Lokalna tribuna l Zakaj svetniki SMC nismo podprli proračuna za leti 2015 in 2016

Svetniki Stranke modernega centra SMC smo se po lokalnih volitvah zavezali, da bomo delovali kot konstruktivna opozicija, ki bo bdela nad zakonitostjo delovanja občinske uprave, se zavzemala za racionalno porabo javnih sredstev, ter po svojih najboljših močeh in v dobri veri prispevala in predlagala dopolnitve tam,  kjer je to primerno za naše občane in občanke, ne pa za vladajoče oziroma njihove najbližje.

Konec minulega leta smo skrbno prečesali osnutek občinskega proračuna za leti 2015 in 2016. Slednji je bil ne samo skrajno neambiciozen, ampak je tudi nerazumno zarezal v sredstva za številne družbene organizacije, klube in društva v našem okolju. Skušali smo razumeti argumentacijo pripravljalcev proračuna, da so tovrstni rezi nujno potrebni, saj država zmanjšuje tako prihodke z naslova dohodnine, kot tudi z zniževanjem višine povprečnine. Namesto razvojno naravnanega proračuna, nam je tako občinska uprava pripravila varčevalni proračun, vsaj tako ga je na zadnji seji predstavil župan dr. Peter Verlič. Žal pa se je izkazalo, da se varčuje zelo selektivno.

Varčevanje bi razumeli, če bi občinska uprava pričela pas zategovati pri sebi.

Varčevanje bi razumeli, če bi občinska uprava pričela pas zategovati pri sebi. Tako pa težko podpremo varčevanje, kot so si ga zamislili odgovorni na občini. Občinska uprava v svojih dokumentih predvideva dve novi zaposlitvi, po nepoklicnemu županu pa so v osnutku proračuna namenili preko 26.000 evrov še za nepoklicnega podžupana. Tako imenovanega varčevanja ni videti niti na postavkah za material, pisarniške storitve in nadurno delo.

So pa v osnutku in kasnejšem predlogu proračuna globoko zarezali za vse tiste, ki v občini gojijo šport ali se kulturno udejstvujejo. Za slednje občinskim veljakom ni mar. Če primerjamo sredstva za leto 2014 v primerjavi s sredstvi v letu 2015, je:

 • 34% manj sredstev za sofinanciranje humanitarnih in dobrodelnih organizacij,
 • 32% manj sredstev za financiranje kulture,
 • 20% manj sredstev za sofinanciranje turizma
 • 20% manj sredstev za sofinanciranje športa

Občina v letošnjem letu tudi ne bo pomagala pri sofinanciranju opreme, kar za polovico pa je zmanjšala sredstva za financiranje strokovne službe Zveze kulturnih organizacij Grosuplje in je tako njeno nemoteno delovanje pod velikim vprašajem.

Navedbe in zapisi v članku ne izražajo stališč in mnenj uredništva.

Takšnega varčevanja preprosto ne razumemo, niti se pod njega ne moremo podpisati. Na osnutek proračuna smo spisali 32 pripomb in ker slednje niso bile upoštevane, smo na predlog proračuna vložili 11 amandmajev.  Amandajev, ki bi popravili krivične reze in hkrati zmanjšali načrtovano zvišanje porabe občinske uprave. Amandmaji svetniške skupine SMC so zadevali dobrih 70.000 evrov, a so nam svetniki SDS očitali radikalno poseganje v proračun, hkrati pa kulturo in šport označili za luksuz, kateremu se je mogoče odpovedati. Naših amandmajev niso podprli, zato tudi v svetniški skupini SMC takšnega predloga proračuna ne podpiramo.

Natanko pred letom dni se je Občina Grosuplje razveselila davka od iger na srečo v višini dobre 3 milijone evrov. Kam so šla omenjena sredstva, nam kot občanom še danes ni jasno. Bi pa pričakovali, da bo z nenadejanim darilom življenje v občini prijetnejše, delovanje slehernika v družbenem življenju pa lažje in boljše. Zaradi negospodarnega upravljanja in načrtovanja pa temu ni tako, kar v svetniški skupini SMC globoko obžalujemo.

 

Nejc Kolmančič, vodja svetniške skupine SMC Grosuplje

Preberite tudi

One Response to "Lokalna tribuna l Zakaj svetniki SMC nismo podprli proračuna za leti 2015 in 2016"

 1. Anonimno says:

  Ker do zdaj že desetletje (in več) NISMO skoraj NIČ DOBILI, nam zmanjšanje sicer nič ne pomeni. Zato lahko upamo le na pozitivno presenečenje – ali pa da se nam bo zavalil sredi vasi kakšen ZLATI KAMEN (Upam, da zaradi VALJENJA ne bo podrl pol vasi?)
  Lep pozdrav iz Zagradca pri VELIKIH UPLJAH!
  gasilec J€žek Zagraški (procent pri gasilski dejavnosti je še malo večji v minus kot ga navajate, sploh pa za nekatera društva na obrobju)

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.