7 Lokalnih in Franc Štibernik

 

Franc Štibernik je Grosupeljčan od leta 1973, pred tem je 30 let živel na Pecah. Prvič je bil na Triglavu leta 1959 in od takrat je strasten planinec, planinski vodnik, športni plezalec. Že vrsto let je tudi predsednik Planinskega društva Grosuplje. Franc je upokojenec, že dolgo družbeno in politično aktiven v lokalnem okolju. Je dolgoletni član LDS-a in občinski svetnik. Kot predsednik društva ZZB NOB v občini grosuplje skrbi za ohranjanje vrednot NOB-ja.

1. Moj najljubši lokalni kotiček je …

…  že nekaj let sedež planinskega društva, kjer smo pred osmimi leti s prostovoljnim delom zgradili veliko plezalno steno, na kateri sedaj svoj prosti čas preživlja več kot 100 naših najmlajših. Delu z mladimi posvečam večino svojega prostega časa. Rad grem tudi na kulturne prireditve.

2. Ko smo bili mi mladi …

Življenje v grosupeljski kotlini se je v tem času dodobra spremenilo. Kot kratkohlačnik sem bil ves čas ob potoku Bičje. Kje so časi, ko sem se kopal v številnih tolmunih nedaleč od rojstne hiše!? Pozimi so ti tolmuni postali drsališče in past za ribe pod ledom. Zime so bile takrat še tiste prave. Se spomnim, kako sem se s kolesom vozil po zamrznjenem snegu v šolo v Grosupljem pri minus tridesetih stopinjah…

Včasih je bilo v Grosupljem več prostih površin, za rekreacijo pa je bila lepo urejena trim steza na Koščakovem hribu. Razmišljam, da bi to morali spet ponovno zgraditi. Pogrešam tudi sprehode ob grosupeljskih potokih, polnih rib.

3. Največji car v Grosupljem je …

Na carje nisem nikoli dosti dal. Je pa bil to včasih Hribšček, ki je kreiral življenje Grosupeljčanov.

4. Če bi bil župan, bi …

Če bi imel zadostno podporo v občinskem svetu, bi bolje poskrbel za urejenost krajev, vrtcev in šol. Adamičevo cesto bi uredil tako, kot se za mesto spodobi, s pločniki na obeh straneh, krožišči, semaforji. Poskrbel bi za urejena parkirišča. Poskušal bi omiliti napake, ki so jih v našem prostoru naredili urbanisti, ko so se hodili k nam učit in izživljat nad našimi občani.

5. Preselil bi se …

Ne bi se preselil, saj je naselje pod gozdom, kjer živim, prijetno urejeno, s prijaznimi sosedi, med katerimi se odlično počutim.

6. Nujno morate videti …

Lokalna znamenitost so makadamska jamasta parkirišča in seveda novo krožišče na Adamičevi cesti z vodometom in  železjem, ki daje občutek nedokončanosti. Te znamenitosti sedaj dopolnjujemo z novimi priključki za nove trgovine Hofer in Spar, ki so tudi »spomenik« našemu urbanističnemu planiranju, vsaj kar se tiče prometne ureditve.

7. Lokalna modrost …

Ob svojih vprašanjih za prometno urejanje Grosupljega sem  se vrsto let srečeval z modrostjo župana Lesjaka, da “JE CESTA BOLJ VARNA, ČE JE NEVARNA”. Upam, da bo novi župan imel kako drugo modrost.

 

foto: arhiv Franc Štibernik

Preberite tudi

One Response to "7 Lokalnih in Franc Štibernik"

  1. mravljica01 says:

    Hribšček je bil v zaporu zaradi umora osebe. Zato, po mojem mnenju, ne bi smel biti izpostavljen kot neka pozitivna oseba, kar je verjetno mišljeno pod naslovom “Največji car v Grosupljem je…”.

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.