Palčki in ostala druščina

V teh vročih in težavnih dneh se bomo posvetili še eni malo bolj lahkotni temi. To so naši vrtni palčki in ostala druščina, ki so nekaterim nepogrešljiva družba  pri posedanju na vrtovih in v atrijih.

Ljudje smo se vedno obdajali s takimi in drugačnimi figurami. Nesporni prvak naših vrtov je palček. Ta fenomen, ta simpatični vladar vrtov se pojavlja v nešteto oblikah in pozah, sporoča nam to in ono.

Ti možici z značilnimi rdečimi kapicami izvirajo iz Nemčije.  In sicer se prvič pojavijo v mestecu  Gräfenroda, kjer so jih začeli sredi 19. stoletja izdelovati v keramičarski delavnici Philipa Griebela.

Kljub temu, da se mnogi zgražajo nad njimi, je nesporno dejstvo, da so kaj kmalu osvojili Evropo, uspešno se selijo tudi v preostali svet. Četudi jih ne maramo v svojem vrtu, jih kaj radi pogledamo v sosedovem. In prav to smo storili – šli smo naokrog po mestu in bližnji okolici ter pokukali na zelenice. Ponavadi pa palčki niso osamljeni, saj jim družbo delajo raznorazne, največkrat živalske, figure. Ti bivajo v gradovih, skalnjakih, se hladijo v fontanah in ribnikih … skratka domišljija brez meja:

 

 

Opazili smo tudi – kako ga ne bi – pravi zasebni park, razkošno opremljen, dimenzij, ki mu jih lahko zavida vsak javni park v našem mestu – kolikor jih sploh je.

 

 

Figure in ostala “oprema” so iz različnih materialov,  velikokrat domače izdelave, v vrt postavljene z veseljem in pozornostjo. Le- te so bili veseli prav vsi lastniki in z zadovoljstvom so nam dovolili raziskovati in fotografirati po njihovem svetu .

 

 

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

3 Responses to "Palčki in ostala druščina"

 1. Marta Smrdel says:

  Čudovite, čudovite živalice. Doma urejam svoj pravljični vrt. Mini gozdiček je že zasajen. Lepo, lepo prosim, če mi lahko poveste, kje lahko kupim podobne prikupne živalice. Iščem dve sovi, družinico ježev (slika 3 zgoraj), mravljice, polžka, dva glinena ptička ali goloba (v dvoje je lepše).
  Ustvarjalca lahko tudi obiščem, sem iz Postojne.
  Nisem na facebooku, zato dam svoj mail: marta.smrdel@gmail.com

  Čudoviti ste, uživajte še naprej

   
  Odgovori
 2. DREVORED says:

  Bomo objavili še na FB, morda pa najdemo lastnike in vam javimo.

   
  Odgovori
 3. Vesna Ponikvar says:

  Spoštovani,
  Urejam vrt ter skalnjak in bi vas povprašala kje bi lahko dobila vrtni grad. Že v naprej se vam zahvaljujem za kakšno povratno info.
  Lep pozdrav,
  Vesna

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.