Kako spečemo bio kruh
V okviru šole biodinamične kuhinje napovedujemo organizacijo delavnice za pripravo naravno kvašenega kruha, ki je bistvenega pomena za krepitev zdravja.
Izvedeli bomo:
Zakaj je naravno kvašen kruh boljši?
Kakšni so učinki tako pripravljenega kruha na prebavo?
Kako pripravimo in pečemo naravno kvašen kruh in ostale vrste kruha (zeliščni, kakavov, sadni…)?
Sestavine, ki jih bomo uporabljali, so izključno biodinamičnega – blagovna znamka Demeter – ali ekološkega izvora. Na delavnici bomo pridobili vse ustrezne informacije, izkušnje in uporabne nasvete za peko zdravilnega kruha. Spečene dobrote bomo ob koncu skupaj degustirali in ocenili. Prejeli boste tudi brošurico z osnovnimi nasveti in recepti. Domov boste odnesli »droži« – osnovni nastavek za pripravo testa.
Klikni za obširnejši članek o kruhu.
Info:
- termin delavnice je četrtek, 16. 2. 2012, ob 17h, predvideno 3 ure
- gospodinjska učilnica v OŠLA na Tovarniški 14, Grosuplje
- število udeležencev je omejeno na max. 15 oseb
- cena delavnice je 29,00 €, ob prijavi se plača 10,00€ akontacije
- prijave sprejemamo na Zavod Drevored
- delavnico vodi Elvira Devetak Zavodnik, certificirana izvajalka biodinamične kuhinje
Na voljo bo tudi knjiga Kuhinja na osnovi žitaric v ritmu s tednom, Emma Graf, prevod Elvira Devetak Zavodnik, z 20% popustom za udeležence. Običajna cena knjige je 19,90 €.
Za pokušino recept iz knjige, za pico iz koruznega zdroba:
7 ½ dl vode
1 ½ čajne žlice jušne osnove
150 g koruznega zdroba
20 g masla
1 ščepec soli
V vrelo juho vsuj koruzni zdrob in ob stalnem mešanju kuhaj približno 10 minut. Dodaj sol in maslo. Maso razvaljaj na debelino 2-3 cm in daj v model, namazan z maslom.
Paradižnikova omaka:
1 jušna žlica olja
1 debela čebula
250 g paradižnika v pločevinki
2 jušni žlici paradižnikove mezge
1 čajna žlica jušne osnove, zeliščna sol, poper, olive
150 g sira ali mozzarelle, origano
Omako pripravi iz navedenih sestavin in razmaži na testo. Paradižnikovo mezgo, jušno osnovo, zeliščno sol in poper dobro zmešaj in polij po testu. Dodaj sir, olive, potresi z origanom in zeliščno soljo. Peci v pečici 15 minut pri 200°C. Namesto paradižnikove mezge lahko uporabiš svež paradižnik.
Dober tek! Se vidimo na delavnici.
Andrej Brezec, foto: Drevored
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!