Očistili smo!

Zadovoljni prostovoljci, motivirana mladina, udarniška enotnost in povezanost, veselje do druženja, to je le nekaj besed s katerimi lahko opišemo vzdušje na včerajšnji čistilni akciji Očistimo Slovenijo 2012 v občini Grosuplje. Terenska ekipa Drevoreda je beležila utrip in podatke, obiskali smo večino vključenih krajevnih skupnosti.

Na terenu smo srečevali bolj ali manj organizirane skupine, očitna je razlika med mestom in podeželjem. V mestu nismo opazili prostovoljcev, kritike so tudi na organizacijo in koordinacijo. No, kakorkoli, razmere v nekaterih krajevnih skupnostih so bile naravnost navdušujoče. Njihov skupni imenovalec je odlična organizacija, množična udeležba in pozitivna energija povezane skupnosti, ki lahko “gore premika”. Praviloma imajo tovrstne akcije vsako leto in so skupek koristnega s prijetnim, saj po delu sledi druženje. Kot ponavadi, so akcijo izkoristili tudi Romi za nabiranje surovin in na ta račun je bilo nekaj pripomb. Več boste lahko začutili v izjavah udeležencev in fotografijah.

Povsod žal nismo uspeli priti, članek bomo še dopolnjevali, zato vas prosimo, da nam posredujete informacije in fotografije na info@drevored.si.

 Alojz  Bavdek, koordinator KS Sp. Slivnica

 ”Mi čistimo tudi med letom, tako da nimamo veliko smeti. Jutri pa imamo čistilno akcijo z lovsko druščino. Sicer so se pa ljudje že naveličali čistiti za drugimi.”

Pavla iz Šmarja se je zgražala nad lastniki psov

“Od kužatov kakce pobirajo, jih dajo v vrečko in odvržejo v gozd!”

Franc Skubic,  koordinator KS Malo Mlačevo

“Delo  je potekalo normalno-veliko pobrane odpadne embalaže, razen ene zanimivosti, ko smo čistili okolico potoka, smo naleteli na umrlega domačega pujska! Očitno je poskušal zbežati pred predelavo v klobase ali za kakšen piknik.”

Anton Korošec iz vasi Vino nas je peljal do divjega odlagališča v vrtači sredi gozda, kjer so obrtniški odpadki, steklo in nevarni odpadki

“Najboljše bi bilo dobiti traktor s prikolico in tamali bager, smeti naložiti ter jih direktno odpeljati na deponijo v Špaji dolini. Ampak ljudem bi bilo potrebno vsaj za nafto dati.”

Jurij Raduha, nadporočnik poveljnik vojaške skupine prostovoljcev

 ”Prihajamo iz 10. motoriziranega bataljona 1.brigade slovenske vojske, nastanjeni smo v vojašnici Franc Rozman Stane v Mostah. Z dvajsetimi vojaki, ki so se prostovoljno prijavili za čistilno akcijo smo pomagali pri čiščenju v KS Grosuplje. Odstranjevali smo odpadke kot so ostanki obrtniških fasaderskih del, gume in ostale običajne odpadke. Kakšnih posebnosti ni bilo. Mi smo veseli, da smo lahko sodelovali in pomagali.”

Darja Štibernik, Turistično društvo Šmarje – Sap

” Mi imamo divja odlagališča evidentirana že nekaj let, so taka ki jih odstranimo, pa se ponovno vzpostavijo, odkrili smo tudi nekaj novih. Veliko je zelo težko dostopnega terena. Letos smo naše društvo skupaj s športnim društvom in gasilci dali poseben poudarek področjem, kjer so vodni viri. So pa ljudje taki kot pač so … Vedno pravijo, da zmaga tisti, ki ima več “pesjanskega” , ampak jaz pa mislim, da bomo mi zmagali in jim dokazali kaj je dobro.”

Božidar Perko, Čušperk

” Pri nas vsako leto spomladi določimo en dan, ko imamo čistilno akcijo. Sodelujemo vsa društva in veseli smo, da so mladi tako aktivni in zavzeti. Pri nas je zadnja leta veliko boljše in ne zaznavamo novih problematičnih lokacij.”

Tina Bavdek, Spodnja Slivnica

“Udeležencev akcije na Sp. Slivnici je bilo 29. Vsako leto je udeležencev več in upamo, da se bo trend nadaljeval. Našli nismo nič nenavadnega :). Sicer pa smo res temeljito očistili območje pod cesto, ki vodi do Grosuplja. Tam tudi zaradi strmega terena ni bilo očiščeno že več deset let. Našli smo precej kovinskih sodov. Veliko umazanije so za sabo pustili delavci, ki so leto nazaj delali na železniški progi. Našli smo namreč veliko ostankov njihovih malic.Velika večina odpadkov so bile pločevinke piva in škatlice cigaret.”

Tri, štiri…

…zdaj!

smeti

vozila

zasluženo

 

Irena Gantar, Andrej Brezec, foto: Drevored, Franci Skubic, Tina Bavdek

Preberite tudi

3 Responses to "Očistili smo!"

 1. Mižek says:

  Za Grosuplje ena velika kritika. Slabo obveščanje in nezainteresiranost folka! Mestni individualizem?!
  Odtujenost? Za vaške sredine pa velik LIKE! Sm bil pri Šmarcih – to so ti aktivisti! No, sej je tud iz vašega pisanja vidno kako in kaj. Pohvala ekipi! Kolk vas pa je delal na terenu?

   
  Odgovori
  • Andrej Brezec says:

   Hvala. To je naš prispevek akciji. Dva naokoli divjajoča entuziasta. Pohvala predvsem vsem prostovoljcem, ki se zavedajo, da smo sami odgovorni za svoje okolje.

    
   Odgovori
 2. gasilec J€žek says:

  Nekaj o čistilni akciji v KS Mlačevo in na zgornjem delu (tako imenovanega) Radenskega polja si lahko preberete tudi na internetni strani
  http://pgd-zagradec.klobi.si/index.php/druge-dejavnosti-v-gasilskem-domu/krajevno-delo
  , ki je še v delovni različici.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.