Barve časa

V torek, 29. novembra 2016, smo v polni dvorani Mestne knjižnice Grosuplje premierno predstavili glasbeno literarni projekt z naslovom BARVE ČASA – glasbeno literarna kontemplacija.

Mlada skladateljica Bojana Šaljič Podešva je v tem projektu združila svoje avtorsko delo z  deli Johana Sebastjana Bacha , Johanesa Brahmsa ter literarni del iz Štirih kvartetov Thomasa Sterna Elliota.

Glasbeni del so izvajali na šestih različnih čelih izvrstni glasbeniki violončelisti Martin Sikur, Gregor Fele in Jošt Kosmač. Odlomke iz razmeroma zahtevnega literarnega dela pa smo ob spremljavi oz glasbeni podlagi prebirali, kot nas je v koncertnem listu opisala skladateljica : »Čudoviti bogati ljudje, polni življenjskega izkustva, člani Mestne knjižnice in Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje », Katja Bricelj, Ivo Puhar in Franci Zorko. Uvodno predstavitev tako glasbenega kot literarnega dela je odlično pripravila in opravila  Marija Samec.

prireditev_barve_casa_mestna_knjiznica_grosuplje

Glasbeniki pa so navdušili občinstvo tudi z igranjem na nekatere malo bolj nevsakdanje instrumente, kot so: flexaton, waterfon, kvatale, činele in navadne gospodinjske kozarce v katere so za spreminjaje tonalitete dolivali in odlivali vodo. Na vse navedene instrumente so igrali z violinskimi loki ter iz njih izvabljali čudovite  zvoke. Pri tem ne smemo pozabiti še glasbenega vložka vrhunske violinistke Mojce Menoni Sikur, ki je sicer skrita očem publike, na balkonu dvorane z zvoki svoje violine dopolnila mogočne glasove vseh treh violončel.

Če gre soditi po bučnem aplavzu ter številnih pohvalah in čestitkah, ki smo jih bili deležni tako glasbeniki kot recitatorji, so številni Grosupeljčani, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, zopet prišli na svoj račun in bili deležni urice čistega literarno-glasbenega užitka.

 

Franci Zorko,  foto: Janez Puš

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.