najstarejši kategoriji doseže najvišje število točk in pokal za absolutno 1. mesto tekmovanja. Pomlajen in poln načrtov orkester stopa v novo obdobje.

Irena Gantar po arhivu GŠG, foto: arhiv GŠG

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.