Kuh’ja l Svaljki s hruško in tolminskim sirom

“Jesenska scena” je bil naslov Sašinega mejla v katerem nam je poslala tale recept. Navihan naslov potrjuje enega najpomembnejših vodil v njeni kuhinji, ki so: sveže, lokalno, sezonsko. Psssst, tole je le eden od sezonskih receptov, ki jih najdete v Sašini sveži kuharici Jedi iz sklede. Pa povejte naprej!

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 94-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Za svaljke
500 g krompirja
25 g masla
1 žlička soli
ščep muškatnega oreščka
50 g drobno naribanega tolminskega sira
180-200 g ostre moke
1 jajce


Za omako
2 hruški viljamovki
1 žlica masla
sol, poper
100 g naribanega tolminskega sira

Recept je iz Sašine kuharice Jedi iz sklede, ki jo lahko za pokušino prelistate tule in kupite tule.

MALA-jagababa-10-J-cCel, neolupljen krompir skuhamo. Še toplega olupimo in dobro pretlačimo, dodamo maslo, premešamo in pustimo na strani, da se ohladi. Ohlajenemu krompirju dodamo, sol, muškatni orešček, nariban sir in jajce. Dobro premešamo in postopoma dodajamo moko, ter na hitro vgnetemo v mehko testo. Testo razdelimo na petinke in vsak košček testa z rokami razvaljamo v dolgo kačo, ki jo z ostrim nožem razrežemo na 5-6 cm dolge koščke. Vmes si površino dobro pomokamo, da se nam svaljki ne prijemajo na roke ali delovno površino. Svaljke takoj skuhamo v slanem kropu in ko priplavajo na površje jih s penovko preložimo v omako, na hitro obrnemo in serviramo. Oblikovane svaljke lahko tudi zamrznemo. Polagamo jih na pladenj eden poleg drugega in jih tako zamrznemo. Zmrznjene svaljke potem preložimo v vrečko in shranimo v skrinji za prihodnjič.


Hruške olupimo in razrežemo na krhlje. Maslo v ponvici raztopimo, do rjavkaste barve. Vanj vložimo hruške, ki jih posolimo, popramo in na hitro posotiramo. Dodamo kuhane svaljke in žlico ali dve vode v kateri so se kuhali. Serviramo vroče in še dodatno posujemo z naribanim tolminskim sirom.

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.