Na razstavo l Slovenske hiše v risbi

Slovenske kmečke hiše na risarsko-ilustrativen način Janeza Gorca si lahko ogledate na razstavi, ki ta četrtek odpira vrata v Mestni knjižnici Grosuplje. Ne čudite se, če boste med risbami in skicami našli tudi kakšno “sosedovo” iz našega konca …

Otvoritev razstave Slovenske hiše v risbi, avtorja Janeza Gorca bo v četrtek, 14. novembra 2013, ob 19. uri v galeriji Mestne knjižnice Grosuplje. Razstava bo na ogled do 12. decembra 2013 v času odprtosti knjižnice. Vabljeni!

Risbe slovenske tradicionalne arhitekture


Janez Gorec
s svojimi risarskimi potezami zamrzne v času stare slovenske podeželske hiše, ki so jim minevajoča leta prizanesla. Temu je botrovalo spoštovanje tradicije njihovih lastnikov, njihova nova namembnost ali zgolj trdni materiali iz katerih so bile zgrajene. S hitro, natančno in izčiščeno risbo Janez Gorec na  svoj izvirni način portretira stavbe in izriše njihove značilne arhitekturne poteze. Upodobljene so hiše iz različnih koncev Slovenije in neverjetna je velika raznolikost stavbnih tipov na tako majhnem geografskem območju. Kot bi zrasle iz narave se nam postavijo na ogled stare slovenske domačije, ki razkrivajo smisel za lepo slovenskega človeka. Razstava Janeza Gorca nosi v sebi sporočilo o pomenu ohranjanja naše stavbne dediščine in nam govori o tem, da moderno ni vedno tudi lepo, da se je pametno kdaj ozreti tudi nazaj v modrost preteklih obdobij in se iz nje kaj naučiti.

Kdo je Janez?

Janez GOREC, rojen leta 1955 v Novem mestu, je po maturi na klasični gimnaziji vpisal študij na Fakulteti za arhitekturo, kjer je l. 1980 diplomiral pri profesorju Niku Kralju.V letih 1981-1982 je sodeloval pri redizajnu pohištvenih programov na Inštitutu za oblikovanje na FAGG. Konec 80-ih in v začetku 90-tih let je bil skupaj s svojo ženo Janjo nekaj let zaposlen v lesni industriji Brest Cerknica, v oddelku za oblikovanje, kjer sta oblikovala ploskovno in oblazinjeno pohištvo, za katero sta dobila več nagrad in priznanj, med drugim: Slovenijalesovo nagrado za predsobni program Prima, Srebrni most za sedežno garnituro Ines, Zlati ključ za teamski projekt otroških igrač iz masivnega lesa, Zlati ključ za Pohištvo leta za teamski projekt kuhinj Brest generacija 2000.

Kasneje je nekaj let deloval kot samostojni kulturni delavec: načrtoval je notranjo opremo, oblikoval celostne grafične podobe, tiskovine in sejemske postavitve. Med letoma 1994-2008  je za lesno industrijo Jelovica iz Škofje Loke v oddelku za marketing konceptno zasnoval oglaševanja, namenjena pospeševanju prodaje na domačem, nekdanjem jugoslovanskem in izvoznem trgu. Projektno je vodil tudi izdelavo tiskanih vsebin. Oblikoval je razstavne sejemske konstrukcije in postavitve.  Izdeloval je načrte in aranžiral scene za studijska fotografiranja. Pisal je tudi članke za objavo v regionalnih oglaševalskih medijih.

Janez Gorec je že za diplomsko delo pri profesorju Niku Kralju izbral temo z naslovom: Študija prefabrikacije slovenskega kozolca, kar je že takrat izkazalo njegov interes za ljudsko arhitekturo.Po dobrih 30 letih se je podobno kot slovenskega kozolca lotil teme Slovenska kmečka hiša – mogoče na malo manj arhitekturen in bolj risarsko-ilustrativen način.

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.