Knjige in malinov’c z legendarno Jelko Reichman

Že drugič zapored se je v centru Grosupljega šibilo od knjig in cedilo od malinov’ca. V sredo, 4. 9. 2013, popoldne se je na Adamičevi ploščadi v Grosupljem dogajal že tradicionalni sejem knjig in druženja KNJIGE IN MALINOV’C, ki ga organizira Zavod DREVORED.

Polne stojnice rabljenih knjig, revij in učbenikov so poskrbele, da je bila ponudba res pestra, zato je marsikatera stara knjiga dobila novega lastnika. Udeleženci so knjige lahko prodali ali podarili, zamenjali ali pa le prelistali ter v dobri družbi ljubiteljev knjig srebali malinov’c in hrustali domače piškote.

Letos so nas s svojim obiskom počastili legendarna ilustratorka Jelka Reichman in ilustratorja mlajše generacije, ki ju pridevnik “legendaren” zagotovo še čaka, Matej de Cecco in Teja Ideja.  V zanimivem in zabavnem pogovoru, ki ga je vodila Larisa Daugul iz KD Teater, so kramljali o ilustracijah, tehnikah, avtorjih, knjigah … Slednje Jelka Reichman, kot pravi, obožuje, ima jih polno bajto, za katero se boji, da se ji bo vsak čas sesula na glavo. Karizmatična gospa je natresla kar nekaj ilustratorskih nasvetov in življenjskih modrosti, navdušila s svojo sproščenostjo in humorjem ter ustregla oboževalcem s podpisovanjem knjig in fotografiranjem. Če Jelke ne poznate, pa poznate gotovo Mačka Murija, Cepecepetavčka, Pikija Jakoba, ljubke rdečelične deklice, puhaste medvedke … To je le peščica likov, ki so oživeli v njenih ilustracijah. Matej, avtor PIL-ovega Šnofija in Desinih Blazno resno o…,  je na koncu sejma očaral z vihtenjem čopiča. Otroci so bili nad risbami navdušeni, gotovo že visijo v njihovih sobah. A eden od njih očitno ni bil tako navdušen, saj je Mateja pokaral: “Ti sploh ne znaš risat! To ni glava, to je rit.”

Za muzikalično vzdušje na sejmu je zaslužen duet Doubletej. Z njunega glasbenega menija ste si lahko kar sami izbrali pesem po svojem okusu. Za pravljice pod krošnjami je poskrbela Maja iz Mestne knjižnice Grosuplje. Hvala vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri izvedbi sejma, še posebej Tržnici Grosuplje, Deržiju in lokalu Retro cafe.

Pomembno se nam zdi poudariti, da brez pomoči mnogih in brezplačnega sodelovanja nastopajočih tako kvalitetnega dogodka ni mogoče izpeljati. Poskušajmo si predstavljati, kako bi izgledal sejem, če bi morali plačati najem stojnic, glasbenike, ozvočenje, elektriko, goste na omizju in vse, ki izvajajo delavnice … Sejma preprosto ne bi bilo. Dogodek delno sofinancira Občina Grosuplje preko javnega razpisa, in sicer v višini 281,06 EUR. Saj ne, da nismo hvaležni za sofinanciranje s strani Občine, vendar je to občutno premalo za kvalitetno izvedbo prireditve. Toliko entuziazma in prostovoljstva, kot je vloženega v izvedbo take vrste kulturnega dogodka, si zasluži večjo pozornost in podporo s strani lokalne skupnosti, tako Občine Grosuplje kot Krajevne skupnosti Grosuplje, saj gre za dogodek, ki je namenjen široki javnosti.

Obisk je bil manjši od pričakovanega, kar pa je verjetno posledica tega, da smo prireditev zaradi slabe vremenske napovedi prestavili in da termin sredi tedna ni ravno najboljši. Kljub vsemu smo se vsi imeli odlično in vsakdo izmed sodelujočih je svoje delo opravil odlično.

Hvala tudi vsem za podarjene knjige, ki bodo v prihodnje polnile Zabojčke knjig. Obiskovalec sejma Marko nas je na dan dogodka presenetil in prostovoljno napolnil zabojčke. Marko, hvala!

 

 

 

Irena Gantar, Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.