Posvet NVO v Grosupljem: Društva in ostale organizacije pesti kar precej težav.

Stičišče NVO (nevladnih organizacij) osrednje Slovenije je v Grosupljem organiziralo t.i. horizontalni posvet članov društev, zavodov in drugih NVO iz občine Grosuplje.

Vsi navzoči smo skupaj z ekipo treh moderatorjev, ki so spretno vodili več kot dveurno debato o problemih in priložnostih nevladnega sektorja, sedli v krog. Moderirani horizontalni posvet ima svoje posebnosti in pravila, ki spodbujajo nehierarhično diskusijo, kjer smo vsi v enakopravnem položaju. Posvet temelji na skupnostnem dogovoru, konstruktivni in kulturni debati, vključevanju vseh udeleženih k diskusiji, sprejemanju sklepov s konsenzom in ne s preglasovanjem.

Nevajeni tovrstnih posvetov smo po začetni rahli zadregi prav kmalu razvili dinamičen pogovor, ki je osvetlil precej perečih področij, ponudil mnogo predlogov za izboljšanje in tudi konkretnih akcijskih sklepov.

semafor_sodelovanja-nvo_z-obcinami

Anketa o sodelovanju z NVO – odgovore so podala vodstva posameznih občin.

Naštejmo nekaj največjih težav, ki jih udeleženci posveta zaznavamo pri svojih aktivnostih:

 • Pogreša se komunikacija in povezanost med nevladnimi organizacijami v občini Grosuplje ter komunikacija z Občino Grosuplje, s katero se težko komunicira.
 • Pomanjkanje zavedanja o tem, kakšen potencial so nevladne organizacije, da niso samo strošek občine, temveč vir moči in gonilna sila razvoja. Ni zavesti o tem, kaj nevladni sektor nudi občanom.
 • Nevladne organizacije v občini Grosuplje so premalo okrepljene. Potrebno bi se bilo zgledovati po dobrih praksah v drugih občinah, narediti plan komunikacije z Občino, ji predstaviti dobre prakse in rešitve.
 • Zmanjšanje sredstev za sofinanciranje neprofitnih organizacij in za delovna mesta na Zvezi kulturnih društev Grosuplje in Zvezi športnih organizacij Grosuplje. Kako zaščititi delovna mesta v NVO?
 • Rezultati občinskih razpisov pridejo prepozno – nerazumevanje Občine o realnem stanju na terenu. Netransparentno delovanje Občine, vezano na razpise (roki, objave rezultatov, kriteriji).
 • Problem v tem, da se neporabljena sredstva na razpisih ne dajo na voljo drugim področjem, kjer je bilo sredstev premalo, projektov pa veliko.
 • Previsoki stroški najemnine za prostore nevladnih organizacij, članarine ni mogoče dvigniti, sponzorska sredstva je vedno težje pridobivati. Predragi stroški tudi zaradi nepoznavanja dejstva, da lahko Občina nudi brezplačne prostore NVO.
 • Premalo informacij o tem, kako pridobiti sredstva iz EU in želja po pomoči Občine na tem področju.
 • V samem mestu Grosuplje in tudi v Šmarju – Sapu ni brezplačnih oglaševalskih mest, ki bi bila primerna in na voljo oglaševanju nepridobitnih dejavnosti. NVO imajo plakate do velikosti A3, ki niso primerni za oglaševalska mesta, s katerimi upravlja koncesionar za plakatiranje.
znizanje_sredstev_razpisi_2015

Nekatera področja je varčevalni proračun za leto 2015 precej prizadel.

Kot odgovor na evidentirane težave smo skozi konstruktivno diskusijo slišali kar nekaj konkretnih predlogov za reševanje ali zmanjševanje teh težav. Na podlagi tega smo sprejeli sklepe:

 • Vzpostaviti trajno povezovanje NVO iz Grosuplja in skupen nastop do Občine Grosuplje.
 • Zainteresirane nevladne organizacije se predstavijo na portalu www.drevored.si ter tako predstavijo občanom svoje delo in ponudbo aktivnosti. Nameni se tudi prostor za komuniciranje, povezovanje NVO (v smislu pomoči med organizacijami, posojanje opreme, storitev ipd).
 • Občino se še pred razpisi pozove, da v 30 dneh po zaključku prijav izdaja odločbe o rezultatih razpisov. V nadaljevanju se v roku enega leta pregledajo pravilniki, ki so podlaga za razpise in se pripravijo predlogi sprememb, ki bodo izboljšali izvajanje le-teh.
 • Posveti z NVO se organizirajo vsaj dvakrat letno, in sicer ob načrtovanju letnih programov in ob oddaji poročil. Posvete uskladijo organizacije med seboj. Na naslednje srečanje se povabi predstavnike Občine. Pred posvetom se nanje naslovi  vprašanja, na katera bi želele NVO dobiti odgovore oz. se o svojih predlogih pogovoriti s predstavniki Občine Grosuplje.
 • Izraziti odločne zahteve po brezplačnih oglasnih mestih, ki so zagotovljena z občinskim odlokom.
 • Pregledati možnosti brezplačne uporabe prostorov za NVO. Za informacijo o prostih nepremičninah so na Stičišču že naslovili vprašanje na Občino; prejeti odgovor bodo posredovali NVO.
 • Zahteva se pojasnila Občine, zakaj so znižana določena sredstva v proračunu in jim predstaviti, kaj zmanjšanje sredstev pomeni za občane občine Grosuplje.
 • Organizacija okrogle mize, posveta, na katerem bodo sodelovale NVO in Občina Grosuplje.
brosura_semafor_nvo_sticisce

KLIK za ogled brošure – priročnika z nasveti za boljše delovanje nevladnih organizacij

Za določena področja smo tudi potrdili vodje delovnih skupin, ki bodo skrbeli za obveščanje in koordinacijo aktivnosti pri iskanju rešitev za težave, ki jih ni malo. Zavedamo se, da smo kljub vsemu vsi le prostovoljci z omejenim prostim časom, ki ga žrtvujemo za delo v nevladnem sektorju in zato aktivnosti mogoče ne bodo tako dinamične, kot bi bilo potrebno. Vendar je pomembno, da se začnemo povezovati in skupaj premikati stvari na bolje. Predvsem pa je pomembno, da aktivneje soodločamo pri ustvarjanju pogojev za delovanje nevladnih organizacij.

 

Andrej Brezec, Zavod DREVORED, viri: zapisnik posveta in Stičišče NVO, foto: Drevored

Preberite tudi

One Response to "Posvet NVO v Grosupljem: Društva in ostale organizacije pesti kar precej težav."

 1. Govori se says:

  Tole bi sodilo pod rubriko “Saj ni res, pa je” ali “Govori se”! Po obnovi Osnovne šole Louis Adamič Grosuplje enota na Tovarniški cesti, kjer se je delno tudi z evropskimi sredstvi za energetsko sanacijo objektov obnovila izolacija in kritina, Osnovne šola LA za ogrevanje plačuje več kot pred prenovo. Razlog za to nerazumno dejstvo je v tem, da je šola po prenovi sistem za ogrevanje preklopila na javni toplovod, ki je v Grosuplju eno najdražjih v Sloveniji. Pred tem se je šola ogrevala ceneje z lastno kurilnico. Ker gre za javni denar, tako pri obnovi kot pri plačevanju ogrevanja, me zanima ali se lahko preveri ali je to res ali so govorice le iz trte zvite?

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.