Kucelj

Najvišji vrh naše občine Grosuplje vam bo postregel s čudovitim razgledom na okolico, ob lepem vremenu vam pogled lahko seže vse do vrhov Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in celo do Julijcev. Pot vas bo skozi gozd vodila na planotast vrh, kjer boste poleg geodetskega stolpa našli tudi številne kotičke za piknik v travi, opazovanje zvezd … 

Na 748 m visoki vrh iz vasi Blečji vrh (550 m) vodi makadamska gozdna pot, po kateri boste do vrha potrebovali 45 minut, lahko pa jo nanj mahnete tudi s kolesom. Nad vasjo zapustimo asfaltirano cesto, ki zavija rahlo levo in nadaljujemo naravnost po markirani makadamski cesti. Tu lahko parkiramo in nadaljujemo po dobro označeni poti, kateri se priključi Pot dveh slapov, ki na Kucelj vodi pohodnike iz Višnje Gore. Naj vas opozorila za “območje medveda” ne prestrašijo, če katerega  srečate pa …

Če vam zmanjkuje sape in tega ne bi radi priznali sotrpinom, se preprosto ustavite kjerkoli že ste, zajemite sapo in zavzdihnite: “Uh, kakšen krasen razgled! “ (pohodniški nasvet)

   

Na karti

Dostop/Blečji vrh

Avtocesto proti dolenjski zapustimo na izvozu Grosuplje (Hotel). V prvem krožišču nadaljujemo v smeri Polica (nad avtocesto). Na Polici nadaljujemo proti Blečjemu vrhu.

Mimogrede

Mlin v Kožljevcu

Pance


Irena Gantar, foto: Drevored

Preberite tudi

3 Responses to "Kucelj"

 1. gasilec J€žek says:

  Spoštovani pohodniki/ce in planinci/ke!
  “Drevored” vam “ponuja” za 1 m prenizko višino, saj je višina čepa ob strani 748,11 m, poleg tega pa to piše tudi na karti, in s tem tudi DEGRADIRA najvišji vrh v občini Veleuplje, ki kljub temu še vedno ostaja samo KUCELJ.
  Namreč: Že leta 1998 je bilo gasilcu J€žku Zagraškemu, ki med službenim časom dela tudi ZEMLJEMERSKE MERITVE, da je nadmorska višina Kuclja pri tleh 748 m. Če pa je želel izmeriti točno višino na vrhu betonskega stolpa, ki predstavlja trigonometrično točko 1. reda v RS s številko 173, pa se je moral skupaj s kolegom povzpeti še za slabih 6 m na vrh tega stolpa (kar ni priporočljivo za pohodnike, saj konstrukcija na stolpu ni temu namenjena). Tam je višina na vrhu železnega čepa 753,89 m.
  V “spomin na te meritve” je po končanih delih in preračunih pritrdil tudi medeninasto tablico z napisi “GEODETSKA TOČKA 1. REDA 1973 KUCELJ, POLOŽAJ V DRŽAVNEM KOORDINATNEM SISTEMU D48 y: … m, x: …POLOŽAJ V KOORDINATNEM SISTEMU ETRS89.y: … m, x: …itd, PO DOMAČE – V EVROPSKEM KOORDINATNEM SISTEMU, v katerem pa je višina 800,31 m.
  Torej: Če hočemo biti “IN”, potem je treba to početi tudi v tem primeru! Pa še tisto okoli piknikov bi spomnil, da sem ob svojih obiskih (na tej točki sem bil v zadnjih petnajstih letih službe vsaj 15 krat) večkrat videl v neposredni bližini tega stolpa tudi razne zapuščene in nepospraljene piknik prostore z razmetanimi pločevinkami piva vred (najmanj dvakrat sem jih tudi pobral spotoma).

   
  Odgovori
 2. Irena Gantar says:

  Ja, tudi mi smo kolebali glede nadmorske višine, katere različic je zaslediti kar nekaj. Na koncu smo se odločili za podatek, ki je zapisan na žigu (tudi na sliki). Da dopolnimo Ježkove podatke z geodetskega stolpa, prilagamo sliko ploščice v drsnik. Geodetom bo verjetno kar za verjet. Kdo pa gre izmerit točno višino stolpa?

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.