Na razstavo l Tinka Volarič in Laura Ličen

Tinka Volarič je za svoj knjižni prvenec prejela nagrado za najlepšo slovensko knjigo za otroke in mladino 2010. Pred dnevi so vsestransko umetnico razglasili tudi za najperspektivnejšo mlado literatko letošnjega leta. Ne zamudite njene razstave v Mestni knjižnici Grosuplje, podaljšana pa je tudi razstava Laure Ličen.

Razstava ilustracij TINKE VOLARIČ, Galerija Mestne knjižnice Grosuplje, 8.oktober – 13. november 2013

SPOZNAJMO TINKO VOLARIČ

Tinka Volarič je mlada umetnica, ki prihaja iz Mosta na Soči. Pripada mlajši generaciji slovenskih ilustratorjev, za katero je značilen svež slog, ki v ilustracijo vpleta elemente filma in kombiniranih tehnik. Prve smernice risanja in slikanja je Tinka dobila na Srednji šoli za oblikovanje, potem pa jo je pot odnesla v čisto druge vode etnologije in antropologije. Veselje do risanja pa je ni minilo in vseskozi je ohranjala kontinuiteto ustvarjanja in tako ostajala v likovni kondiciji.

V svet ilustracije jo je potegnilo na hitro in z vso silo. Založba Sanje ji je zaupala ilustriranje slikanice Frana Milčinskega Ježka Zgodba o zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi. Uspel ji je veliki met, saj je za svoj prvenec prejela nagrado za najlepšo slovensko knjigo za otroke in mladino leta 2010. Ilustrirala je več slikanic za otroke, pa tudi nekaj knjig za odrasle, ter CD z naslovom Selivke z glasbo Katarine Juvančič in Dejana Lapanje. Njene ilustracije so bile že večkrat razstavljene, letos sodeluje tudi na Bienalu ilustracij v Bratislavi.

TINKINI PRAVLJIČNI SVETOVI

Nastajanje ilustracije je dolg proces, ki se od ilustratorja do ilustratorja razlikuje. Tinka si ilustracije najprej vizualizira v glavi. Posamezne prizore skicira kot filmske kadre. Gledišča so podobna kot pri kameri, kar še dodatno poudari z zelo oddaljenim ali zelo približanim zornim kotom. Tako v ilustracijo vnaša gibanje in dinamičnost.

Tinki je blizu narava, v kateri najde tudi ideje za barve in ornamente, ki nas preprosto očarajo. Naj bodo to oblike iz sveta narave ali pa domišljijski okraski, vedno dajo celoti živost in povednost, pa tudi estetski poudarek.

Zaščitni znak Tinkine ilustracije je kombiniranje barve in risbe. Pogled v njeno skicirko nam razkrije, da je njena risba suverena, zgovorna in originalna. Tako si v ilustraciji naproti stojijo različne ravni in vzpostavi se dialog med posameznimi nivoji upodobljenega.  Največ riše s svinčnikom ali grafitom, ki ji je najbližji, saj je najbolj primaren. Risba je sled začetnih faz nastajanja ilustracije. V ozadju tako začutimo roko umetnika in njeno tipiko.

Tinka je ustvarila svoj prepoznavni likovni svet, ki postaja domač tudi bralcem. Njene ilustracije odražajo senzibilnost, duhovno širino, nadarjenost, veliko tehnično znanje svoje avtorice in napovedujejo, da se bo ta svet z njeno živahno domišljijo širil v nove dimenzije.

Bitjastovzorčasti svet; Laura Ličen, razstava je podaljšana do konca oktobra, Dvorana Mestne knjižnice Grosuplje

Bitja iz Laurinega domišljijskega sveta so eni prav zanimivi stvori. Opazujejo svet okoli sebe in se čudijo lepoti ter dogodkom okoli njih. Glavna junakinja je črna mačka, ki ne potrebuje ust, dovolj so ji velike oči. Poleg nje so tu še taka ali onaka Bitja in Človečki. Med seboj se povezujejo, dopolnjujejo in nas opominjajo, da smo vsi živahnih barv po srcu.

 

 

 

 

 

Darija Kovačič, Mestna knjižnica grosuplje, foto: tinkavolaric.blogspot.com, ilustraciji Tinka Volarič (naslovna) in Laura Ličen

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.