Lokalna tribuna l Pogled opozicijskega svetnika na aktualno dogajanje v občini Grosuplje

Župan občine Grosuplje se tudi v prejšnji številki lokalnega glasila ni mogel izogniti polemiziranju z občinskimi svetniki. V uvodnem nagovoru si zopet ni mogel kaj, da se ne bi obregnil ob katerega od svetnikov.

Ker občinskih sej ni možno več spremljati na televizijskih sprejemnikih, marsikateri občan pa se ne uspe dokopati do YouTube posnetkov seje, je prav, da pojasnim ozadje glasovanja proti tako pomembnemu razvojnemu dokumentu, kot je predlog rebalansa in predlog proračuna za prihodnje leto.

Na sejah občinskega sveta, najvišjega organa v naši občini, se skuša v najkrajšem času gradivo potrditi z zadostno večino, vsakršni komentarji ali vprašanja pa so očitno strašno nezaželeni. Tudi odgovori na vprašanja svetnikov večinoma niso popolni in, ko si svetnik želi dopolnitve odgovora, mu je to onemogočeno, za proceduralne pobude pa je naš župan povsem gluh. Izgovarjanje na poslovnik je tako popolnoma neresno, saj ga predsedujoči, župan občine, tolmači tako, kot mu v tistem trenutku ustreza.

Kot neodvisni medij bomo v  duhu objektivnega in korektnega informiranja v bodoče več pozornosti posvečali tudi lokalni politiki, saj ugotavljamo, da je na tem področju premalo različnih in uravnoteženih informacij.

Za šolo v Šmarju-Sapu pravzprav ni bilo nikoli niti predstavljeno, koliko bo stal projekt v celoti.

Dejstvo je, da sta bila predlog rebalansa in predlog proračuna za prihodnje leto pomanjkljivo sestavljena, na kar smo svetniki opozarjali, a so bila pojasnila skopa oziroma je občinska uprava nekatera vprašanja hote ali nehote kar preslišala. Za dodatna pojasnila pa župan ni želel niti slišati. Najbolj so nas v debati okrog obeh proračunov zmotile številne prerazporeditve sredstev. Pri tem najbolj bode v oči več kot 300.000 evrov sredstev za dozidavo podružnične šole v Šmarju-Sapu, ki naj bi bila zaradi spremenjene časovnice porabljena že v tem letu, a ostaja znesek v prihodnjem letu nespremenjen. To lahko razumemo samo tako, da se je že tako večmilijonski projekt dozidave šole podražil še za več sto tisoč evrov. Koliko je skupna vrednost projekta, je tako sedaj popolna uganka vsem našim občanom in občankam in tudi dobršnemu delu občinskih svetnikov. Za šolo v Šmarju-Sapu pravzprav ni bilo nikoli niti predstavljeno, koliko bo stal projekt v celoti. Tudi na izrecno vprašanje o višini stroškov podatkov nismo dobili. Upamo, da ima celoten vpogled v projekt vsaj sama občinska uprava, saj je ob vodenju treh projektov hkrati celotna slika precej zamegljena. Izgradnja prizidka te podružnične šole pa še ne spremeni dejstva, da moramo v občini realizirati že nekaj prioritetnih projektov, katerih izvajanje pa žal stoji. Tako se izvajajo projekti, ki nikoli niso bili na prioriteti reševanja, povrhu vsega pa imajo še majavo finančno konstrukcijo.

Navedbe in zapisi v članku ne izražajo stališč in mnenj uredništva.

Dejstvo je, da si župan očitno ne želi nobenih dodatnih diskusij s strani svetnikov in potrebuje zgolj slepo potrjevanje gradiva, ne glede na njihovo vsebino.

Proti rebalansu nismo zaradi užaljenosti ali ker so nam bila onemogočena razprava in dodatna pojasnila, temveč zato, ker preprosto ne moremo glasovati o nejasnih prerazporeditvah v višini več sto tisoč evrov. Dejstvo je, da si župan očitno ne želi nobenih dodatnih diskusij s strani svetnikov in potrebuje zgolj slepo potrjevanje gradiva, ne glede na njihovo vsebino. Vsaj v enem primeru v tem mandatu pa se je že pokazalo, da občani in občanke vedno le ne soglašajo z načrti občinske oblasti. Pogrešamo predvsem posluh, saj se s takim odnosom, kot ga imamo na zasedanjih v tem mandatu, lahko tudi občina kaj hitro znajde v isti situaciji kot država. V situaciji, ki jo župan opisuje v uvodu svojega nagovora v prejšnji številki Grosupeljskih odmevov.

Sašo Jalšovec, vodja svetniške skupine LDS

Preberite tudi

8 Responses to "Lokalna tribuna l Pogled opozicijskega svetnika na aktualno dogajanje v občini Grosuplje"

 1. Jürgen says:

  Pronicljiv članek. Tale Šmarska šola se bo res pokazala kot ena velika nesreča, tako za trenutno oblast, kot za občinski proračun. Ampak to je pač rezultat tega, ker se gradijo želje, ne pa realne potrebe.

   
  Odgovori
 2. Grosupeljčan says:

  Kako je trenutno razdeljen Občinski svet občine Grosuplje? Kakšno je stanje danes tri leta po volitvah in po koaliciji RAD IMAM SDS GROSUPLJE. Ali civilna iniciativa Rad imam Grosuplje še obstaja? Ali ta koalicija še obsataja? Na spletni strani http://www.radimamgrosuplje.si/ je zadnja novica novoletna čestitka za leto 2011??? Govori se, da so nekateri odstopili in drugi prestopili. Na http://www.grosuplje.si/obcinski-svet.html je pod nekatere svetnike napisano samostojni svetnik, ampak nekatere od teh svetnikov lahko opazujemo v prvi vrsti na strankarskih dogodkih SDS-a?

   
  Odgovori
 3. gasilec J€žek says:

  Nekateri so zares PRESPALI skoraj cel mandat, in cinično upam, da jih bodo VELEUPLJČANI SPET izvolili v komunski svet, saj se zdaj spet bližajo volitve. Zato nekateri že razpihujejo spet neke zapackane zgodbe. A če mešate dr…, še “ne pomeni, da ste ekologi”.
  Se je pa prestopnike iz RIGA dalo kaj kmalu (nekatere pa že pred volitvami) videti, da so tisti, ki so dobili, kar so islaki (nekateri denar/subvencije, drugi posel, tretji projekte, četrti funkcije …), na volilne obljube pozabili.
  Po drugi strani pa bi verjetno tudi nekateri komunski člani/funkcionarji LDS s svojimi stalnimi “koalicijskimi” naturalnimi zavezniki verjetno precej dobro vedeli, kako in zakaj je bilo ustanovljeno to društvo, saj so že vsaj od začetka leta 2009 iskali “ZAVEZNIKE” tudi znotraj desnih grosupeljskih političnih strank, saj je politični prostor v občini precej fifty-fifty. A če sem malo sarkastičen: Tudi plan fifty/fifty je na Balkanu povzročil veliko klanje.
  Skratka: Ko boste ustanavljali spet kakšno novo politično stranko (in sprego), če imate jajca, povejte ljudem trivialnost svoje resnice: RADI IMAMO DENAR, OBLAST …
  Mene pa poleg vsega tega zanima še, zakaj niso napravili nadzora nad vsem delom v EHO cajtngih, čeprav sem jih prosil za to? Pa toliko so gobezdali po javnih sestankih ter pisali po raznih medijih in forumih, kako drag cajtng je to bil, pa za KAKO VELIKE NEPRAVILNOSTI je šlo – kljub notranji kontroli!

   
  Odgovori
  • ZA Grosuplje says:

   Dragi Ježek,
   Na svojo srečo ali nesrečo malo podrobneje poznam rig, kaj delajo in kje so. Če imate za svoje trditve, podlago bi prav rad z vami debatiral na to temo. Seveda argumentirano, ne glede na dejstvo, da ste bil 13 let njihov glasnik. lp

    
   Odgovori
   • gasilec J€žek says:

    Ne vem od kod tebi podatek, da sem bil “njihov glasnik”. Če misliš, da so imeli enako pravico objavljati svoje predvolilne reklame, potem ti lahko povem, da so to imele prav vse dejavne stranke oziroma politični subjekti. Sicer pa je tvoja izjava z mojega poznavanja – popolnoma mim’, ali pa se navezuje samo na kakšnega posameznika. Če pa misliš, da imam kakšne osebne politične ambicije, se prav tako hudičevo motiš. Če se pa malo prek J€žka na TEM DREVOREDU (včasih tudi satirično) pohecam, pa gre zgolj za moj osebni pogled.
    Bom pa (kolikor mi bosta zdravje in čas dopuščala) še vedno kaj napravil poleg zbiranja podatkov o zgodovini in ostali kulturni in naravni dediščini tudi za humanitarna društva, med katera spadajo tudi gasilska društva. Trenutno pomagam zbirati podatke iz različnih virov, muzejev in arhivov o zgodovini za tri društva v naši občini.

     
    Odgovori
 4. gasilec J€žek says:

  Še MALO DODATKA si lahko ogledate na spletnih povezavah http://pgd-zagradec.si/index.php/aktualno/353-opn in http://pgd-zagradec.si/index.php/aktualno/183-problemi-radenskega-polja ter se ob tem lahko vprašate tudi, kako so bili VSI SVETNIKI (neglede na stranko!!!) iz severno-zahodnega in centralnega dela občine tiho in niso nič naredili v ekološkem pogledu za tako opevano Radensko polje. Tisto o kanalizacijah od Šmarja je stara zgodba vsaj 30 let, in gre v bistvu za popravljanje starih napak. Poleg tega gre še za veliko vprašanje, če bo čistilna res vse tudi nove priključene lahko prežvečila oziroma ali bo sploh dokončana kot naj bi bilo predvideno.

   
  Odgovori
 5. ZA Grosuplje says:

  Gasilec Ježek
  1. nisva midva krave skupaj pasla.
  2. kot sem pričakoval za argumentirano debato nimate potrebnih podatkov. Torej je vaše pisanje o poslu, denarju in oblasti klasično mešanje megle. Se pa, mimogrede , z marsičem kar napišete delno ali v celoti strinjam.
  3. volitvre niso trajale 13 let, ampak vsake 4 leta 1 mesec.

  Lp

   
  Odgovori
 6. GASILEC J€ŽEK ZAGRAŠKI says:

  1. Krav jaz nisem nikoli pasel, ker smo jih imeli vedno privezane v hlevu ob jaslih.
  2. Argumentacija je zelo prozorna (transparentna), je pa na DREVORED ne bom obešal.
  3 Ne vem o čem govoriva. Jaz sem govoril o svojem delu kot uredniku časopisa, ki je trajalo od leta 1999 do 2012. V tem času so se mi izpolnili polni trije mandati in še četrt četrtega. Ti pa si omenil mene kot “njihovega glasnika”, kar sem te dopolnil, da je vsak lahko sodeloval neglede na politično in nazorsko usmeritev v vsem tem času, če je želel biti dejaven.
  Je pa res, da so se največkrat oglašali nekateri le kakšno leto pred volitvami in začeli mešati dr…, tako kot to zdaj počnejo spet!!!
  Če želiš več izvedeti naravnost kaj več, se srečava na kavi recimo v kavarni knjižnice. Pokliči me na moj znani e-naslov ali gsm, pa se bova LEPO pogovorila!

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.