Prireditev ob Svetovnem dnevu Romov

V sredo, 8. aprila, je na Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje, na Tovarniški cesti, potekala prireditev ob Svetovnem dnevu Romov. Prireditev je organizirala Zveza Romov za Dolenjsko. Nastopili so Romi iz Grosuplja, Krškega in Prekmurja.

11058377_451464245030394_2383823063751284493_n

Prispevek o prireditvi z RTV SLO – od 4:10 dalje (klik, klik)

 

Grosupeljski Romi imajo veliko talentov in če imajo le priložnost, pokažejo svoje znanje! Veseli nas, da je prireditev obiskalo veliko ljudi, tudi iz lokalne skupnosti, kar pomeni, da se predsodki čedalje bolj razblinjajo.

Slavnostna govornica je bila poslanka Alenka Bratušek, ki je v svojem govoru poudarila, da Romi v Sloveniji predstavljajo pomemben del naše kulturne dediščine, poleg tega pa tudi pomen dobrega sodelovanja države in lokalne skupnosti za doseganje večjega napredka v romski skupnosti. Prireditev se je pričela z romsko himno Djelem, djelem, ki jo je zapel Mišo Kontrec, nato pa so se zvrstili ostali nastopi, ki so vsebovali tako petje kot ples. Rome iz Grosuplja so s ponosom predstavila romska dekleta Elizabeta Zupančič, Rebeka Kovačič, Pamela Brajdič, Milena Brajdič, Klara Veselič in Karmen Trplan, ki so se predstavile z recitacijami pesmi v romščini in z romskim plesom. Za nastop so se pripravljale v okviru Romskega izobraževalnega inkubatorja Grosuplje, kjer poleg učne pomoči ponujamo romskim otrokom pester nabor prostočasnih aktivnosti. V priprave pa se je aktivno vključila tudi učiteljica OŠ Louisa Adamiča, Janja Pečelin, ki je veliko pripomogla pri pripravah deklet na nastop. Tadej Hudorovič in Aleksander Hudorovac sta se predstavila z igranjem na harmoniko, kar jima je šlo zelo dobro od rok. S harmoniko pa sta se v romsko – neromski navezi predstavila tudi Bruno Brajdič in Primož Merlak iz ansambla Javor. Grosupeljski Romi imajo veliko talentov in če imajo le priložnost, pokažejo svoje znanje! Veseli nas, da je prireditev obiskalo veliko ljudi, tudi iz lokalne skupnosti, kar pomeni, da se predsodki čedalje bolj razblinjajo.

Lili Zupančič, izvajalka učne pomoči, Romski izobraževalni inkubator Grosuplje

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.