Pisma bralcev l Avtobus do zdravstvenega doma Grosuplje

Spoštovani, spremljam vašo spletno stran in imam željo, da raziščete, kako deluje nova brezplačna linija BUS vožnje z glavne avtobusne postaje mimo knjižnice do zdravstvenega doma Grosuplje.

Postavlja se mi več vprašanj:

 

 • Zakaj le nekaj sto metrov dolga linija, zakaj avtobus ne zapelje mimo Loga, gostišča Krpan, na glavno postajo do Brezja, Pod gozdom itd.?
 • Zakaj je v uporabi mini bus, ki je večinoma prazen – trditev šoferja avtobusa, saj bi lahko uporabljali osebni avto Kangoo, ki je višji in ljudje lažje prisedejo in izstopijo?
 • Zakaj vozi tako poredko?
 • Kolikšni so stroški na dan, na mesec?

 

Vsa zastavljena vprašanja smo naslovili na Občino Grosuplje in upamo, da nam bodo odgovorili. Zakon o medijih na področju informacij za medije v 45. členu določa: Organi morajo medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki.

Dodajamo odgovor Občine Grosuplje, ki smo ga prejeli 5. 1. 2017:

1. Zakaj le nekaj sto metrov dolga linija, zakaj ne zapelje mimo Loga, Krpana, na glavno postajo do Brezja, Pod Gozdom itd.?

Linija ima urejen prestop na glavni na Avtobusni postaji Grosuplje iz linije 3G. Odhodi avtobusov 3G iz katerih je na avtobusni postaji mogoče prestopiti na linijo proti zdravstvenemu domu, so na postajališčnih voznih redih linije 3G označeni s črko P (prestop). Tako se potniki lahko po grosupeljskem krogu (mimo Loga in Krpana) zapeljejo s 3G in nato prestopijo na AP Grosuplje na linijo proti zdravstvenem domu. Postajališčni vozni redi linije 3G so objavljeni na spletni strani prevoznika www.lpp.si in na občinski spletni strani www.grosuplje.si pod zavihkom javni prevoz.

 2. Zakaj je v uporabi minibus, zakaj ne osebni avto?

To je bila odločitev prevoznika, ob manjšem številu potnikov je pripomba zagotovo smiselna in smo jo že posredovali prevozniku.

3. Zakaj vozi tako poredko?

Vozni red je bil določen testno in se bo v prihodnje zagotovo še spreminjal, saj prevoznik spremlja odzive uporabnikov. V bodoče je linija predvidena kot linija prevoza na klic, kar je v skladu s sprejeto Strategijo razvoja občine Grosuplje 2016 – 2020, ki jo je v letu 2016 sprejel Občinski svet.

 4. Kakšni so stroški na dan, na mesec?

Za občinski proračun ne nastajajo nobeni dodatni stroški, ker je linija vzpostavljena kot prva faza v sklopu bodočega sistema linij prevozov na klic, ki jo bo prevoznik vpeljal tudi na nekaterih svojih ostalih linijah. Občino Grosuplje pa je kot občino, ki že dosedaj namenja veliko pozornost urejanju javnega potniškega prometa, prevoznik uvrstil med prioritetne občine za vzpostavitev bodočega sistema prevoza na klic.

Moj predlog:

 

Najboljša rešitev bi bila, da se uvede prevoz z osebnim avtom na klic po Grosupljem preko centra javnih del, mogoče z manjšim plačilom (napr. 1,oo€), da se osebe, potrebne prevoza, prepelje od doma do željene točke javnih ustanov (zdr. dom, trgovina, dom starej. občanov, pokopališče, knjižnica, lekarna …). Ta storitev je bolj prijazna do občanov Grosuplja, ker bodo na ta način bolj mobilni kot s sedanjo varianto.
Ko se pogovarjam s starejšimi občani, jim sedanji javni prevoz ne pomaga veliko, ali bolje rečeno NIČ, ker če težko pridejo že čez prag svoje hiše, kako naj pridejo 1 – 2 km do Adamičevega spomenika? Ne morejo!!! Občani nismo le samo Grosupeljčani, ampak tudi vaščani, ki so potrebni takšne pomoči, zato bi bilo smiselno razširiti prevoz tudi po vaseh.
Lep primer ureditve pomoči prevoza ima občina Velike Lašče, ki že nekaj let nudi pomoč s prevozi oseb po predhodni najavi in potrebi .
Lepo vas pozdravljam, Cveta Buh
foto: Drevored
Preberite tudi

2 Responses to "Pisma bralcev l Avtobus do zdravstvenega doma Grosuplje"

 1. Mimica says:

  Gospa Cveta, popolnoma se strinjam z vašim razmišljanjem, čeprav je moj predlog drugačen, naj ostane miniBUS, ki pa naj vozi vsako uro krog po širšem Grosuplju, pa gor na hrib. Če vozimo z avtobusom otroke iz bližnih Sončnih dvorov (čeprav to ni zakonska obveza), zakaj ne bi poskrbeli še za nas, starejše? Ali nismo starejšim prijazna Občina?

   
  Odgovori
 2. DREVORED - odgovor Občine Grosuplje says:

  V članek smo dodali odgovor Občine Grosuplje.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.