Kuh’ja l Piščanec na pivu

Tole je super recept za pečenje celega piščanca na žaru (s pokrovom!), na domačem vrtu ali v senci terase.Vroč vikend bo!

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 94-letna Drobničeva mama iz Žalne.

1 srednje velik cel piščanec, brez drobovine
1 mala pločevinka piva
sol, kajenski poper
suhi, mleti česen
cela koriandrova semena
cela gorčična semena
oljčno olje
srebrna folija

Žar dobro zakurimo s kakovostnimi briketi. Ker bo žar v uporabi več kot 2 uri, mi uporabimo ponavadi 40-50 briketov.Razžarjene brikete razporedimo po robovih žara (indirektno pečenje). V sredino pa postavimo aluminjasto posodo, ki smo jo naredili iz srebrne folije ali pa uporabimo kupljeno.


03-foodstylist-piscanec-na-zaru-02Pločevinki odrežemo zgornji del (s pripomočkom za odpiranje pločevink) in odpijemo dobro polovico piva. Koriandrova in gorčična semena v možnarju zdrobimo, vsega skupaj naj bo za dobro pest semen. Celega piščanca operemo in osušimo. Vse začimbe, zdrobljena semena, sol in česen zmešamo skupaj z dobro mero oljčnega olja. S to mešanico dobro premažemo celega piščanca. Nato ga z zadnjim koncem posadimo na pločevinko piva, tako da je pločevinka v notranjosti piščanca.Tako pripravljenega postavimo na sredino rešetke v žar. Žar pokrijemo s pokrovom in pustimo, da se piščanec peče počasi, približno 2 uri. Ko je zlato, rjavo zapečen je gotov. S pomočjo kuhinjskih vilic ga previdno vzamemo s pločevinke in razrežemo na poljubne kose. Piščanec bo imel hrustljavo skorjico, meso pa bo zelo sočno in okusno zavoljo začimb ter piva, ki je med pečenjem počasi izparevalo. Meso si lahko polijemo še sokom, ki se je med pečenjem natekel v aluminjasto posodo, lahko pa ga polijemo tudi s pivom, ki je ostal v pločevinki.

Najboljši je z zapečenim »tanovim« krompirčkom iz pečice. Za prste obliznit!

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.