Pismo bralcev l Protest zaradi kršitve ustave

Objavljamo protestno pismo občana ob napovedanem blagoslavljanju grosupeljske občine ob občinskem prazniku in 20-letnici občine, ki bo v okviru slavnostne akademije, in sicer 23. 6. 2015 v OŠ Louisa Adamiča Grosuplje:

Spoštovano uredništvo Drevoreda! Na strani Drevoreda sicer ni objavljenega vabila na zgoraj omenjeni dogodek, a menim, da bi bilo prav, da se tudi na vaši spletni strani opozori na naslednje:

 • Ali je občina last župana in občinskih svetnikov SDS in NSi? NE!
 • Občina je last vseh občanov Grosuplja, tako vernih, kot neverujočih ter pripadnikov drugih verstev. Blagoslavljanje občine ob 20-letnici njenega delovanja je nedopustno!
 • Ustava namreč določa, da versko nevtralnost države zavezuje tudi lokalne skupnosti, da v svoje delovanje ne vnašajo verskih elementov.
Slovenska ustava v 7. členu pravi: Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.

Glede očitkov, ki jih Franc Štibernik omenja v pismu – o domnevnem kršenju ustave, bomo za komentar prosili Občino Grosuplje. Vaše mnenje, dragi občani različnih nazorov, pa lahko podate v komentarjih na članek in v anketi na desni strani portala. Prosimo brez sovražnega govora in širjenja nestrpnosti, tovrstne komentarje bomo izbrisali.

V vednost posredujem tudi moje pismo varuhinji človekovih pravic:

Spoštovana varuhinja človekovih pravic!

Pišem vam v imenu številnih Grosupeljčanov in članov Združenja borcev za vrednote NOB Grosuplje,  ki so v glasilu občine Grosuplje prebrali vabilo župana dr.  Petra Verliča na slavnostno akademijo v počastitev občinskega praznika, ki bo 23. junija 2015. Župan namreč  vabi na prireditev, na kateri bo ljubljanski pomožni škof msgr. Dr. Anton Jamnik blagoslovil občino Grosuplje.

Sprašujem vas, ali se v naši državi še spoštuje ustava, ki v 7. členu govori o tem, da so država in verske skupnosti ločene in kdo je odgovoren, da preprečuje takšne kršitve s strani funkcionarjev države in lokalnih skupnosti.

V začetku meseca sem na podobno kršitev, ki se je zgodila na otvoritvi nove šole v Zagradcu, že napisal javno pismo ministrici za izobraževanje in predsedniku DS, ki vam ga tudi prilagam. Do sedaj mi je na pismo odgovoril samo predsednik DS, ki pa se je izognil odgovoru, ali so dovoljeni blagoslovi državnih ustanov.

Ministrica za izobraževanje pa tako kot to velja za stranko SMC, nima časa odgovarjati nezadovoljnim državljanom, še manj pa ukrepati, da bi se spoštovala ustava.

Spoštovani, pričakujem  vaše ukrepanje, da bodo na prireditvah občine in države lahko vsi občani v enakopravnem položaju, ne pa da bomo pričeli delitve tudi na lokalnih nivojih.

S spoštovanjem.

Franc Štibernik

Predsednik ZB NOB Grosuplje

Dodajamo odgovor varuhinje človekovih pravic:

odgovor_varuhinje_clovekovih_pravic

Objavljamo protestni odziv na vabilo na slavnostno akademijo, ki nam ga je poslal Lokalni odbor SMC Grosuplje:

smc_grosuplje_odziv_slavnostna_akademija

Za ogled celotnega dokumenta KLIK na fotografijo

 

Foto, vir: Grosuplje.si

Preberite tudi

44 Responses to "Pismo bralcev l Protest zaradi kršitve ustave"

 1. Katarina Omahen says:

  Pozdravljeni.

  Moje mnenje je, da se cerkev ne bi smela mešati na državne proslave. Po ustavi je sicer ločena od države, čeprav država plačuje prispevke duhovnikom in nunam prispevke za socialo in zavarovanje, kar mene zelo moti…
  A če izstopijo, potem se prijavijo na Zavod za zaposlovanje?

  Mislim, da bi morala države svoje proslave imeti brez blagoslova cerkve. Država in cerkev naj ostaneta ločena druga od druge in živita vsak svoje življenje.

   
  Odgovori
 2. Franci says:

  Štibernik si ločenost od države razlaga po stari komunistično diktatorski maniri in se čudi, zakaj mu nihče niti ne odpiše. Ponavadi se ne odpiše brezupnim primerom.
  Pravilno je, da je od države ločena ZZB, ker je slovenskemu narodu storila dovolj gorja s sistematičnim kršenjem človekovih pravic.
  Vaš čas je na smetišču zgodovine, dojemite že enkrat.

   
  Odgovori
 3. gregor says:

  Kaj ima tukaj cerkev za opraviti? Zakaj pa ne neki musliman neki ne požegna? kje pa piše da mora neki župnik neki narediti? oz. predstavnik neke vere? uglavnem same buče. občina naj me pa plača ker pišem komentar, tako kot plača župnika. (obadva nič ne delava za kar bi bilo potrebno plačevati)!

   
  Odgovori
  • Janez Š says:

   Gospod Gregor, ker vam nihče ni ogovaril, bom jaz napisal par besed.
   Najprej: kdo je Cerkev? Cerkev je razdeljena v tri velike skupine: vsi, ki smo krščeni (katoličani, protestanti in pravoslavni) smo “potujoča Cerkev”, naši rajni pa so eni v nebesih in se imenujejo “zmagoslavna Cerkev”, duše v vicah pa so “trpeča Cerkev”.

   Na proslavi mislim, da je bilo vsakj 80% krščenih, torej članov Cerkve in hkrati občanov ter državljanov, davkoplačevalcev….
   Nismo mi prosili ali celo zahtevali, da pridemo na proslavo in naj škof dr. Anton Jamnik podeli blagoslov. Bili smo povabljeni, ker zastopamo tudi zelo močno skupino civilne družbe. Škof Jamnik pa je bil naprošen, da podeli blagoslov.
   Latinska beseda za blagoslavljati „benedicere“ pomeni dobesedno: „dobro reči“. V blagoslovni molitvi prosimo Boga, naj ljudem reče in podeli nekaj dobrega za telo dušo in duha.
   V vseh življenjskih okoliščinah, v veselju in trpljenju, za mlade in stare je Božji blagoslov vir upanja in zaupanja.

   Blagoslov tudi nič ne stane. To je Božji dar in cerkev ga samo posreduje. Zato je povsem nepotrebna skrb, če mislite, da je moral blagoslov kdo plačati!
   Kar se tiče drugih verskih skupnosti pa
   Lep pozdrav vam in blagoslov vsem, ki to berete! Župnik Janez

    
   Odgovori
 4. Ana says:

  Ne hodim v cerkev, pa me blagoslov v bistvu nič ne moti. Toliko je pomembnejših vprašanj, s katerimi bi se bilo potrebno ukvarjati.

   
  Odgovori
 5. Eva says:

  Tudi jaz ne hodim v cerkev. Blgoslov me ne moti, saj to samo početje nikomur ne škodi. Če bo pa občini zaradi tega bolje šlo, ker je blagoslovljena, potem naj blagoslovi kar bodo. Pravzaprav, naj nas blagoslovijo še druge verske skupnosti! :) Štibernik, res si poln sam sebe. Lahko te je sram, kake okorele miselne tokove imaš. Bistvo demokracije je !strpnost!, ne pa odstranjevanje vsega, kar moti posameznike. Prosim, da o tem razmilite, g. Štibernik :)

   
  Odgovori
 6. Nina says:

  Osnovni problem je ravno v tem, da se še vedno usmerjamo na leve in desne, barvne in nebarvne… Namen v tej zadevi zagotovo ni slabe narave. Se pa strinjam, da v kolikor zakon pravi da država in cerkev ne gresta skupaj, naj se to tudi spoštuje!
  Dragi občani, sobivajoči. Čas je da stopimo skupaj in se res začnemo ukvarjati v prvi meri sami s seboj. Le tko bomo lahko stopili nekoč vzajemno in strumno. In naredili kaj zares dobrega za vse nas in naše zanamce.

   
  Odgovori
 7. Anonimno says:

  Gregor, s svojo izjavo ste povedali več, kot si mislite. “Vrednote” ZZB izhajajo iz dejstva, da so vsi komunistični režimi povzdignjeni na nivo religije s podporo represije, kar avomatično postavi druge religije v pozicijo konkurence. Katoliško cerkev so zato najprej fizično iztrebljali, potem preganjali, članom pa preprečevali zasesti višje položaje v gospodarstvu, šolstvu, kulturi, športu, oblasti. Prejšnja država je propadla tudi zaradi te negativne kadrovske selekcije, v kateri so krasno uspevali razni kimavci. Tu je vir ZZB-jevskega pojmovanja ločenosti države od cerkve.
  Za zmanjševanje vpliva RKC zelo prav pridejo tudi vse druge neavtohtone cerkve, čeprav na račun uničevanja narodne kulture, mar ne?

   
  Odgovori
 8. GAŠPER says:

  Med 2. svetovno vojno in po njej so člani ZB NOB večkrat likvidirali duhovnike, ki so za padle opravili maše. Očitno bi g. Štibernik rad v letu 2015 ponovno obračunaval z duhovščino.
  V kolikor se ne motim, je g. Štibernik na tem portalu pred kratkim protestiral, ker naj bi se na borčevskih proslavah pojavljalo premalo otrok. Katastrofa od razmišljanja! Komunizem je totalitarizem in družba bi ga morala obsojati, ne pa kovati v nebo.

  Občina Grosuplje se v zadnjih letih končno razvija in lovi zaostanek za ostalimi razvitimi občinami in očitno marsikoga boli, da program razvoja vodi desna politična opcija. Gospodje na levici so imeli z Lesjakom tri mandate (v najboljših časih) pa žal niso bili sposobni narediti kakšnih velikih premikov…

  Osebno nisem veren, vendar me ne moti, če se opravljajo blagoslovi… Konec koncev gre za pozitiven odnos do novih projektov in dogodkov v naši občini!

   
  Odgovori
 9. Petra says:

  Resno! Protest zaradi takšne zadeve. Ne bi rekla, da bi protestirali, ker Občina ne zagotovi zadostnega števila prostih mest v vrtcih ter osnovnih šolah. Glede na to, da so prihajajoče generacije prvošolčkov tako številne, se bodo ukinjali oddelki v vrtcih, zato da bodo tam lahko imeli OŠ. Ne vem…meni se takšne stvari zdijo pomembnejše, kot pa nek blagoslov. Ne morem verjet s čem vse se ljudje, ki imajo očitno preveč časa, ukvarjajo.

   
  Odgovori
 10. Zmerna sredina says:

  Redko prestopim cerkveni prag, a me blagoslov prav nič ne moti. To je v Evropi normalno. Zaskrbljujoč pa se mi zdi dvoličen odnos javnosti do verskih obredov različnih verskih skupnosti – odobrava se vse (od islama in nošenja rut, do pik na čelu in vodenja krav po mestu, ropotanja z lonci in tuljenja v luno, terapij s kričanjem in vpitjem, …). Ko pa pride duhovnik s kolarjem in štolo, blagoslovljeno vodo in morda celo kadilnico, takrat pa je rompompom.

   
  Odgovori
 11. Alenka says:

  Ljudje božji, zakaj pa imamo potem ustavo!? Če tam piše, da se te dve zadevi ne mešata, se pač ne mešata in basta! Kje je tukaj sploh dilema? In potem napadate bralca, ki je opozoril na kršenje ustave!? Pa nima veze ali je borec al pa Batman al pa Gušto …
  Dio di buh, a ne zastopiste dveh stavkov:
  Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.
  Sploh ne debatirate o bistvu; tukaj gre za preferiranje ene vere! Pa saj imajo cerkev in naj tam blagoslovijo občino! Sej jih vsi skupi plačujemo, tud tisti, k nismo verni. Vera naj bo tam kamor sodi, na uradnih državnih in lokalnih proslavah pa nevtralnost. A bojo na proslavi samo verniki? Bojo vsi v kup molili? A ste s tem iz proslave izločli nevernike? Se bodo počutili nezaželjene?
  Demagogija in pišmeuhovstvo, da nič ne škodi, če blagoslovijo, je samo potuha in čredna podpora cerkvi, ki ima osnovno poslanstvo, da širi svoj nauk. In pri tem je agresivna in se vtika v politiko in v vse pore življenja, če je potrebno tudi hazardira z delnicami. itd. Ma, oštja!
  U Ljubljani župan ni dovolu blagoslovit mostu na uradni otvoritvi in so ga polej enkrat zase blagoslovili in naj ga kar – lahko ga vsaki dan, sej ne bo škodvalo!
  Pa ne zdej spet težit, o Zokiju ipd. slovenceljske nestrpnosti…
  Ma, bo dosti, sem se prav razhudla!

   
  Odgovori
  • Joco says:

   Alenka božja, Vi ne ”zastopiste”, da je bil škof POVABLJEN in se ni sam mešal v občino. Povabljen je bil zato, ker je to naša želja. Če sovražite cerkev, vero in podobne zadeve, si to zadržite zase in živite v sovraštvu do konca svojega življenja. Nas (večino) pa pustite na miru. Mirno se lahko izselite v kraje, kjer ni takih ali drugačnih ver oziroma blagoslovov.

    
   Odgovori
  • Jaka says:

   Se popolnoma strinjam!
   Očitno pa nekateri niso pismeni ali jim pa slovenščina ne leži najbolje, kajti odgovor Varuhinje je kristalno jasen in tukaj ne more biti kakršnekoli debate, seveda za tiste, ki smo odgovor prebrali in ga razumeli tako kot je napisan.

   Torej šlo je za uradno proslavo in uradno povabilo župana in ne blagoslov kar tako!

    
   Odgovori
 12. TUDI TO JE GROSUPLJE says:

  … župnik, ki na zgornji sliki drži mikrofon, leto nazaj ni želel krstiti enega od grosupeljskih otrok. Razlog. Njegov bratec, ki je bil v tej isti grosupeljski cerkvi krščen nekaj let prej ne hodi k verouku. Družina je krst otroka opravila drugje.

   
  Odgovori
 13. Dejan says:

  Ali je v Sloveniji že blagoslovljena katera od občin? Koliko je teh občin?

   
  Odgovori
 14. viljem says:

  neverjetno kako lahko vsako temo izkoristijo primitivci tipa “franci” za kreg med belimi in rdečimi, našimi in vašimi….
  zanimivo, da ravno SDS, ki se predstavlja kot branik demokracije in spoštovanja ustave, v tem primeru pač krši ustavo. in samo za to se gre. pika. konec.
  RKC lahko blagoslovi kar hoče, kadar hoče, v lastni režiji, ne pa da se to združuje z osrednjo proslavo.

   
  Odgovori
 15. joc & joc says:

  Predlagam, da v svojo kadrovsko kuhno dodajo še zaposlitev župnika na Občino, še mal pa bo postal četrti član VELIKE TROJICE: http://www.grosuplje.si/otvoritev-istilne-naprave-grosuplje.html
  No, sej to se res ne spodobi, da čistilno nebi požegnal… še kej drugega bi moral, da bo uspešno tolk dreka spucala …

   
  Odgovori
 16. Matiček says:

  Fokus, prosim.
  Imamo premalo delovnih mest v občini.
  Imamo premalo turističnih destinacij v občini.
  Imamo preveč okoljskega onesnaženja (I’m looking at you Omaplast) v občini.
  Imamo preveč nasilja, vlomov in tatvin v tej občini.

  Imamo tudi kup starčkov, ki radi poenostavljeno delijo svet na dve sorti.

  Nimamo nobene škode, niti nobene očitne koristi, če en striček z brado pride na državno proslavo.
  Dejmo torej stvari po prioritetah obravnavat.
  Naj se energija, ki bo porabljena za vse tole raje porabi za razvoj podjetništva in gospodarstva.

   
  Odgovori
  • Nekrščen Matiček says:

   Matiček, mal megle spuščaš? Kao, tole pa tole je bolj pomembno, to glejte……..odzadi pa lepo počas in vztrajno rinejo in vsiljujejo svojo ideologijo … Dost je teh ideoloških drkanj, se strinjam in zato naj bodo razni strički in strici tam kjer jimje mesto.
   Grosuplje je že brez njih itak zahajo …ornk zahajo!

    
   Odgovori
 17. Alojz K. says:

  Spominjam se časa, ko smo učenci osnovnih šol -vsi do zadnjega- stali ob cesti in mahali z zastavicami “ljubljenemu vodji”. Na Njegov rojstni dan smo tekmovali v “mladosti v pesmi, besedi in spretnosti”. Po Njemu so hoteli poimenovati vsaj po eno mesto v vsaki republiki, vsaj po eno ulico v vsakem mestu, šole, mostove (most na Krk)… Ime Njega so nosili “najuspešnejši” Zavodi in TOZDI (Temeljne organizacije združenega dela). Vsaka deklaracija, vsak manifest, vsaka pasja procesija je bila okrancljana z imenom Njega…Njegovi Veliki Duhovniki so nas spovedovali ob sprejemu v službo, vera vanj je bila pogoj za družbeno stanovanje, izobrazbo in ugled. Nevernike so prevzgajali na Golem Otoku. Ej, kje so tisti časi! Danes Njegovi Veliki Duhovniki vesoljne cerkve nemočno zrejo kako neki drugi duhovniki blagoslavljajo objekte in ustanove brez Njegovega imena. Bogoskrunstvo!

   
  Odgovori
 18. Jan Žuček says:

  Res je žalostno, da se nekateri spotikajo ob tem blagoslovu. Res sta država in cerkev ločeni, a zakaj ne bi mogla sodelovati v blagor ljudi?

  Bavarski predsednik: “Mi podpiramo katoliško cerkev, kjer le moremo. Ker prav ta cerkev največ dela za srečne družine, da je manj ločitev, več sproščenih in veselih otrok, manj zapornikov, manj zasvojenih z mamili.

  Ali so Bavarci odštekani? Ne, med najbolj uspešnimi so v gospodarstvu, kulturi itd.

   
  Odgovori
 19. Slavko Stebich says:

  Združenje za vrednote NOB naj poskrbi, da bodo po 70 letih civilizirano pokopani ljudje – gre za človekove pravice -, ki so jih po vojni pomorili njihovi vzorniki, da nas ne bodo več po Evropi imeli za barbare.

   
  Odgovori
  • Slavko Stebich says:

   Še vedno ne razumem, da o kršitvah Ustave in človekovih pravicah govori združenje, ki podpira ljudi in se vzoruje po ljudeh, ki jim je bilo v 70-letni zgodovini to stalnica. Pred škofom bi se lahko zgolj opravičili za vso zlo, ki so ga po 2. svetovni vojni naredili katoliški Cerkvi v Sloveniji. Cerkev in država sta ločeni in tako je prav, vendar POZITIVNA LOČENOST, KAR POZNA EVROPSKA SKUPNOST, NI IZLOČENOST, KAR ZAHTEVA g. ŠTIBERNIK. IZLOČENOST POMENI VRAČANJE V JUGOKOMUNISTIČNI TOTALITARIZEM ALI DIKTATURO. Razmišljanje g. Štibernika popolnoma zavračam kot negativno in nesprejemljivo za demokratično družbo.

    
   Odgovori
 20. Franc Štibernik says:

  Spoštovani komentatorji, po daljši odsotnosti sem si lahko ogledal odzive na objavo mojega pisma, ki sem ga poslal pred odhodom na dopust.
  Vsem tistim komentatorjem, ki mi pripisujejo vsemogoče negativne lastnosti in mi podtikajo nekaj, kar nima nobene povezave z mojim protestom, želim sporočiti naslednje:
  čeprav nisem veren, živim tako, da spoštujem vsakega človeka in njegov način življenje ter skušam ljudem pomagati, če so pomoči potrebni. Ni v moji naravi, da bi kogarkoli žalil ali zaničeval. Sem pa tudi človek s svojo lastno hrbtenico, ki si upa javno povedati in opozoriti na tisto, za kar menim, da je to potrebno.
  Nobene potrebe ne vidim, da se dejavnost cerkve širi na prireditve, ki so namenjene širši javnosti. Očitno v ustavo pravniki niso znali zapisati nedvoumnih členov, ki bi bile jasne tudi pravno neukim državljanom, ne pa, da ustava dopušča pravno različna mnenja in manipulacije. Mnenja sem, da mi ustava zagotavlja pravico, da živim svobodno po svoji vesti in prepričanju in da so država (lokalne skupnosti so podaljšana roka države) in verske skupnosti ločene.

   
  Odgovori
  • Luka says:

   Bla bla bla….
   Marsikateremu gre Vaš NOB/partija že pošteno na živce. Pa se vseeno silite povsod s petokrako in zahtevate neke borčevske pravice, čeprav vojne od blizu niste videli…..

    
   Odgovori
 21. Slavko Stebich says:

  Kaj je Cerkev garjava ali kaj, da ne sme v javnost? Ob osamosvojitvi je slovenska Cerkev izstopila iz katakomb, kamor jo je pahnila jugokomunistična diktatura. Danes je demokracija in ni več jugokomunistične diktature. Da Cerkev ne bi smela sodelovati na občinskem praznovanju, se mi zdi popolnoma smešno. Občinski praznik ni praznik zgolj politike in politikov. Kakšna ozkost in revščina je v takšnem mišljenju. Občina je servis vseh ljudi, ne glede na barvo, rasno, versko, politično … pripadnost… Občina ni samo neki politični okvir ali zgolj politika, ampak veliko več in na praznik občine je prav, da se ta širina tudi javno pokaže.

  G. Štibernik ima prav, da je zakonodaja tukaj nejasna, zato se čudim, da zlorablja to nejasnost za sejanje nestrpnosti na lokalni ravni, če zadeva ni jasno formulirana na državni ravni. Ko gre za nejasnost se stvari v pravu berejo v pozitivnem tonu in ne v negativnem.

  Dogodek pa lahko tudi obrnemo, ko se po isti logiki g. Štibernika in po njegovem mišljenju – to ni moje mišljenje! – država rine v Cerkev. V ljubljanski stolnici so bili ob umestitvi novega nadškofa predsednik države, predsednik vlade, predsednik parlamenta, predsednik ustavnega in vrhovnega sodišča…, ljubljanski župan—-

   
  Odgovori
 22. Slavko Stebich says:

  Še glede blagoslova. Ko je prvič zavihrala slovenska zastava pred parlamentom, je bil tam tudi nadškof Šuštar in blagoslovil lipo. Nadškofje so navzoči na vsaki veliki državni proslavi v Ljubljani.

  Pri maši v ljubljanski stolnici je tudi nadškof podelil blagoslov vsem navzočim in nisem videl, da bi kdorkoli zbežal pred blagoslovom: ne predsednik države ne predsednik vlade… ne ljubljanski župan…

  Tako je na državni ravni in lepo je, če tudi na lokalni ravni sprejmemo drug drugega v svoji enkratnosti.

   
  Odgovori
  • Jaka says:

   Slavko, in?
   Koga blagoslavljajo cerkveni politiki v svojih “fabrkah” mi je prav prekleto mar, če so prisotni na proslavah, prav tako (verjetno jih je nekdo povabil, kajne?), tukaj je govora o kršenju Ustave R Slovenije!

   Lp, Jaka

    
   Odgovori
 23. DREVORED says:

  V članek smo dodali odgovor varuhinje človekovih pravic. Na Občino Grosuplje smo 22. 6. 2015 poslali prošnjo za uradni komentar na protestno pismo, vendar odgovora (še) nismo prejeli.

   
  Odgovori
 24. KJARA says:

  V Begunjah je predsednik države v cerkvi, na pogrebu Slavka Avsenika. A ni to rinjenje države v Cerkev, država in Cerkev sta ločeni, kot lahko obrnemo misel g. Štibernika: če ne sme biti na občinski proslavi domačega škofa in župnika, potem tudi na pogrebni maši ne bi smelo biti predsednika države. Da, tako daleč vodi misel g. Štibernika, ki je tudi zame popolnoma zgrešena. Škoda, da nekateri ne razumejo, da je lepo, če je na praznovanju zbrana vsa družina, tudi tisti, ki še niso toliko svobodni, da bi lahko praznovali skupaj. Drugo pa je seveda vsakdanjik, kjer država in Cerkev ostajata pozitivno ločena in sodelujeta v dobro vseh ljudi. Me res zanima, če bo kdo danes, npr. predsednik države odšel iz cerkve, ko bo škof podelil blagoslov. Tega v Ljubljani ni storil niti Janković.

   
  Odgovori
  • Franc Štibernik says:

   Res ste pritlehni in spreobračate moj protest za blatenje celo ob tako žalostnem trenutku- pogrebu Slavka Avsenika. Za prijatelji od katerih se moram za vedno posloviti tudi sam večkrat stopim v cerkev in se pustim blagosloviti, saj gre za intimno doživetje in poslovitev od tistega, ki ga imamo radi.
   Prav je, da so se tudi predstavniki države poslovili od vernega človeka, ki je toliko prispeval k prepoznavnosti Slovenije v svetu.ki so verni v slovesu in to nima nobene zveze z mojim protestom.

    
   Odgovori
   • Marjana Knez says:

    Franc Štibernik, vi sploh ne veste kaj bi radi! Zaradi takih kot ste vi, se v naši občini naseljujejo “tazarutane” osebe in samo vprašanje časa je, kdaj vam bodo na hrbet naslonili kalašnikov. Slovenija je bila od pradavnine katoliška država. In če smo mi in naši predniki pustili oz. morali pustiti pri miru vaše somišljenike, ki so špijonirali za ljudmi, ki so šli v cerkev, potem prosim, da pustite današnje stvari pri miru. Zdaj je demokracija. Kdaj se boste opravičili vsem, ki so mladost pustili na Golem otoku, ki ste jim uničili življenja? Koliko je bilo pobitij Slovencev s strani NOB? Pa dejte že mir!!!!! Ko vas bom srečala v Mercatorju, vas bom za ušesa. Vehabiji imajo svoja gnezda v Sloveniji. Njim pa ploskate, ali kaj?! Njih pa odobravate? Enega krščanskega obreda pa ne? In z vašo ustavo si lahko obrišete znoj s čela (da ne napišem kaj bolj direktnega). Mama vas je verjetno drugače učila, kajne!!!!!

     
    Odgovori
    • Grosupeljčan says:

     Za tole izjavo, ki ste jo napisali zgoraj; “Slovenija je bila od pradavnine katoliška država”, pa dobite nagrado. Aplavz in stoječe ovacije, prav zares. Vprašajte vašega predsednika ali smo bili v Noriškem kraljestvu že katoliška država. Potem pa še kaj v zgodovinskem terminu pomeni pradavnina in še to od kdaj obstaja Slovenska država. Potem še enkrat preberite svojo izjavo in se malo zamislite, nad tem kaj pišete.

     Za prijetno poletno branje na plaži vam priporočam knigo Vatikan d.d.. Jo dobite v domači knjižnici. Zgodba se dogaja daleč po obdobju, v katerega nas želite vrniti in je veliko bližje sedanjosti v kateri živimo danes. Zgodba ni izmišljena in je ni napisal Dan Brown niti Agata Christie, pa čeprav se bere kot napeta kriminalka.

     PS. za teroristične celice o katreih vas preganja paranoja bodo poskrbeli naši varnostni organi. S sosedom, ki pa se je preselil z juga ali s severja, pa v miru lahko spijete kavico in se z njim pomenite o vsakodnevnih stvareh. Mogoče izveste kakšen nov recept izza domačega hriba.

     Iz vašega pisanja je razvidno, da ste zelo nestrpna oseba.

      
     Odgovori
    • Ivo Frbežar says:

     Baba zarukana! Slovenci v pradavnini nismo bili kristjani … Škoda besed in še kakega komentarja.

      
     Odgovori
    • GROSUPELJČAN says:

     Zemljevid prikazuje kako se je pet največjih svetovnih religij razširilo po svetu.

     http://www.businessinsider.com/map-shows-how-religion-spread-around-the-world-2015-6#ooid=F5aHR4dTob1y4-cHP5qNzXITGcq1vPVW

     Malo splošne izobrazbe ne bo škodilo. Svet je velik.

      
     Odgovori
     • Slavko Stebich says:

      Ko začnejo skrajni ateisti govoriti o splošni izobrazbi, kot prej omenjeni pisci, ki bazirajo svoje razmišljanje na eni vprašljivi knjigi o Vatikanu, čeprav je o Vatikanu z vseh zornih kotov napisano na kilometre knjig, me začne boleti glava, kajti neznanje, ki se propagira kot znanje, je nevarna zadeva.
      “Baba zarukana” – res vse pove o piscu. Škoda besed. Pa vseeno mal stroke za nepoučene. Kaj sploh pomeni beseda PRADAVNINA? Gre za daljno preteklost. Tudi Brižinski spomeniki govorijo o vernosti slovenskega človeka. Gospa je že s tega zornega kota pravilno uporabila besedo pradavnina. In kdo je zdaj zarukan?
      Navzočnost škofa in župnika na občinskem praznovanju ni nobena kršitev ustave!

       
      Odgovori
      • Alenka says:

       Je kršitev in usiljevanje ene vere, čeprov večinske! Sem pa prepričana, da se nben od pristojnih ne upa jasno in glasno povedat, da gre za kršitev – vsi so zlizani med sabo in pletejo svoje mreže interesov, dijo buh!

        
       Odgovori
      • GROSUPELJČAN says:

       Vsebina članka “Protest zaradi kršitve ustave” je jasna. Da je protestu je botroval uradno županovo vabilo je jasno. Odgovor varuhinje je jasen. Tudi zapis v članku – “Občina Grosuplje, 20-letna mladenka” – da je bil blagoslov opravljen, korektno, zunaj državne institucije je jasen. Kdor hoče razume, kdor ne bo v kratkem verjetno vložil amandma iz zahteval spremembo ustave.

       Odzivi v komentarjih pa je tudi jasei. Zapisi o jugokominističnem totalitarizmu, diktaturi, eden je celo napisal da bi g. Š. zopet rad obračunaval z …. . To so hude obtožbe. In spet vračanje 70 let nazaj. In potem replika, odgovor drugačno mnenje in glej, navali, na njega spet. Ma kakšen skrajnež. Prej opankar, saj že celo poletje nosi natikače. In če je demokracija nekaj boljšega od prejšnje diktature, so različna mnenja nekaj normalnega.

       Glede zgodovinskega pojmovanja obdobij smo konkretno zašli iz smeri, kot kaže se tudi tu ne strinjamo.

       Lep pozdrav in prijetno preživljanje vročih poletnih dni.

        
       Odgovori
 25. Slavko Stebich says:

  Tudi ateizem je versko prepričanje, saj se racionalno ne da dokazati kot znanstveno, kar pomeni, da je tudi ateist vernik. In končni absurd razmišljanja g. Štibernika: KDO BI LAHKO SPLOH BIL NA OBČINSKEM PRAZNOVANJU? Varuhinja človekovih pravic piše o STRPNOSTI. Drži, primanjkuje na vseh nivojih našega življenja.

   
  Odgovori
  • Jaka says:

   Ah no Slavko, tole zadnje kar si napisal je pa čisto navadno trolanje!
   Ateizem je versko prepričanje!? Ali to tam na hribčku učite?
   In v kaj ateisti verujejo?

   Še enkrat preberi, kaj je napisala Varuhinja, če ti ni jasno, preberi še enkrat, če……..

   Lp

    
   Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.