Fundacija Drevored in Vinko napredujeta

Dobrodelna Fundacija Drevored uspešno obravnava že drugi primer socialne stiske. V teku je celostna pomoč Vinku, ki poteka tako  na finančnem, pravnem in zdravstvenem področju. Spomladi načrtujemo tudi delno prenovo stanovanja. Pri Vinku je že opazna pozitivna sprememba, saj je tudi z vašo pomočjo v letošnjem letu stopil na pot boljšega življenja.

Kot smo že pisali, je Vinko skromen in delaven možakar, ki mu življenje zadnja leta ne teče najbolje. Znašel se je v spirali dolgov, iz katerih ni videl izhoda, brezposelnost in socialna stiska sta ga pripeljali do revščine. Vendar mu bomo počasi, z vztrajnimi koraki in skupnimi močmi pomagali do človeka vrednega življenja. Zelo pomembno je, da je Vinko pripravljen sodelovati pri reševanju svoje situacije in ni zgolj pasivni prejemnik pomoči.

Prva finančna pomoč

V okviru “prve finančne pomoči” je Fundacija Drevored Vinku plačala: 33,42 EUR za stanovanjske stroške, 91,51  EUR za poplačilo dolga komunalnih stroškov, 114,49 EUR za plačilo zamujenih obrokov elektrike, 35,00 EUR za plačilo prvega obroka dolga zavarovalnici ter mu priskrbela nekaj paketov hrane, 120,00 EUR ste za Vinka prispevali bralci, za kar se vam lepo zahvaljujemo, ostalo pa smo krili iz sredstev fundacije.

Transakcijski račun Fundacije Drevored: 6000 0000 0254 017 pri Hranilnici LON

Z odvetnico do socialne pomoči

S pomočjo brezplačne pravne pomoči odvetnice prostovoljke je Vinko pridobil pravico do redne socialne pomoči (zaenkrat do 31. 5. 2013), enkratne izredne socialne pomoči, v teku pa je tudi postopek pridobitve enkratne izredne pomoči pri Občini Grosuplje. Tako sedaj Vinko zmore redno plačevati mesečne življenjske stroške in zaradi “prve finančne pomoči” Fundacije Drevored ter pridobljene socialne pomoči nima neporavnanih obveznosti za letošnje leto, kar je velik uspeh.

 Pridružila se nam je tudi strokovnjakinja finančne stroke, ki je pripravljena sodelovati pri reševanju socialnih primerov fundacije. Če lahko s svojim znanjem in sposobnostmi pomagate tudi vi, nam pišite na fundacija@drevored.si

Reševanje finančnih težav z osebnim stečajem

V okviru pravne pomoči smo po prvem pregledu dokumentacije stopili v stik z upniki in se poskušali dogovoriti za odlog izvršb oziroma doseči oprostitev obresti, hkrati pa smo v prvi fazi ugotovili dejansko stanje odprtih finančnih terjatev, ki izhajajo predvsem iz stroškov za življenje (ogrevanje, elektrika, upravljanje večstanovanjske stavbe) ter stroškov za preživljanje mladoletnih otrok. Glede na višino neporavnavnih obveznosti in na dejstvo, da Vinko šele od sredine marca prejema redno socialno pomoč, pred tem pa več let ni imel nobenih mesečnih prejemkov, je malo verjetno, da bi Vinko uspel zapadle obveznosti poravnati. Zaradi tega trenutno preučujemo pogoje za vložitev predloga za osebni stečaj.

Nekaj sredstev so na račun Fundacije Drevored prispevali tudi obiskovalci Sejma koles, ki so svojo opremo podarili. S prodajo smo zbrali 140 evrov, nekaj opreme je še ostalo in jo bomo skušali prodati ali jo poklonili socialno šibkim. Hvala vsem, ki ste prispevali v ta namen.

Postopek ocene invalidnosti

Zdravnica mag. Ingrid Rahne, dr. med., spec. oftalm. je Vinku podarila očala za kratkovidnost, saj brezplačna očala pripadajo le starejšim od 63 let. Trudimo se pridobiti čimprejšnji datum za pregled pri nevrologu (zdajšnji datum je za leto 2014), saj je ocena nevrologa ena izmed podlag za oblikovanje mnenja v postopku ocene invalidnosti, ki ga je uvedla Vinkova osebna zdravnica. V tem tednu ima Vinko tudi termin pri zobozdravniku za protetiko.

Če imate karkoli na razpolago, kar bi lahko uporabili pri prenovi ali kakršno koli koristno informacijo, idejo, nam, prosimo, sporočite.

Prenova doma

Zaradi dotrajanosti Vinkove kopalnice in kuhinje, ki sta v resnično slabem stanju, smo se odločili izpeljati tudi projekt delne prenove.Veliko dela bo lahko Vinko opravil sam, voljo in čas ima, potrebovali pa bi tudi obrtniško znanje in nekaj dobre volje vodovodarja in keramičarja, ter pomoč v obliki materiala – keramične ploščice, bojler, pralni stroj, kuhinjo (če jo ravno kdo menja in je v dobrem stanju), topli pod za kuhinjo, hladilnik, stensko barvo in pripomočke za beljenje.

Vinkova kuhinja je dotrajana, hladilnik pokvarjen, prazen …


Urška Gliha, predsednica Fundacije Drevored, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.