Mednarodna izmenjava OŠ Brinje Grosuplje

Mednarodna izmenjava med OŠ Brinje Grosuplje in College Ennemond Richard z generacijo učencev 8. in 9. razreda v šolskem letu 2016/2017.

Izmenjava med omenjenima šolama traja že 7. leto in sedaj lahko rečemo, da je postalo tradicionalno tudi vsakoletno medsebojno obiskovanje učencev obeh šol. Tako so letos naši učenci v St. Chamond potovali oktobra 2016, francoski prijatelji pa so jim obisk vrnili pred kratkim, aprila 2017. Za našo izmenjavo je izvedela tudi francoska veleposlanica, gospa Paradas, in nas skupaj z gospodom županom obiskala že v mesecu marcu. Všeč ji je bilo, kar so ji povedali naši učenci in navdušena je bila nad širino razmišljanja in različnimi spretnostmi ter znanjem – vsem, kar učenci pridobijo tudi preko te izmenjave z vrstniki iz Francije. Naša izmenjava pač ni samo izlet v tujino, ampak gre za celoletni projekt, v katerem sodeluje tudi nekaj učiteljev; ti učence spodbujamo k razmišljanju o medkulturnosti, povezovanju in prijateljstvu med vrstniki iz tujegovoreče dežele.

izmenjava_os_brinje_grosuplje_1m

Učenci iz Francije so prispeli v torek, 4. aprila, na sprejem pa je prišla tudi gospa Paradas, francoska veleposlanica v Sloveniji. Pripravili smo kratek sprejem, na katerem nas je naša ravnateljica, gospa Natalija Kotar, presenetila z govorom v vseh treh jezikih (slovenščini, francoščini in angleščini), gospa veleposlanica pa je poudarila pomen znanja jezikov in pohvalila cilje naše izmenjave, ki najstnikom kažejo pomen znanja jezikov ter predvsem njihove uporabe v praksi. Pomemben del je praktične narave, saj se morajo učenci med sabo nekako dogovoriti glede vsakdanjih stvari v tujem jeziku. Naši učenci so se izkazali kot zelo dobri v znanju, pa tudi francoski učenci so po začetni zadržanosti hitro sledili svojim dopisovalcem in skozi teden so se pogovori razpletali že v vse strani.

Učenci so soboto preživeli pri družinah in zvečer, ko so morali nazaj proti domu, je bilo slovo kar težko za vse. Res je, da smo bili vsi utrujeni, a bili smo tudi polni vtisov, ki ostanejo za vedno.

V tednu od torka do sobote so si Francozi ogledali kar nekaj delov naše Slovenije – obiskali so Piran in Škocjanske jame, se povzpeli z vzpenjačo na Vogel ter se naužili pogleda na Bohinjsko jezero, si ogledali muzej v Radovljici, obhodili del Blejskega jezera, spoznali precej stvari o mestu Celje ter o Celjskem gradu, veliko pa smo jim povedali tudi o Grosuplju in o Ljubljani. V Grosupeljski knjižnici smo poslušali Kozlovsko sodbo v Višnji gori v angleščini, učitelji pa so v dar dobili tudi francoski prevod te nam dobro poznane humoreske. Sporočili so nam, da so jo prebrali že kar na avtobusu, na poti iz Slovenije domov, da so učenci lažje zaspali; prijazni gesti Knjižnice Grosuplje se za darilo toplo zahvaljujejo. Kar prehitro je prišel petek in popoldne smo za učence pripravili zanimive delavnice; na njih je sodelovalo 14 učiteljev in preko teh delavnic smo se še bolje spoznali s pomočjo jezikov, glasbe, kuhanja, umetnosti ter tudi matematike.

35 francoskih učencev je gostilo 34 grosupeljskih družin in vsem smo zelo hvaležni, saj brez njih naše izmenjave ne bi bilo. Učitelji smo gostili kolege učitelje in tudi ta vidik je neprecenljiv, zato ga z veseljem ponavljamo vsako leto znova. Prav tako smo veseli podpore Občine in župana, gospoda Petra Verliča, in upamo, da bodo še naprej podpirali izmenjavo in naš trud. Učenci so soboto preživeli pri družinah in zvečer, ko so morali nazaj proti domu, je bilo slovo kar težko za vse. Res je, da smo bili vsi utrujeni, a bili smo tudi polni vtisov, ki ostanejo za vedno. Še dobro, da z današnjo tehnologijo lahko zelo skrbno beležimo vse vtise in jih tako lažje delimo tudi s tistimi, ki nas spremljate preko različnih elektronskih medijev. Na spletni strani OŠ Brinje Grosuplje lahko sledite vsemu dogajanju, posebej pomembno pa je to sedaj za tiste, ki bi se izmenjavi želeli priključiti v naslednjem šolskem letu, saj bomo z zbiranjem prijav začeli že v začetku meseca junija. Dobrodošli so vsi naši učenci 8. in 9. razreda, še posebej lepo povabljeni tisti, ki mislite, da morda angleščine ne znate dovolj, saj je to odlična priložnost, da ugotovite, da je v bistvu sploh ne znate slabo. Veseli smo, da smo lahko del take izmenjave, ki daje širino tako nam, učiteljem, kot tudi našim učencem.

Zapisala: Sabina Kavšek, foto: OŠ Brinje Grosuplje

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.