Smučarija za mulčke

Smučanje je šport, ki je svoboda gibanja v popolnem pomenu besede. Na smučeh lahko vidimo vse: od vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev, rekreativcev, starostnikov, do najmlajših, ki z dudami v ustih že veselo vijugajo. Gibalno svobodo vidimo že, če se ozremo po smučišču navzgor in niti dva smučarja ne smučata na popolnoma enak način. Znanje smučanja nam odpira tudi nova obzorja. Pozimi nam omogoča prijetno gibalno aktivnost na svežem zraku. Mnogokrat se doline dušijo v megli, višje ležeča smučišča pa se kopajo v soncu.

Če otroka v neko aktivnost silimo, mu jo zlahka zamerimo za vse življenje.

Otrokom je smučanje zanimivo. Imajo prirojeno potrebo po gibanju, igri in raziskovanju. V zgodnjem otroštvu so najbolj odprti in učljivi za nove oblike gibanja. Zato jim je potrebno zagotoviti čim bolj pestro in raznoliko, zanimivo in razgibano gibalno igro. Znanje smučanja je za otroke pomembno, saj jim nudi užitek drsenja na snegu in omogoča igro na prostem v zimskem času.

 Kdaj začeti? Starši smo velikokrat v dilemi, kdaj malčka prvič postaviti na smuči. Težko je postaviti neko starostno mejo, čeprav v literaturi lahko zasledimo, da je ustrezen začetek nekje med tretjim in četrtim letom. Zame osebno je najpomembnejši kriterij otrokov interes. Če si otrok želi smučati mu moramo to omogočiti. Če pa sam še ni pripravljen, je bolje, da še eno zimo gradi snežake, se sanka in spoznava druge zimske radosti. Če otroka v neko aktivnost silimo, mu jo zlahka zamerimo za vse življenje.

Kako začeti? Pomembno je, da otrok najprej pozna okolje, v katerem se smučanje odvija. Z malčkom se moramo zato veliko igrati na snegu, se kepati, valjati in sankati. To lahko počnemo že od otrokovega rojstva. Ko dopolni ustrezno starost in pokaže zanimanje, mu kupimo prvo smučarsko opremo. Sledi prilagajanje na opremo. Smučarski čevlji so za otroka nekaj novega in se jih mora navaditi. Zato si jih lahko že doma večkrat obuje, v njih hodi, skače ipd. Mali bodoči smučar lahko tudi natakne smuči in z njimi hodi po preprogi v stanovanju. To seveda ni nujno in z njim se lahko kmalu odpravimo na sneg, kjer z raznimi igricami nadaljujemo s prilagajanjem na smučarsko opremo.

Kje začeti? Za smučarske začetke ne potrebujemo vrhunskih smučarskih terenov. Zadostuje že zasneženi  hribček za domačo hišo. Prve smučarske korake naredimo na ravnini, nato pa se postopoma pomikamo po hribčku navzgor. Važno je le, da ima naše domače smučišče varen iztek brez ovir, kot so: drevesa, skale, ceste, … Predhodno pa moramo starši  naš hribček s stopničastim vzpenjanjem (»štamfanjem«) pripraviti za varno vadbo. Kasneje, ko otrok že obvlada preproste spremembe smeri, se je priporočljivo odpraviti na smučišče z vlečnico, da se otrok ne utruja s hojo navzgor. S tem je tudi omogočeno veliko število pravilnih ponovitev, ki vodi v avtomatizacijo pravilnega smučanja.

Kakšna naj bo oprema? Prva smučarska oprema  mora biti  otroku predvsem prav. Premnoge težave povzročimo malčku z nakupom prevelike opreme. Najpametneje je kupovati rabljeno opremo pred vsako sezono. Ni važno, ali je nova ali rabljena, priporočljivo pa je, da je otroku všeč. Otrok začetnik potrebuje smuči s poudarjenim stranskim lokom (carving), ki mu sežejo nekje do ramen. Pozorni pa moramo biti tudi na smučarske vezi, ki morajo omogočati nastavitev glede na težo otroka. Smučarski čevlji morajo biti otroku prav, ko jih obuje na debelejše smučarske nogavice. 

Glava ni žoga in na smučarjevo glavo sodi čelada. 

 Preveliki pancerji otroka ovirajo pri smučanju in ne omogočajo pravega občutka za vodenje smuči. Priporočljivo je, da otrok na začetku smuča brez palic. S tem ima proste roke, s katerimi si z raznimi vajami lahko pomaga pri prvih zavojih. Ko obvlada preproste spremembe smeri, lahko začne smučati s palicami. Čelada je za otroke do 12. leta na smučiščih po zakonu obvezna. Glava ni žoga in na smučarjevo glavo sodi čelada. Pri smučanju so rokavice obvezne, saj so padci na pomrznjenem snegu lahko zelo boleči. Sončna očala so ob lepih dnevih tudi obvezna, saj zaščitijo mlade oči pred snežno slepoto. Ob slabem vremenu in sneženju pa potrebujejo otroci smučarska očala.

Sami ali s smučarskim učiteljem? Svoje otroke je zelo težko učiti. Seveda je to odvisno tudi od staršev, njihovega znanja in potrpljenja. Majhni otroci so izjemno vizualni tipi, kar pomeni, da ob učenju novih gibanj potrebujejo dobro demonstracijo in izbor ustreznih vaj, ki jim omogočajo postopno napredovanje. Pri učenju smučanja pomaga tudi učiteljeva avtoriteta, ki jo starši pred lastnimi otroci praviloma nimajo. Tako odpade emocionalni moment, ki večkrat ovira učni proces. Dober učitelj smučanja bo znal otroka navdušiti, mu z izborom pravih vaj omogočiti najlažji in najhitrejši napredek ter mu predstaviti ta lepi šport na igriv in zanimiv način. Otrok bo zagotovo vzljubil smučarijo za vse življenje.

Za konec! Občutek, ko nizamo karving zavoje po steptanem smučišču ali neslišno na smučeh drsimo skozi pršič, kjer za nami ostaja naš smučarski podpis v deviškem snegu, je popolnost. Te občutke težko najdemo, če ne znamo smučati. Zato je znanje smučanja kvaliteta življenja. Vsak otrok si zasluži priložnost, da se nauči tega gibanja. Starši pa mu lahko to omogočimo. Prve smučarske korake lahko otroci naredijo za domačo hišo. Kasneje pa lahko dober smučarski učitelj otroka res nauči pravilnega, varnega in uživaškega smučanja.

Hura!!! Zima je pred vrati!

 

Matej Kovačič, prof. šp. vzgoje, učitelj smučanja III, rekreAKTIVEC, foto: Matej Kovačič

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.