Ledeni kapniki Zatočnih jam

Ne vem, ali občudujemo ledene sveče ali kapnike? Narava nam je ponudila ledene oblike stalaktitov, stalagmitov, stebrov, zaves, … Vse to, kar v klasičnem kamnu nastaja milijone let, je tu potrebovalo zgolj nekaj tednov. Prav njihova minljivost in krhkost jim dajeta poseben čar, ki se bo naslednje leto ponovil, vendar verjetno v drugačnih oblikah in na drugih mestih.

 

Jugovzhodno od grosupeljske kotline v smeri proti izviru Krke nas cesta popelje na Radensko polje, ki je nekakšen sestavni del oziroma podaljšek grosupeljske kotline. Vendar pa je Radensko polje kraško polje in ima vse njegove značilnosti: višji kraški obod, kraške izvire na eni strani, ponikalnico, ki teče prek polja, in kraške požiralnike s požiralnimi jamami na drugi strani. Poleg struge Šice in Zelenke so tu tudi suhe struge, ki se napolnijo le ob poplavah.

Ob normalni višini voda Šice ponika v Zatočno jamo, ob večjih in dolgotrajnejših nalivih pa še v 200 m oddaljeno Lazarjevo jamo. Nad njo je udornica Viršnica, ki pa je voda nikoli ne doseže. Vsi trije vhodi skupaj tvorijo jamski sistem Šice. Sistem je dolg 1792 m. (Peter Gedei www.tripod.si)

Andrej Brezec, foto: Drevored

 

Preberite tudi

One Response to "Ledeni kapniki Zatočnih jam"

 1. Eva says:

  Čudovite fotke : )

  LP,
  Eva

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.