Pravni nasvet l marec 2017

Tokrat pravniki odgovarjajo na vprašanje o dedovanju.

V sodelovanju z Odvetniško družbo Čeferin vam nudimo brezplačen odgovor ali pravno mnenje. Pošljite nam vprašanje na info@drevored.si ali s klasično pošto na naslov Zavoda Drevored. Izbrali bomo dve vprašanji na mesec in ju posredovali pravnim strokovnjakom.

Kredit in dedovanje:

S partnerko imava hipoteko na stanovanju zaradi stanovanjskega kredita, vsak do ½. Če npr. partnerka umre prej kot jaz, vem, smo dediči jaz in njena dva polnoletna sinova, ki pa ne živita z nama. Ampak jaz ne bom sposoben po njeni smrti sam odplačevati dveh kreditov, pa ima partnerka željo, da njen kredit po njeni smrti plačuje sin, ki živi v tujini, meni pa ta sin dovoljuje, da živim v stanovanju, tudi v tem delu, za katerega on plačuje kredit.
Jaz bi po njeni smrti naprej odplačeval svoj kredit za svojo polovico stanovanja, njen sin bi pa odplačeval kredit po mami na drugi polovici stanovanja, zato bi se jaz odrekel dedovanju po partnerki na tej polovici stanovanja, katero naj dedujeta njena sinova, eden pa bo naprej odplačeval stanovanje, da bo enkrat ta polovica njegova.
Jaz pa bi tudi napisal oporoko, ker nimam svojih otrok, da je to stanovanje od tega sina, ki bi plačeval mamin dolg do banke, če do svoje smrti odplačam stanovanje banki.

Odgovor:

Če umre vaša partnerka pred vami, bo sledilo DEDOVANJE PO ZAKONU (razen če naredi oporoko, s katero odloči, kdo deduje, spoštovati pa je treba določbe o nujnem deležu), katerega boste deležni vi, kot njen zunajzakonski partner ter tudi njena dva sinova, po enakih deležih, vsak do 1/3.

Deduje se tako premoženje, aktivo, kot tudi dolgove zapustnice, to je pasivo, kar je v tem primeru kredit. Dediči namreč odgovarjajo za zapustnikove dolgove do višine podedovanega premoženja.

V zapuščinskem postopku po zapustnici se lahko dogovorite, to je sklenete dedni dogovor, da se odpoveste dedovanju ali da prenesete svoj dedni delež na enega od sinov. Ta potem deduje tudi vaš del premoženja. Še vedno pa bo dedič drugi sin, ki pa bo tudi odgovarjal za del dolgov, razen če se tudi z njim sklene podoben dogovor.

Glede vaše oporoke pa ne vidimo nobenega zadržka, da jo naredite, če je takšna vaša želja. V oporoki lahko za dediča postavite, kogarkoli želite.

 

foto: FreeImageWorks

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.