Big Band Grosuplje bo gostil zvezdo jazza

 

V Grosuplje prihaja Gwen Hughes, ameriška pevka, ki se lahko pohvali z dvakratno nominacijo za nagrado Grammy. Njen slog menda najbolje opiše izraz fusion artist – fuzija bluesa, rocka in jazza, sama svojo glasbo opisuje z izrazom rustic jazz. Tokrat jo bo spremljala combo zasedba Big Banda Grosuplje. Za nekaj odgovorov smo za rokav pocukali prvo trobento Big Banda Grosuplje Roka Godca.

Torek 24.01.2012 ob 19:30, Kulturni dom Grosuplje, 5 EUR , organizatorja: KD Big Band Grosuplje v sodelovanju z ZKD Grosuplje

Zakaj Gwen Hughes, imate za to kakšen poseben razlog?

Gwen smo spoznali na njenih prejšnjih gostovanjih v Sloveniji in vzljubili njeno iskreno glasbeno govorico. Odločitev, da jo povabimo k sodelovanju ob njenem tokratnem obisku v Evropi, torej ni bila težka. Nadvse se veselimo koncertiranja z njo. Ambiciozni projekti so že ves čas naše vodilo. Vsako leto poskušamo zajemati iz bogate zakladnice slovenske in svetovne kulture. Glasba nas bogati. Glasba združuje. Prav zadnji stavek je naslov projekta, v okviru katerega se bo zgodil koncert z našo gostjo iz ZDA. To bo sicer zadnji v nizu koncertnih večerov projekta. Že v lanskem letu so grosupeljsko občinstvo s tremi koncerti razveselili veliki jazzovski orkestri: Big Band Grosuplje, HGM Jazz Orkestar Zagreb in Big Band Krško, naš big band pa je z glasbo suit Duka Ellingtona gostoval še v Zagrebu.

Kaj je combo zasedba Big Banda Grosuplje?

Tako imenovana combo zasedba je prilagojena zasedba. Big Band v polni zasedbi šteje okrog dvajset članov in ga vodi dirigent. Combo zasedba je navadno manjša, zato bolj fleksibilna in ne potrebuje dirigenta. S takšno zasedbo nastopamo na manjših odrih ali pa takrat, ko velik orkester ne ustreza karakterju glasbene zvrsti. Presodili smo, da dinamičen nastop Gwen Hughes in njeno lahkotno mešanje glasbenih stilov, pride ob takšni zasedbi bolj do izraza.

Oto Pestner z Big Bandom Grosuplje

Na vaši spletni strani je dolg seznam glasbenikov s katerimi ste že sodelovali. Kakšne so želje?

Drži, da je Big Band Grosuplje v dobrih dvanajstih letih obstoja sodeloval s praktično vsemi pomembnejšimi slovenskimi pevskimi in instrumentalnimi solisti, pa tudi z mnogimi pomembnimi gosti iz tujine. Sodelovanja se največkrat rodijo spontano. Ko se ta spontanost zlije v glasbo, nastanejo nepozabni koncerti. Za nove ideje in izzive smo vedno odprti. Glasbenikov, s katerimi si želimo sodelovati je še veliko; a glasbi je potrebno pustiti prosto pot, da nas najde. Mi pa ji bomo nato pokazali pot do poslušalcev.

Kako z enim stavkom prepričati Grosupeljčana, da pride na jazz koncert?

Če želite odgovor na to vprašanje, pridite na koncert, pa vam ga zaupam (smeh).

… in še komad za pokušino.

Big Band se zahvaljuje Ameriškemu veleposlaništvu v Ljubljani, Občini Grosuplje, KS Spodnja Slivnica, ZKD Grosuplje, Radiu Zeleni Val in Glasbeni šoli Grosuplje saj pomembno podpirajo njihovo delo od vsega začetka. Brez njihovega razumevanja bi takšnih projektov ne bilo mogoče pripraviti in izpeljati.

 

Irena Gantar, foto: iz videa Gwen Hughes The One Who Fooled Them All , arhiv Big Banda Grosuplje

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.