Na razstavo l Joanna, Gal in Fotodelavnica

Čeprav letos poletje zamuja, bomo v galeriji Mestne knjižnice Grosuplje privabili svetlobo in sonce s serijo slik z naslovom Podobe materinstva likovne umetnice Joanne Zajac-Slapničar. V kotičkih knjižnice pa se skrivajo tudi druge razstave. Pokukajte v napovednik!

 

JOANNA ZAJAC-SLAPNIČAR Podobe materinstva

Razstava JOANNA ZAJAC-SLAPNIČAR/Podobe materinstva je na ogled v galeriji Mestne knjižnice Grosuplje, od 13. junija do 5. julija 2013.

Podobe materinstva

PODOBE MATERINSTVA

Joanna v svojih delih zrcali svet, v katerem živi. Njen motiv in navdih je življenje samo, mali utrinki vsakdanjosti, drobne prigode, podobe njene družine in ljudi, ki so ji blizu. Občutljivost za vse, kar se dogaja okrog nje in v njej, Joanna izrazi v podobah, ki postanejo likovno poglobljen komentar njenih izkušenj, spominov, čustev…

Rojstvo hčerke Helene ji predstavlja velik navdih, ki je najprej našel svoj izraz v grafičnih in video ciklih. Slikarski medij ji je ponudil še eno možnost, da je svojo izkušnjo materinstva upodobila na zanjo značilen globoko občuten način. Joannina platna razkrivajo intimni krog matere in otroka, njuno povezanost, materino željo, da otroka obvaruje, pa tudi, da ga pusti, da svobodno raziskuje svet okrog sebe.

Kot vsa druga Joannina dela, tudi to serijo odlikujejo pretanjen občutek za barve, učinkovita preprostost oblik in intimna vsebinska nota. Po načelu manj je več Joanna svoje slikarske zgodbe pripoveduje v preprostem likovnem jeziku. Njene oblike so navidez poenostavljene, na trenutke celo naključne, v resnici pa so dobro premišljene in trdno zasidrane v natančno usklajenih kompozicijah. Njene figure bi bile lahko bežne sence, motne in zmuzljive, če njihovo gibanje ne bi bilo tako resnično in njihova snovnost tako povedna. Njeni otroci so živi, razigrani in radovedni raziskovalci svojega sveta, nad njimi pa bedi trdna, a topla materina senca. Barve, tople, žive, a uporabljene na nežen, občuten način, vnašajo v te male likovne svetove občutek svetlobe, optimizma in veselja do življenja.

Kdo je Joanna?

KDO JE JOANNA?

Joanna Zajac Slapničar je vsestranska ustvarjalka, ki jo radovednost, ustvarjalna žilica in želja po znanju vodijo do vedno novih izzivov. Poljakinja po rodu, ki že sedem let živi in ustvarja v Sloveniji, se je znašla na preseku dveh svetov, katerih vplive prepleta v sebi lastno širino, ta pa se odraža tudi v njenih likovnih delih. Obzorja si širi tudi z redno udeležbo na različnih natečajih, ex temporih in likovnih kolonijah doma in v tujini.
Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, videom in fotografijo ter multimedijskimi projekti. Svoja dela je razstavljala na Poljskem, v Sloveniji, Švici, na Danskem, Švedskem, v Rusiji, Srbiji, Litvi, Romuniji, Ukrajini, Italiji in ZDA.
Leta 2008 je prejela nagrado za najboljši akvarel na XLIII. Mednarodnem slikarskem extemporu v Piranu, njene ilustracije za poljski prevod Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori pa so bile razstavljene na 10. slovenskem bienalu ilustracij 2012.
Joanna svoje znanje in izkušnje deli z vsemi, ki jim je likovno ustvarjanje blizu in jim pomeni hkrati izziv in veselje. Vodi likovni seminar na Univerzi za tretje življenjsko obdobje in Malo likovno šolo za otroke v Ivančni Gorici. Pripravlja različneustvarjalne delavnice za odrasle in otroke.

Biografija

BIOGRAFIJA

1999-2004 študirala na Akademiji za likovno umetnost v Poznaniu na Poljskem, 2004 diplomirala pri profesorju Piotru C. Kowalskemu iz slikarstva.
2003 preko programa CEEPUS študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku za grafiko.
Trenutno vpisana na podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.
Je članica Društva umetnikov na Poljskem (ZPAP) in Društva likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL).
Z možem in hčerko živi v Kriški vasi pri Višnji Gori.

Gal Kastelic PODOBE ŽIVALI

Gal Kastelic je star deset let in je nadarjen in navdušen slikar. Končuje 5. razred OŠ Louisa Adamiča v Grosupljem. V šoli so prepoznali njegov talent in mu podelili status nadarjenega učenca.

Prijazno vabljeni na odprtje razstave PODOBE ŽIVALI Gala Kastelica, ki bo 14. junija 2013 ob 18.uri v 3. nadstropju Mestne knjižnice Grosuplje.

Fotodelavnica

Razstavljajo člani fotodelavnice, ki deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje pod vodstvom mentorja Marjana Trobca. Fotografi se predstavljaj po z različnimi motivi, razstava pa odraža napredek v osvajanju fotografskega medija.

Fotodelavnica bo na ogled bo do konca avgusta 2013 v dvorani knjižnice.
 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.