Kuh’ja l Taboljši praznični tički
Preden so iz tujih dežel k nam okrog velike noči priskakljali zajčki v vseh možnih oblikah, so babice in mame ponekod za vse otroke napekle finih velikonočnih tičkov in pletenic. Pripravile so jih iz mehkega mlečno maslenega testa in bele moke. Položile so jih na poškrobljen vezen prtič na praznični mizi. Zakaj ne bi letos pustili zajčke v trgovini in doma skupaj z otroci napekli za cel jerbas dobrot?
Zelo fino kvašeno testo
60 dag moke
30g kvasa
12 dag razmehčanega masla
80 g sladkorja
3dl toplega mleka
zavitek vanilijevega sladkorja
3 rumenjaki
naribana pomarančna lupinica
sok polovice pomaranče
šilce ruma
ščepec soli
Zamesimo zelo fino kvašeno testo. Kvas zadrobimo v 0,5dcl toplega mleka z malo sladkorja, pomešamo in počakamo, da naraste. Vmes v posodi penasto zmešamo sladkor, maslo, vanilin sladkor, rumenjake, pomarančno lupinico, pomarančni sok in rum. Dodamo preostanek toplega mleka in dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo vzhajan kvasec in presejano moko. Zamesimo fino mehko in prožno testo. Mesimo vsaj 10 minut. Oblikujemo hlebček in pustimo pokrito z vlažno krpo vzhajati vsaj 1 uro oziroma, da se volumen podvoji. Ko mesite testo, lahko dodate tudi sveže narezan pehtran, mlet kardamom, pravi žafran, mlet mak ali vanilijeva semena. Prav posebno dober je kakšen fin pomarančni liker namesto ruma.
Ko testo vzhaja, ga zvrnemo na pomokano površino in razvaljamo v svaljek. Nato ga narežemo na poljubno število kosov, ki jih zvaljamo v tanke svaljke, ki jim ponavadi otroci rečejo »kačice«. Kadar svaljkate kvašeno testo, lesena delovna površina ne sme biti pomokana. Tako gre delo veliko lažje od rok. Vsak svaljek nato zvežete v vozelj in ga obrnete tako, da je na eni strani malo krajši konec, ki mu s prsti oblikujete majhen kljunček. Daljši konec na drugi strani pa narahlo odtisnete z vilicami, da dobite lušten tičkov repek. Tičku lahko naredite tudi oči iz suhih brinovih jagod, klinčkov ali narezanega suhega sadja. Položite jih v namaščen ali s peki-papirjem obložen pekač in pustite hajati vsaj 30 minut. Preden jih daste v pečico, jih premažite s stepenim jajcem, ki ste mu dodali žličko vode. Pečemo v pečici na 220 stopinj približno 15 minut. Toliko, da so tički lepo zlato rjavo zapečeni…Ker je testo zelo fino, bodo tički dobro vzhajali in bodo zato podobni golobčkom ali taščicam z velikimi trebuščki. Iz testa lahko naredite tudi pletenice.Kadar svaljkate kvašeno testo, lesena delovna površina ne sme biti pomokana.
Veselo veliko noč!
Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!