Kuh’ja l Paličarjev pohaje

Pustna sobota. Ura je 8.00 jutraj. Kuh’ja Drobničeve mame v Žalni je že odprta. Delegacija je prišla na delovni obisk. Ker najboljši pustni »paličarjev pohaje«, še vedno pripravi samo ona. Nihče drug ne naredi tako puhasto dišečih, mehkih in zlato rumenih. Njene roke bodo čez nekaj tednov stare 93 let in ona pravi, da je zdaj pa res že »hudimanov« čas, da gre k »Lovret« (op.a.; za vedno na pokopališče k sv.Lovrencu v Žalni). Ampak kot kaže, ji tisti zgoraj še ni namenil tega časa. Še dobro!

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 92-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Najbrž se vas večina že sprašuje, kaj za eno pohanje pa je to? Tako v naših koncih rečemo kvašenim flancatom.

»Moja mama je že tako rekla, ker jih je v Stari vasi en pohal in je bil najbrž Paličarjev!«

 pravi medtem, ko z leseno kuhalnico vtepa precej mehko in voljno, svilnato in lepo dišeče testo. V skromni kuhinji je na pultu emajlirana posoda. Tista bela z rdečimi srčki. Na mizi sveže opran  (seveda brez mehčalca!) bel prt za valjanje in težak valjar. Srebrne lase si je počesala in spela, oblekla z rožami posuto haljo ter zavihala rokave. Po kuhinji se zavrti kot bi bila 50 let mlajša, «Naj kar dobro haja. Nič se ne da na hitro! Če bo premehko testo za valjat, bomo pa še moke potresli.«

foodsytlist-kvaseni-flancati-7

Iz kuh’je zadiši po celi vasi in maškare se pojavijo pod oknom. Drobničeva mama pa se usede za mizo pred dve zvrhani posodi flancatov, srkne črno kavo s smetano in dvema zvrhanima žlicama sladkorja. Z rokami si obriše sladkor okrog ust in pravi: »Sladkorne in holesterola pa nimam!«

1 kg bele mehke moke
1 zavojček kvasa
1 kisla smetana
100 g masla
2 jajci
3 dcl mleka
4 žlice sladkorja
0,5 dcl ruma

sok in naribana lupinica ene neškropljene limone
sol

Paličarjev  pohaje

V posodo stresemo presejano moko, naredimo vdolbinico in vanjo nadrobimo kvas, ščepec sladkorja in malo toplega mleka. Kvasec narahlo pomešamo in pustimo, da vzhaja.

Mleko nekoliko segrejemo in mu dodamo maslo in sladkor, da se stopita.
Vzhajanemu kvasu nato prilijemo mlečno mešanico, dodamo jajca, rum, kislo smetano in sol. S kuhalnico zgnetemo testo, ki pa mora biti zelo voljno. Testo hajamo približno dve uri in vmes ga še dvakrat do trikrat pregnetemo s kuhalnico.


Vzhajano testo preložimo na pomokan prt in ga razvaljamo na 1 cm debelo. Z nožkom testo razrežemo na manjše pravokotnike in jim posredini zarežemo še ”špranjo” ali dve. Robove potegnemo skozi ”špranjo” in tako nastanejo »paličarji«. Ocvremo jih v vročem olju, odcedimo in posujemo z mletim sladkorjem.  Zdaj samo še maškare pozvonijo in pomlad je tu.

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.