(Ne)znanci Urše Lesar v Mestni knjižnici Grosuplje

Lepo vas vabimo na odprtje razstave risb URŠE LESAR v ponedeljek, 18. januarja 2016, ob 18. uri v Galerijo Mestne knjižnice Grosuplje. Pogovor o delu in ustvarjanju mlade umetnice iz Račne pri Grosupljem bom vodila Darija Kovačič. Da se bo večer odvijal v zvokih prijetne glasbe, bodo poskrbeli Žiga Lesar s kitaro in Ženska vokalna skupina Nasmeh. Razstava bo na ogled do 3. marca 2016 v času odprtosti knjižnice.

Urša Lesar

je mlada ustvarjalka iz Velike Račne pri Grosupljem. Leta 2015 je magistrirala kot profesorica poučevanja likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, izredno pa študira pomoč z umetnostjo. Likovno snovanje Urše Lesar zajema pester nabor področij in tehnik, od risbe, grafike do fotografije. V Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje se predstavlja s serijo risb z akrilom na papir z naslovom (Ne)znanci.

Zgodbe, ki jo pripovedujejo risbe Urše Lesar, pišejo roman o človeku. Prostorsko in pomensko globino ustvarja črnina akrilne barve, ki pušča močne in precizne sledi. Z njimi ostro zameji figure od prostora, ki je nevtralen “tukaj in zdaj”, dramatična scena temnih lis in svetlih kontrastov. Risbi daje določeno surovost, temačnost, morda celo strašljivost. Podobe človeškega telesa obstajajo samo v obrisih, ki oblike zgnetejo v snovno obliko, ne določijo jim pa identitete, včasih niti spola ne. Človeška figura obstaja kot absolut, v katerega se projecirajo impulzi temačnih aspektov človeške psihe – potlačenih in zanikanih občutkov, strahov, gneva… Figure so lahko pogreznjene v samoto, lahko pa se zapletajo v interakcije in odnose, ki še toliko bolj pogojujejo temačne občutke. Neznanci na risbah nas ustavijo s silo nečesa znanega, nas pozovejo, da se soočimo z risbo in sami s sabo. Ne moremo mimo, ne da bi zatipali v lastne temine in jim v zameno za njihovo razgaljenje vrnili svoje zgodbe, ki niso nič drugega kot roman o človeku.

Darija Kovačič

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.