NA RAZSTAVO l Trubadurka radosti, Melita Garvas

Tokrat vas Mestna knjižnica Grosuplje vabi na razstavo Melite Garvas z naslovom Vpeta v radost. Privoščite si kanček energij, ki jih odsevajo njene slike in v vročih mesecih zavijte v hlad galerije naše knjižnice.

 

Otvoritev razstave bo v četrtek, 11. julija 2013 ob 19. uri v galeriji Mestne knjižnice Grosuplje. Člani KD Janez Cigler Višnja Gora bodo predstavili tudi Melitino poezijo, ki je tesno povezana z njenim likovnim ustvarjanjem. Razstava bo na ogled do 30. avgusta od ponedeljka do petka od 9. do 19. ure.

MELITA GARVAS, USTVARJALKA IN UMETNOSTNA TERAPEVTKA

Melita  Garvas živi in dela v mestecu Višnja Gora. Po Srednji- družboslovni šoli v Ivančni Gorici srednji šoli se je odločila za študij likovne pedagogike. Diplomirala je iz kiparstva. Zaradi službe je pridobila še specialno pedagoško izobrazbo.Od leta 2006 je specialistka Pomoči z umetnostjo, smer drama in likovnost.V srednješolskem času je  poleg prostovoljnega dela z otroci in mladostniki prevzela tudi vodenje gledališke skupine v domačem kraju. Sodeluje z Zvezo društev za cerebralno paralizo Sonček, kjer kot umetnostna terapevtka izvaja gledališke, likovne in plesne delavnice. Njeno glavno zanimanje pri delu vsemi skupinami oseb s posebnimi potrebami (gibalno oviranimi, osebami s Čustvenimi in vedenjskimi motnjami in nadarjenimi)  je ustvarjalno terapevtsko delo z namenom povezovanja skupin ter samoaktualizacijo posameznika. Vsa tri področja so ostala sestavni del prostega časa tudi potem, ko se je po diplomi leta 1998 zaposlila kot vzgojiteljica-kulturna animatorka v Vzgojno-izobraževalnem zavodu Višnja Gora.

  

ENERGIČNE SLIKE

Energične slike Melite Garvas prinašajo v vrtince barve in oblike zakodirane podobe njenih notranjih dimenzij. So izpovedne, saj umetnica v svoje ustvarjanje projecira svoja doživljanja in čutenja in  hkrati sugestivne, kajti vsrkajo nas v svoj svet, kjer lahko iščemo lastna videnja in odseve.

Spirale, v neskončnost vrteče se oblike, simbolizirajo ustvarjalno silo, večno gibanje in porajanje. V prostor širijo svojo življenjsko energijo, veselje in radost, o čemer pričajo tudi živahni barvni toni, ki jih Melita nanaša instinktivno po notranjem barvnem nareku in jih združi v toplo in živo ubrano celoto. Rožnata govori o nežnosti in mehkobi, vijoličasta o modrosti in uvidu, zlata posveti slike v ritualne podobe, bela govori o iskanju božanskega.

TRUBADURKA RADOSTI

Ob Melitinih slikah pomisliš na radost in začutiš radost. Ni naključje, da je besedo radost postavila tudi v naslov razstave.  Tako je Melita zopet upornica. V času, ko močno razsaja kultura temine celo v umetnosti, si ona upa vstopiti z nasmehom in življenjem na dlaneh. Vidim jo kot novodobno trubadurko.  Če trubadur ljubi, je njegova ljubezen po svojem bistvu radostna, čeprav je njena konkretna realizacija boleča. Radostna je že zgolj zaradi dejstva, da obstaja. Taka je tudi njihova poezija. Slavljenje “Obstoja” z Melitine strani je prišlo med nas pravi čas. Kajne? Ksenija Medved

 

Darija Kovačič, Mestna knjižnica Grosuplje

Preberite tudi

3 Responses to "NA RAZSTAVO l Trubadurka radosti, Melita Garvas"

 1. Nina says:

  zelo lepo, bo treba pogledat. same moje barve!

   
  Odgovori
 2. Urska G says:

  Vtisi: to bi bila lahko tista “lesena kupola”, ki jo omenja Gregor Derzic v 7 lokalnih http://www.drevored.si/sveze/7-lokalnih-in-gregor-derzic/ – ven prides z “nasmehom ciste pozitivne energije” …

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.