Manj svečk za manj grobov

Letos bo po Sloveniji potekala že 7. dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov. Tudi v Grosupljem boste lahko namesto pretiranega nakupa sveč in posledično onesnaževanja okolja donirali denar, ki bo namenjen reševanju življenj.

Na spletni strani organizatorja akcije Fundacija Svečka so zapisali:

“Vsako leto se v projekt vključi več sto prostovoljcev, vidnih organizacij in podjetij iz vse Slovenije. V šestih zaporednih akcijah smo v celi Sloveniji zbrali skoraj 90.000 EUR. Zbrana sredstva iz leta v leto namenimo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo in izboljšujejo življenja.

Namesto kupovanja pretiranih količin sveč in rož, želimo delček teh sredstev preusmeriti v dobrodelne namene.

Tudi v letošnjem letu bomo zbirali za pomoč zdravstvenim ustanovam ter ljudem z zdravstvenimi težavami. Namesto kupovanja pretiranih količin sveč in rož, želimo delček teh sredstev preusmeriti v dobrodelne namene. Svečke na grobu so spomin na naše najdražje, ki niso več z nami. Tega se dobro zavedamo in s to akcijo ne želimo prekiniti tradicije, še manj pa zbledeti spomin na preminule. Želimo, da se ta lepa slovenska tradicija ohranja skozi vse leto, a da tega spomina ne preglasimo s pretiravanjem.

V letu 2015 v projektu sodelujejo organizacije iz petnajstih slovenskih krajev: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Sevnica, Ribnica, Domžale, Tolmin, Žalec, Kranj, Sava, Litija, Grosuplje, Dobrepolje, Ljubljana in Slovenske Konjice. Tretjino zbranih sredstev bomo vsi organizatrji namenili Gorski reševalni zvezi Slovenije za opremo reševalnih skupin s profesionalnimi nosili. Vsaka organizacija zbira tudi za pomoč ljudem v lastni občini, vsem pa je skupno, da bodo zbrana sredstva namenili za reševanje človeških življenj. Iz tod izvira ideja akcije: Prižgite svečko manj in darujte za reševanje življenj.”

manjsveck_manj_grobov

 

Ko boste v prazničnih dneh stopali h grobovom svojih dragih, bodite pozorni na stojnice, ki jih bo na pokopališčih: Resje v Grosupljem, Šmarje – Sap, Videm in Struge postavil Študentski klub Groš. Prisluhnite mladim, ki ponujajo drugačno razmišljanje in odločite se za donacijo živim. V zameno boste prejeli zastavico sočutja, ki jo boste lahko pustili na grobu.

Slovenci smo med največjimi porabniki sveč na svetu. Porabimo kar 23 milijonov nagrobnih sveč letno!

Preprečevanje in zmanjševanje količin odpadkov je naša prednostna naloga, ki pa ni lahka, saj zahteva spremembo našega razmišljanja in tudi navad. Običajno pri kupovanju izdelkov sploh ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki. Noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. Zato je naša naloga, da spodbujamo ljudi k razmišljanju, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko zmanjšujemo sami.

 

 

Andrej Brezec, foto: Drevored, manjsveck-manjgrobov.si

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.