Okupacija v nešteto slikah

Problematika nepravilnega parkiranja, tako imenovanega mirujočega prometa, je vsakdanjost vseh mest. Tudi Grosuplje ni imuno na tovrstno nasilje štirikolesne pločevine. Nasprotno, glede na hitro rast prebivalstva v mladem mestu in temu neustreznem razvoju prometne infrastrukture ter odsotnosti učinkovitega nadzora lahko govorimo o kaotičnem stanju.

K pisanju nas je vzpodbudilo sporočilo jeznega občana, podkrepljeno s fotografijo s “terena”. No, fotografije niti ne bi bilo potrebno objavljati, dovolj je, da se ozremo okrog sebe. Vsak dan smo priča kaosu pred vrtci, šolami, lekarno, po pločnikih, po zelenicah, … Ne spoštujemo niti parkirnih mest, namenjenih invalidom. Kronično nam primanjkuje parkirnih mest, četudi plačljivih, čemur se v bodoče ne bomo mogli izogniti, redarstvo še ni v funkciji, policija je premalo prisotna.

Verjetno bodo prve besede kršitelja, ki ga bo nekdo opozoril, da s svojim objestnim parkiranjem ogroža varnost ljudi: “Kje pa naj parkiram, saj ni nikjer prostora!” Po eni strani razumljiv odgovor in do neke mere argumentiran, po drugi strani pa se vprašajmo, ali nam je resnično treba vsakih nekaj sto metrov opraviti z avtom? Ali je smiselno, da gospa, recimo, iz “podgozda” prihaja v službo v center mesta z avtom, ki tam celodnevno zaseda parkirno mesto? Verjetno je, dokler se lahko parkira povsod, kjer si izmislimo, brezplačno, nekaznovano. Včasih se zdi, kot da je gorivo še prepoceni.

Torej debata, ki ponuja več vprašanj kot odgovorov. Odgovore bomo iskali na Občini, Policiji, Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu , ki ga čaka “ne boj, mesarsko klanje.”

Verjetno bodo največja pričakovanja za urejanje razmer na novi redarski službi, ki je začela delovati s 1. 1. 2012.

Vprašanja Občini: Kdaj lahko pričakujemo ureditev obstoječih parkirišč in povečanje števila le-teh? Zakaj je bila pot za vzpostavitev redarstva tako dolga?

Vprašanja Policiji: Koliko ukrepov ste izrekli v lanskem letu na področju kršitev v mirujočem prometu v mestu Grosuplje? Kaj lahko občani sami naredimo ob primerih, ko zaznamo in evidentiramo kršitev? Ali je lahko prijava občana, podprta s fotografijo, zadosten razlog za kaznovanje kršitelja?

Odgovor Policije:

Spoštovani,

veseli nas, da ste odprli to problematiko, saj tudi sami zaznavamo porast tovrstne problematike.

Najprej odgovori na Vaša vprašanja:

1. v lanskem letu so policisti Policijske postaje Grosuplje na območju občine Grosuplje izrekli 63 ukrepov zaradi nepravilnega parkiranja (v letu 2012, do 29.2.2012 pa 10)

2. ko zaznajo kršitev zakonodaje glede nepravilnega parkiranja  lahko občani pokličejo na policijsko postajo Grosuplje na tel. št. 01/781-83-80, na tel. št. 113 ali na anonimno telefonsko številko 080 1200 in prijavijo primer nepravilnega parkiranja. Policisti se bodo klicu odzvali in kršitelju izrekli globo ali pa ga opozorili. Če pa kršitelja ne bo na kraju, bodo policisti obvestilo o kršitvi nalepili na vetrobransko steklo vozila.

3. Odgovor na vaše tretje vprašanje, ali je prijava občana, podprta s fotografijo, zadosten razlog za kaznovanje kršitelja, je ne.

Naše videnje problematike:

Policisti največ pozornosti posvečajo tako imenovanim hujšim prekrškom, ki so poglavitni vzrok za najhujše posledice prometnih nesreč (glavni poudarek je tako na hitrosti, alkoholu in večkratnih kršiteljih). Glede na kadrovske zmogljivosti in številne interventne dogodke se v večini primerov problematiki mirujočega prometa posvečamo ob klicih občanov in v primerih, kadar gre za oviranje ali ogrožanje cestnega prometa. Več nadzora po tovrstni problematiki smo izvajali v zadnji tretjini preteklega leta, ko smo bili s strani Društva invalidov Grosuplje zaprošeni.

Da je problematika v porastu pričajo vse številnejši klici občanov, ki se pritožujejo nad nepravilnim parkiranjem. Policija sama bo z represivnimi ukrepi težko dosegla zadovoljivo kulturo udeležencev na tem področju. V reševanju tovrstne problematike nam bo v prihodnje dobrodošlo sodelovanje z občinskim redarstvom.

Kot sem že prej omenil, represivno ukrepanje ni vedno rešitev problema, zato že na pobudo policijske postaje Grosuplje potekajo prvi razgovori za organizacijo in izvedbo preventivnega projekta, ki bi opozarjal na tovrstno problematiko (še posebej na nepravilno parkiranje na mestih rezerviranih za invalide). K sodelovanju želimo povabiti čim večje število zainteresiranih  Menimo da bi lahko tak projekt dosegel večji učinek pri dvigu prometne kulture.

Hkrati bi se Vam ob tej priložnosti zahvalil za vaše medijsko opozarjanje na tovrstno problematiko, ker se lahko tudi na tak način prispeva k izboljšanju stanja.

V veselje nam bo tudi v prihodnje sodelovati  z Vami.

Lep pozdrav,

Roman Horvat, pomočnik komandirja policijske postaje Grosuplje

Vprašanja Medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu: (Teh je toliko, da bo verjetno kasneje smiselno pripraviti samostojen prispevek na to temo.) Zakaj redarstvo še ni in kdaj bo operativno? Ali menite, da bo en redar kos vsem kršitvam na področju treh občin? Kakšna so pooblastila redarja pri kršitvah v prometu in kako bo opremljen za primer silobrana? Čemu boste dali prioriteto v začetku dela ter na katerih področjih zaznavate največ kršitev in problemov?

 

 

Andrej Brezec, foto: F.V., A.M., žurnal24.si

Preberite tudi

4 Responses to "Okupacija v nešteto slikah"

 1. Eva says:

  Všeč so mi vaši pomisleki. Zelo je tudi na mestu vaš komentar o naši “nezmožnosti” peš potovanja.
  Kaj lahko naredi občina, da bi vzpodbudila Grosupeljčane, da se več gibljejo peš? Zagotovo bi k temu prispevali urejeni pločniki in prijazna opozorila prometnih policistov tistim, ki parkirajo neustrezno. Pomagale bi tudi urejene kolesarske poti. Mnogo nas je, ki radi potujemo s kolesom. Vendar se na cesti ne počutimo varne.
  Mislim, da morajo biti vzpodbude najprej prijetne, šele nato, če ne delujejo, neprijetne (denarna kazen).

  LP,
  Eva

   
  Odgovori
 2. Andrej Brezec says:

  Hvala Policiji za odgovor, čakamo še Občino in Medobčinsko redarstvo.

   
  Odgovori
 3. Eva R says:

  Zanimajo me razgovori za organizacijo in izvedbo preventivnega projekta, ki jih omenja g. Brezec in nas vzpodbuja k sodelovanju. Upam, da bomo o njih obveščeni.

   
  Odgovori
 4. cigo says:

  Najbolje, da postaneš cigo. Ti nima nihče kaj težit glede parkiranja ker nimaš avta in nobeden te ne jebe.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.